Kelebihan Lutein untuk Kesihatan Mata - GueSehat.com

Terdapat banyak cara untuk menyuburkan mata. Salah satunya ialah menyediakan makanan penting berkhasiat kepada organ penting ini. Vitamin A adalah salah satu vitamin mata yang telah lama dikenali. Tetapi ada sebatian lain yang dapat menjaga penglihatan anda tajam, iaitu lutein antioksidan.

Lutein adalah sejenis antioksidan dari kumpulan karotenoid, yang berperanan memberi warna kuning, merah, dan oren buah-buahan, sayur-sayuran, dan tanaman lain. Antioksidan berperanan dalam meneutralkan aktiviti radikal bebas, yang merupakan sebatian reaktif yang dapat merosakkan tisu. Radikal bebas ini mesti dibatasi, dengan memakan zat peneutralannya, iaitu antioksidan. Lutein sering didapati bekerjasama dengan sebatian karotenoid lain yang disebut zeaxanthin.

Baca juga: Fakta Mengenai Antioksidan

Walaupun peranan lutein sebagai antioksidan dapat terjadi di mana-mana bahagian badan, aktiviti lutein paling tertumpu pada mata. Dari banyak jenis karotenoid yang terdapat di dalam badan, hanya lutein dan zeaxanthin yang terdapat di bahagian mata tertentu, makula. Makula adalah pusat retina.

Di mata, peranan lutein sebagai antioksidan adalah untuk mengurangkan aktiviti radikal bebas yang boleh merosakkan makula dan bahagian mata yang lain. Bersama dengan zeaxanthin, lutein membantu menyerap gelombang cahaya biru yang berbahaya bagi mata. Ia akan melindungi dan menjaga kesihatan mata anda.

Lutein yang mencukupi dapat mengurangkan risiko degenerasi makula dan katarak akibat proses penuaan. Ini adalah penyebab utama penglihatan dan rabun di Amerika Syarikat. Walaupun peranan lutein tidak begitu ketara di luar kawasan mata, ia dapat membantu melindungi kulit kita dari kerosakan yang disebabkan oleh sinar ultraviolet (UV) dan meningkatkan kesihatan jantung dan saluran darah.

Pengambilan lutein yang disyorkan belum ditentukan, tetapi beberapa kajian mendapati manfaat kesihatan yang ketara apabila mengambil 6-20 mg lutein sehari melalui makanan atau makanan tambahan. Ramai profesional kesihatan mata mengesyorkan mengambil sebanyak 10 mg lutein sehari dapat mengurangkan penyakit mata akibat penuaan. Di Amerika Syarikat sahaja, purata penggunaan lutein hanya berkisar antara 1-2 mg sehari, yang bermaksud masih rendah.

Sumber lutein tertinggi adalah sayur-sayuran berdaun hijau seperti kangkung dan bayam, walaupun warna lutein sebenarnya kekuningan. Ini disebabkan oleh pigmen hijau di daun (klorofil) yang menutupi warna kekuningan lutein. Zucchini, brokoli, jambu biji, kacang polong, dan tunas brussl juga merupakan sumber lutein yang baik.

Sebatian karotenoid seperti lutein adalah sebatian larut lemak, yang bermaksud ia lebih mudah diserap oleh tubuh apabila dimakan dengan lemak seperti minyak, marjerin, atau mentega. Walaupun jumlah kandungan lutein kurang daripada daun hijau, kandungan lutein dalam telur dapat diserap dengan lebih baik. Ini boleh disebabkan kerana lemak yang terdapat di dalam kuning telur dapat meningkatkan penyerapannya di dalam badan. Selain itu, lutein juga boleh didapati dalam bentuk makanan tambahan.

Jadi, adakah Gang Sihat mempunyai cukup lutein hari ini?


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found