Batuk dan Sakit Tenggorokan, Apa itu Coronavirus? - Saya sihat

Di tengah-tengah pandemi koronavirus ini, ketika kita sakit dan menunjukkan gejala, seperti batuk dan sakit tekak, kita segera menduga bahawa mungkin gejala yang kita alami adalah tanda-tanda jangkitan koronavirus. Oleh itu, adakah batuk dan sakit tekak benar-benar tanda jangkitan koronavirus?

Batuk dan Sakit Tenggorokan, Apa itu Coronavirus?

Dr. Sarah Jarvis, pengarah klinik Patientaccess.com mengatakan bahawa batuk sebagai gejala jangkitan coronavirus adalah batuk kering yang berlaku secara berterusan atau boleh berlangsung selama setengah hari. Batuk kering adalah batuk tanpa kahak atau lendir yang menjengkelkan dan boleh menyebabkan tekak gatal.

Selain itu, batuk sebagai gejala jangkitan coronavirus tidak berlaku hanya sekali-sekala ketika membersihkan tekak anda atau ketika ada sesuatu yang tersekat di kerongkong anda. Dia juga menambahkan, bagi penderita, batuk ini terasa seperti pengalaman baru. Dengan kata lain, batuk ini berbeza, tidak seperti batuk biasa.

Beberapa pakar berpendapat bahawa bukan hanya batuk berterusan, gejala jangkitan koronavirus yang biasa juga harus disertai dengan suhu tinggi dan sesak nafas. Gejala lain termasuk sakit tekak, sakit kepala, atau bahkan cirit-birit.

Walaupun begitu, ingatlah bahawa tidak semua orang yang positif coronavirus menunjukkan gejala ini. Ada juga orang yang dijangkiti dengan coronavirus, tetapi tidak menunjukkan gejala. Oleh itu, batuk dan sakit tekak yang anda alami tidak semestinya merupakan gejala jangkitan koronavirus.

Punca Batuk dan Sakit Tekak

Anda mungkin tertanya-tanya, jika batuk dan sakit tekak tidak semestinya merupakan gejala jangkitan koronavirus, maka apa yang menyebabkan batuk dan sakit tekak anda? Nampaknya, terdapat pelbagai penyebab batuk dan sakit tekak.

Sekiranya anda mengalami batuk yang berlangsung dua hingga tiga minggu, maka ia disebut sebagai batuk akut. Sementara itu, jika anda mengalami batuk lebih dari 8 minggu, ini juga disebut batuk kronik. Punca batuk akut dan kronik tidak sama.

Punca batuk akut boleh disebabkan oleh jangkitan virus atau bakteria, alergi pada saluran pernafasan atas seperti rhinitis alergi, atau bahkan selesema. Sementara itu, penyebab batuk kronik termasuk asma, penyakit refluks gastroesophageal (GERD), penggunaan ubat-ubatan tertentu, atau bahkan kerana anda mempunyai penyakit paru-paru.

Secara amnya, jangkitan virus juga merupakan penyebab umum sakit tekak. Walau bagaimanapun, sakit tekak juga boleh berlaku apabila anda mengalami selesema, selesema, alergi, GERD, kecederaan leher, atau disebabkan oleh pencemaran udara dan pendedahan kepada asap rokok. Jadi, terdapat pelbagai penyebab batuk dan sakit tekak yang anda alami.

Sekiranya anda baru mengalami gejala batuk dan sakit tekak, ada beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk melegakannya, seperti minum banyak air untuk menipis lendir di kerongkong, minum air suam, minum satu sendok teh madu, atau minum ubat herba moden yang selamat tanpa kesan sampingan.

Nasib baik mencuba seperti itu, geng. Anda perlu ingat bahawa batuk dan sakit tekak tidak semestinya merupakan gejala jangkitan koronavirus. Batuk dan sakit tekak yang anda alami boleh disebabkan oleh pelbagai faktor. Oleh itu, jangan bimbang terlebih dahulu!

Rujukan

The Sun UK. 2020. Apakah batuk kering yang berterusan dan apakah itu gejala coronavirus?

Berita Perubatan Hari Ini. 2017. Semua mengenai batuk dan penyebabnya .

Garis Kesihatan. 2017. Sakit tekak 101: gejala, sebab, dan rawatan .


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found