Cairan Pembuangan Puting Bayi - Guesehat.com

Pada bayi baru lahir, ada banyak perkara yang mesti dipertimbangkan, baik setiap pergerakan, tindak balas, dan perubahan fizikal. Pada awal kelahiran, kadang-kadang puting bayi mengeluarkan cecair yang serupa dengan susu. Ini membuatkan ramai ibu bapa risau dan panik.

Keadaan pelepasan ini sering disebut sebagai galaktorea. Galaktore boleh dialami oleh bayi perempuan dan lelaki, serta wanita dewasa yang tidak hamil atau menyusu. Lalu, apa yang menyebabkan bayi mengalami keadaan ini?

Apa itu Galaktorea?

Galactorrhea adalah cecair yang keluar dari puting manusia, tetapi ia berbeza dengan susu yang anda hasilkan semasa anda menyusu. Keadaan ini dapat dialami oleh bayi baru lahir dalam beberapa hari, bayi lelaki, dan juga orang dewasa.

Galactorrhea bukanlah penyakit, tetapi boleh menjadi tanda bahawa ada sesuatu yang tidak kena di dalam badan. Ini sebenarnya boleh berlaku pada wanita yang tidak pernah mempunyai anak atau selepas menopaus. Sekiranya keadaan ini berlaku pada bayi perempuan atau lelaki, ini disebabkan oleh hormon.

Mengapa puting bayi bocor cecair?

Rangsangan payudara yang berlebihan, kesan sampingan ubat-ubatan, atau gangguan kelenjar pituitari semuanya boleh menyumbang kepada galaktorea. Selalunya, galaktorea adalah hasil peningkatan prolaktin, hormon yang merangsang pengeluaran susu.

Keadaan galaktorea yang dialami bayi sering disebabkan oleh terlalu banyak hormon prolaktin, iaitu hormon yang bertanggungjawab untuk penghasilan susu ketika bayi dilahirkan. Prolaktin hormon bertanggungjawab untuk pengeluaran susu atau penyusuan. Prolaktin dihasilkan oleh kelenjar pituitari, kelenjar berukuran marmer di dasar otak, yang mengeluarkan dan mengatur sejumlah hormon.

Semasa anda hamil, tahap estrogen anda yang tinggi menyeberangi plasenta ke dalam darah bayi. Ini boleh menyebabkan pembesaran atau pelebaran tisu payudara bayi, yang mungkin berkaitan dengan pembuangan dari puting bayi. Selain itu, ada kemungkinan lain jika seorang pria atau wanita yang tidak pernah melahirkan mengalami hal ini, ini mungkin disebabkan oleh perkembangan tumor pada hipofisis.

Bagaimana Mengendalikan Bayi Yang Mempunyai Keadaan Ini?

Pada bayi yang mengeluarkan cecair seperti susu selepas kelahiran, keadaan ini biasanya akan hilang sendiri dalam beberapa bulan akan datang. Ini adalah perkara biasa dan wajar. Namun, jika keadaannya disebabkan oleh tumor, galaktorea dapat dirawat melalui ubat atau pembedahan untuk membuang tumor tersebut.

Dalam banyak kes, tidak ada rawatan khusus yang dapat dilakukan oleh ibu dan ayah kerana keadaan ini akan hilang sendiri dari masa ke masa. Walau bagaimanapun, adalah baik untuk mengelakkan beberapa perkara selama ini, misalnya, memakai pakaian yang terlalu ketat untuk mengelakkan geseran dan mengelakkan menyentuh kawasan payudara bayi.

Ibu juga dilarang meremas puting atau payudara bayi dengan tujuan membuang semua cecair. Hal ini dikhuatiri dapat menyebabkan bakteria memasuki kelenjar susu, sehingga menyebabkan mastitis. Mastitis adalah keadaan di mana bakteria memasuki payudara melalui kulit retak (puting susu) atau melalui saluran susu di puting susu.

Bagi ibu yang masih hamil, penting untuk menjaga kesihatan, dari diet hingga gaya hidup. Bercakap dengan doktor anda tentang makanan apa yang harus dielakkan dan aktiviti apa yang boleh anda lakukan untuk mengimbangkan hormon pertumbuhan anda dan bayi anda semasa kehamilan. Sekiranya keadaan ini tidak bertambah baik, lebih baik anda berjumpa doktor. (FENNEL)

Petua Memilih Pakaian Bayi - GueSehat.com