Kaedah Pengelupasan Mengikut Jenis Kulit | Saya sihat

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, penggunaan penjagaan kulit untuk menjaga kesihatan kulit dan wajah sangat meluas di kalangan orang ramai, terutama bagi wanita. Salah satu kaedah yang cukup popular dalam penggunaan penjagaan kulit ini adalah pengelupasan kulit. Mengelupas kulit dipercayai dapat membuang sel kulit mati, sehingga dapat menjadikan kulit dan wajah kelihatan lebih cerah dan sihat.

Eits, tetapi pengelupasan tidak boleh dilakukan secara sembarangan, anda tahu. Penting untuk memperhatikan jenis kulit anda semasa anda ingin mengelupas. Teknik pengelupasan yang tidak betul boleh menyebabkan kulit anda menjadi jengkel dan rosak.

Baca juga: Ini Kepentingan Pengelupasan untuk Kulit

Apakah Teknik Pengelupasan?

Pengelupasan adalah teknik untuk membuang sel kulit mati dari lapisan luar kulit. Teknik ini sangat berguna untuk menghilangkan kulit kering atau kusam, meningkatkan peredaran darah, dan mencerahkan dan memperbaiki penampilan kulit.

Terdapat pelbagai kaedah pengelupasan kulit. Walau bagaimanapun, pilihan kaedah dan seberapa kerap pengelupasan kulit mesti disesuaikan dengan jenis kulit. Sebenarnya, untuk keadaan kulit tertentu, seperti rosacea, pengelupasan kulit biasanya tidak digalakkan.

Bagaimana Mengelupas?

Terdapat banyak kaedah dan penggunaan yang berbeza untuk pengelupasan kulit. Berikut adalah beberapa daripadanya:

1. Manual

- Berus

Secara amnya, pengelupasan menggunakan sikat disapu pada bahagian muka atau badan untuk membuang sel kulit mati. Pengelupasan dengan menyikat boleh dilakukan dengan bantuan air atau sabun, ia juga boleh kering tanpa menggunakan apa-apa.

- Span

Span lebih lembut digunakan semasa pengelupasan. Span boleh digunakan bersama dengan air suam dan sabun.

- Gosok

Scrub adalah salah satu teknik pengelupasan yang paling biasa. Kaedah ini agak mudah kerana boleh digunakan secara langsung pada kulit. Tekstur scrub agak kasar, yang dapat membantu menghilangkan sel kulit mati.

2. Bahan kimia

  • Asid alfa-hidroksi (AHA). AHA berfungsi dengan memutuskan ikatan yang menahan sel-sel kulit mati di permukaan kulit, jadi kulit secara semula jadi akan melepaskan zarah-zarah sel-sel kulit mati. Sebilangan bahan aktif yang termasuk dalam AHA termasuk glikolat, laktat, tartarat, dan sitrat.
  • Asid beta-hidroksi (BHA). BHA lebih berkesan untuk kulit yang berjerawat. Sebilangan bahan aktif yang termasuk dalam BHA adalah beta hidroksil dan asid salisilat.

Kaedah Pengelupasan yang Sesuai Mengikut Jenis Kulit

Pengelupasan harus betul-betul disesuaikan dengan keadaan kulit setiap individu. Kesalahan kaedah sebenarnya boleh menyebabkan masalah baru pada kulit, seperti kerengsaan. Kaedah pengelupasan berikut sesuai mengikut jenis kulit:

1. Kulit kering

Pengelupasan penting untuk kulit kering atau mengelupas. Walau bagaimanapun, elakkan pengelupasan secara manual, kerana ini boleh menyebabkan mikrotear. Lebih baik memilih kaedah kimia menggunakan AHA yang lebih berkesan.

Asid glikolik akan membantu membuang sel kulit mati dan meningkatkan pergantian kulit yang sihat. Namun, setelah menggunakan asid glikolat, jangan lupa menggunakan pelembap dan krim pelindung matahari dengan SPF. Ini kerana pengelupasan menggunakan AHA dapat menjadikan kulit anda lebih rentan terhadap kerosakan sinar matahari.

2. Kulit sensitif

Elakkan menggosok atau menggunakan kaedah pengelupasan manual bagi mereka yang mempunyai kulit sensitif. Kaedah ini akan merengsakan dan memerah kulit. Penyelesaiannya, gunakan pengelupasan kimia ringan dan sapukan dengan kain lembut. Untuk jerawat, asid salisilik juga boleh digunakan untuk merawatnya.

3. Kulit berminyak

Untuk kulit berminyak, teknik pengelupasan manual boleh digunakan. Kulit berminyak mungkin mempunyai lapisan tambahan yang terhasil daripada penumpukan sel-sel kulit mati. Penumpukan ini dapat dikeluarkan dengan pengelupasan manual. Gunakan pengelupasan atau gosok untuk hasil yang lebih berkesan.

4. Kulit normal

Sekiranya kulit tidak mengalami masalah, anda boleh memilih untuk menggunakan kaedah pengelupasan. Pengelupasan manual dan kimia selamat untuk jenis kulit ini. Walau bagaimanapun, terus mencari kaedah yang paling selesa untuk kulit anda.

5. Kulit gabungan

Kulit kombinasi mungkin memerlukan gabungan kaedah pengelupasan manual dan kimia. Namun, jangan sekali-kali menggunakan kedua-dua kaedah pengelupasan pada waktu atau hari yang sama kerana ini boleh merengsakan kulit. Selain itu, jika kulit anda terasa kering setelah pengelupasan, segera sapukan pelembap untuk mengatasinya.

Pengelupasan diperlukan untuk menjadikan kulit lebih bersih dan sihat. Namun, anda masih tidak dapat melakukannya secara sembarangan. Lakukan teknik efoliasi mengikut jenis kulit anda untuk mengelakkan masalah baru terjadi, ya. (AS)

Rujukan

Garis Kesihatan. "Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Mengelupas Kulit Anda dengan Selamat".