Menggunakan Buah-buahan untuk Mengatasi Sembelit pada Bayi

Sembelit adalah salah satu masalah yang sering berlaku pada bayi yang baru mula makan makanan pejal. Ini tentu saja wajar kerana terdapat peralihan dari organ pencernaan yang sebelumnya hanya menerima cecair dalam bentuk susu ibu atau formula ke makanan dengan bentuk yang lebih padat.

Sembelit Bermula Semasa Makan Makanan Pepejal

Ketika anak saya baru mula makan makanan pejal 2 bulan yang lalu, masalah ini menimpanya. Saya ingat sekali, pada masa itu dia sedikit tegang sehingga terdengar suara. Kemudian semasa saya membuka lampin, hanya sebilangan kecil najis yang keluar dan bulat seperti tanah liat dengan konsistensi tekstur yang padat. Tidak lama kemudian, anak saya menangis. Mungkin perutnya terasa tidak selesa. Saya segera pergi ke Google dan menemui beberapa gerakan urut yang dapat membantu melancarkan sembelit. Saya segera meminta pembantu rumah saya membuat jus betik agar anak saya dapat meminumnya sehingga sembelitnya dapat berjalan lancar. Beberapa jam kemudian, saya sangat terkejut apabila mendapati bahawa daripada membuang najis dengan lancar setelah minum jus betik, anak saya sebenarnya kelihatan lebih kesakitan dan menjerit ketika dia akan berusaha keras untuk membuang najisnya. Setelah saya googled lagi, ternyata saya melakukan kesalahan dengan memberikan betik kepada bayi. Bayi mempunyai sistem pencernaan yang berbeza dari orang dewasa, jadi ada beberapa bayi yang tidak sesuai dengan pepaya dan ini menjadikannya lebih sukar bagi mereka untuk membuang air besar. Perkara yang sama berlaku sekiranya anda memberi serat kepada bayi. Berbeza dengan orang dewasa yang sebenarnya memerlukan serat untuk pencernaan yang lancar, kebanyakan serat pada bayi sebenarnya menjadikan pencernaan lebih berat. Kerana sangat penting bagi ibu untuk mengetahui pelbagai buah yang boleh dimakan sebagai cara mengatasi sembelit pada bayi!

  1. buah naga

Buah naga sangat digalakkan oleh pakar pediatrik di mana saya selalu berkunjung untuk dimakan untuk mengelakkan sembelit. Selain itu, kandungan nutrisi juga sangat baik untuk pengambilan bayi. Satu perkara yang perlu diingat, warna dan najis bayi biasanya mengikuti apa yang dimakannya. Oleh itu, jangan terkejut jika anda mendapati najis anda berwarna merah jambu atau ungu!

  1. Pir

Pir juga merupakan salah satu buah yang paling disyorkan untuk merawat sembelit pada bayi. Rasanya yang manis dan segar menjadikan pir lebih enak untuk bayi daripada buah naga. Anda boleh memberikan pelbagai jenis pir kepada bayi anda. Sejauh ini saya telah memberikan pir Korea, pir dust Xiang, dan pir Singo yang semuanya mempunyai kesan yang sama untuk anak saya, mudah buang air besar.

  1. Plum

Nah, plum dilaporkan juga dapat mengatasi sembelit pada bayi. Saya sendiri tidak pernah berusaha memberikannya kepada bayi kerana buah ini jarang terdapat di pasar raya Jakarta dan harganya juga mahal. Sebiji boleh lebih dari Rp. 20,000. Saya sendiri tidak pernah makan plum sehingga saya merasa agak pelik untuk memberikannya kepada anak saya. Walaupun begitu, beberapa rakan saya yang mencubanya mengatakan bahawa rasanya sangat manis dan disukai oleh bayi.

  1. Prun

Buah prun ini juga bukan buah lokal Indonesia tetapi buah yang diimport. Buah ini sangat jarang dijumpai di pasar raya di Jakarta dan biasanya jika ada ia sudah ada dalam bentuk buah kering dan bukan buah segar jadi saya agak keliru tentang cara memprosesnya. Harganya juga tidak murah. Atas beberapa sebab di atas, saya tidak pernah memberikan prun ini kepada anak saya. Nasib baik, buah naga dan pir masih dapat mengatasi sembelit ini, jadi tidak ada paksaan untuk membeli prun atau prun. Setakat ini, ini adalah 4 buah yang saya rasa sangat membantu si kecil mengatasi masalah sembelit yang mereka alami. Apa pendapat kamu? Adakah terdapat buah-buahan lain yang dapat membantu pencernaan si kecil anda? Mari berkongsi di sini untuk saling membantu! Baca Juga Artikel Lain;

  • Sembelit pada bayi, adakah ia berbahaya?

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found