Glycosuria - Saya Sihat

Glycosuria adalah keadaan di mana air kencing mengandungi gula berlebihan atau gula darah. Keadaan ini berlaku kerana kadar gula darah tinggi atau kerosakan buah pinggang.

Glikosuria adalah gejala umum diabetes jenis 1 dan diabetes jenis 2. Sementara itu, glikosuria buah pinggang berlaku apabila buah pinggang rosak. Keadaan yang jarang berlaku ini berlaku ketika kadar gula darah seseorang normal, tetapi buah pinggang tidak dapat menahan gula darah. Akibatnya, gula darah yang masuk ke dalam air kencing meningkat.

Dalam artikel ini, kami akan menerangkan lebih lanjut mengenai gejala, penyebab, dan rawatan glikosuria, serta hubungannya dengan diabetes.

Baca juga: Sumber Protein Terbaik untuk Menurunkan Gula Darah

Apa itu Glycosuria?

Biasanya, air kencing tidak mengandungi gula. Ini kerana buah pinggang menyerap semula gula dari darah. Glikosuria berlaku apabila air kencing mengandungi lebih banyak gula daripada yang sepatutnya.

Apabila terdapat terlalu banyak gula dalam darah, ginjal mungkin tidak dapat menyerap semuanya. Apabila ini berlaku, tubuh mengeluarkan gula darah dari badan melalui air kencing. Sekiranya keadaan ini berlaku, biasanya kepekatan gula dalam darah melebihi 180 mg / dL (10 mmol / L).

Kadang-kadang, glikosuria boleh berlaku walaupun seseorang mempunyai kadar gula darah normal atau bahkan rendah. Sekiranya ini berlaku, maka penyebab yang paling mungkin adalah glikosuria ginjal, yang menunjukkan masalah dengan fungsi buah pinggang.

Gula boleh masuk ke dalam air kencing sahaja atau dengan bahan lain, seperti asid amino. Contoh masalah kesihatan dari keadaan ini adalah sindrom Fanconi. Penyakit genetik ini menyebabkan pelepasan sisa bahan tertentu melalui air kencing.

Orang yang mempunyai gula darah normal tetapi mengambil ubat perencat SGLT-2, seperti Invokana dan Jardiance, untuk jenis diabetes tertentu, mungkin juga mempunyai gula darah dalam air kencing mereka.

Gejala Glycosuria

Walaupun mengalami glikosuria, seseorang mungkin tidak mengalami gejala sama sekali. Biasanya, seseorang hanya menyedari mengalami glikosuria setelah melakukan ujian air kencing.

Dalam kebanyakan kes, keadaan seperti itu berbahaya dan boleh menunjukkan bahawa orang itu menghidap diabetes tanpa menyedarinya. Selepas itu, biasanya doktor akan mengukur berapa banyak gula darah dalam air kencing pesakit melepasi sampel air kencing.

Sekiranya glikosuria tidak dapat dikesan dan tidak dirawat, ia boleh menyebabkan gejala ini:

 • Kelaparan berlebihan
 • Haus atau dehidrasi yang berlebihan
 • Kerap membuang air kecil tanpa sengaja
 • Kencing lebih kerap
 • Kerap membuang air kecil pada waktu malam

Orang yang menghidap diabetes juga mungkin mengalami gejala tambahan ini:

 • Keletihan
 • Gangguan visual
 • Luka kecil pada kulit yang memerlukan masa yang lama untuk sembuh
 • Berat badan tanpa sebab
 • Menggelapkan kulit di bahagian ketiak, leher, dan bahagian badan yang lain di mana kulit cenderung melipat.

Diabetes kehamilan boleh mempunyai gejala yang serupa dengan diabetes jenis 2. Walau bagaimanapun, diabetes kehamilan sering dikesan melalui pemeriksaan rutin yang dilakukan oleh wanita hamil.

Baca juga: Cara Menurunkan Gula Darah dengan Jus Sayuran

Punca Glycosuria

Keadaan yang mempengaruhi kadar gula dalam darah juga merupakan penyebab glikosuria. Penyebab utama glikosuria adalah diabetes jenis 1 dan diabetes jenis 2.

Diabetes Jenis 2

Apabila seseorang menghidap diabetes jenis 2, pankreas mereka tidak dapat menghasilkan insulin yang mencukupi atau fungsi insulin mereka menjadi tidak berkesan. Akibatnya, tubuh tidak dapat mengawal kadar gula darah dengan baik.

Apabila kadar gula dalam darah meningkat secara mendadak, gula dapat masuk ke dalam air kencing, menyebabkan glikosuria.

Sementara itu, diabetes jenis 1 disebabkan oleh kerosakan progresif pada sel-sel tertentu di pankreas, yang mengakibatkan penurunan produksi insulin. Sekiranya jumlah insulin dalam badan tidak mencukupi, maka gula darah tidak terkawal.

Kencing manis semasa mengandung

Semasa mengandung, wanita boleh mengalami glikosuria, di mana dalam air kencing terdapat kadar gula yang berlebihan. Ini kerana buah pinggang membiarkan lebih banyak gula darah keluar dari badan semasa mengandung.

Ini bermaksud, glikosuria tidak mencukupi untuk dijadikan kaedah yang digunakan untuk mendiagnosis diabetes kehamilan. Untuk dapat mendiagnosis penyakit ini, doktor memerlukan lebih banyak ujian darah.

Penyakit buah pinggang

Glikosuria ginjal adalah keadaan yang boleh disebabkan oleh gaya hidup atau genetik. Keadaan ini berlaku apabila buah pinggang yang rosak tidak dapat menapis gula atau bahan lain.

Rawatan Glikosuria

Sekiranya glikosuria seseorang disebabkan oleh penyakit tertentu, seperti diabetes, maka rawatannya ditujukan untuk diabetes. Orang tersebut harus memeriksa dan berjumpa doktor, mengenai jenis rawatan yang terbaik untuk keadaannya.

Pilihan rawatan untuk diabetes biasanya merangkumi:

 • Ubah diet anda dengan meningkatkan pengambilan sayur-sayuran dan buah segar, biji-bijian, dan protein tanpa lemak.
 • Bersenam secara berkala.
 • Mengambil ubat oral atau terapi suntikan insulin.
 • Periksa kadar gula darah dengan tekun untuk memahami bagaimana makanan yang dimakan, pengambilan ubat, dan aktiviti mempengaruhi kadar gula dalam darah.

Apabila tahap gula dalam darah terkawal, glikosuria biasanya hilang juga.

Glikosuria Semasa Kehamilan

Menurut Persekutuan Diabetes Antarabangsa, diabetes kehamilan mempengaruhi sekitar 16.2 peratus wanita hamil. Diabetes kehamilan dan glikosuria akan berhenti apabila kehamilan selesai.

Walau bagaimanapun, wanita yang menghidap diabetes kehamilan berisiko meningkat untuk menghidap diabetes jenis 2 di kemudian hari. Oleh itu, wanita hamil dengan diabetes kehamilan harus membuat perubahan gaya hidup untuk menurunkan risiko mereka. (UH)

Baca juga: Inilah Cara Menurunkan Gula Darah dengan Cepat

Sumber:

Berita Perubatan Hari Ini. Apa yang perlu diketahui mengenai glikosuria. Ogos 2019.

Persekutuan Diabetes Antarabangsa. Kencing manis semasa mengandung. 2017.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found