Petua Membersihkan Zakar Yang Betul

Menjaga kebersihan setiap bahagian badan akan mencegah pelbagai jangkitan atau mengelakkan penyakit kulit. Mungkin, kebanyakan lelaki berpendapat bahawa sabun dan air cukup untuk menjaga kebersihan kawasan peribadinya. Namun, adakah anda tahu cara membersihkan zakar anda dengan betul dan apa akibatnya jika anda tidak menjaga kebersihan Mr. Q?

Kulit di sekitar zakar sangat sensitif dan memerlukan penjagaan khas. Ia memerlukan ketepatan dalam membersihkan kawasan genital, geng. Dipetik dari Boldsky , jika anda ingin membersihkan zakar, bersihkan juga kawasan sekitar zakar bermula dari lipatan pangkal paha dan testis (testis) dengan sabun yang mengandungi pelembap.

Untuk menghilangkan bakteria dan kotoran yang degil, lebih baik menggunakan air suam ketika membersihkan kawasan kemaluan. Pegang sabun di telapak tangan anda dan bersihkan kawasan tersebut dengan sabun. Pastikan anda berbuih dengan lembut. Selepas itu, bilas kawasan zakar dengan bersih. Perlu diingat, sangat penting membersihkan kawasan zakar selepas bersenam kerana peluh dapat menyebabkan jangkitan dan bau.

Berikut adalah beberapa perkara lain yang perlu diberi perhatian semasa membersihkan zakar!

Potong Rambut di Bahagian Kemaluan

Salah satu cara untuk menjaga kebersihan zakar adalah dengan memotong atau meluruskan rambut di kawasan kemaluan. Mencukur atau memotong rambut di bahagian kemaluan adalah penting untuk mengawal peluh di kawasan tersebut. Sekiranya anda tidak memotong atau memotong rambut pada alat kelamin, sel kulit mati, sebum, dan peluh akan berkumpul dan boleh mencetuskan jangkitan dari bakteria.

Bersihkan zakar sebelum dan selepas hubungan seks

Sebilangan besar lelaki lupa membersihkan kawasan kemaluan sebelum atau selepas hubungan seks. Sebenarnya, sangat digalakkan lelaki dan wanita. Tidak membersihkan kawasan kemaluan akan mengeringkan pelepasan dari zakar dan menyebabkan jangkitan dan bau busuk. Ingatlah untuk membilas kawasan kemaluan dengan air suam dan sabun pelembap.

Sekiranya Anda Tidak Berkhatan

Petua ini penting kerana kulit di bawah kulup rentan menjadi tempat tinggal bakteria dan smegma. Sekiranya anda tidak berkhatan, sangat penting untuk menjaga zakar anda. Untuk membersihkannya, cuba tarik kulup (kulit luar kepala zakar yang menutupi zakar) ke bawah dan bersihkan kawasan di bawah kulit dengan baik. Jangan lupa berhati-hati dan lakukan dengan lembut semasa membersihkan kawasan itu, OK!

Sekiranya anda tidak membersihkan kawasan kulup, smegma boleh terbentuk dan menyebabkan bau yang tidak menyenangkan. Smegma bukan jangkitan atau bakteria, tetapi pelincir semula jadi. Smegma mesti dibersihkan dengan betul kerana jika tidak, ia akan menyebabkan kemerahan dan bengkak di sekitar zakar dengan bau yang tidak menyenangkan.

Tidur Sesekali Tanpa Seluar Dalam

Sepanjang hari, zakar memakai seluar dalam yang ketat. Oleh itu, pada waktu malam atau semasa tidur, biarkan alat kelamin bebas daripadanya. Tidur tanpa memakai seluar dalam membantu zakar bebas dari peluh.

Selain itu, dipetik dari Kesihatan lelaki Brian Steixner, pakar urologi yang terletak di New Jersey, AS, menyatakan bahawa tidur dengan pakaian dalam yang ketat berisiko menyebabkan jangkitan. Tidur tanpa seluar dalam atau memakai boxer yang longgar akan memastikan kawasan kemaluan tetap kering dan lebih sihat.

Tidak sukar untuk membersihkan zakar, bukan? Anda tidak perlu menghabiskan masa istimewa. Lakukan setiap kali anda mandi. Jadi, jangan hanya membersihkan muka dan badan anda dan lupakan organ intim anda, OK! (IT)


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found