Gunakan Deodoran untuk Kanak-kanak, Adakah OK? - Saya sihat

Kanak-kanak yang aktif dan melakukan pelbagai aktiviti menjadikannya lebih mudah berpeluh. Sekiranya demikian, kanak-kanak cenderung mengalami bau badan, Ibu. Perbezaannya adalah, bau badan pada kanak-kanak tidak berbau dengan jelas, tidak seperti pada orang dewasa. Namun, sebilangan ibu mungkin tertanya-tanya bilakah waktu biasa untuk anak kecil anda mengalami bau badan? Kemudian, bolehkah kanak-kanak menggunakan deodoran untuk mengatasi bau badan?

Tubuh manusia, seperti dipetik dari momjunction.com Terdapat 2 jenis kelenjar peluh, iaitu kelenjar ekrin dan kelenjar apokrin. Pada kanak-kanak, kelenjar peluh aktif ini adalah kelenjar ekrin. Kelenjar ini terletak di seluruh badan, seperti di sekitar pori-pori kulit dan akan menghasilkan peluh dalam bentuk air apabila badan mesti mengekalkan suhu badan yang ideal.

Sementara itu, kelenjar apokrin terletak di sekitar bulu ketiak dan akan menghasilkan peluh setiap kali tubuh melakukan aktiviti fizikal dan juga merasakan emosi seperti ketakutan, kegelisahan, tekanan, atau mengalami rangsangan seksual. Peluh yang dihasilkan biasanya berminyak, legap, dan tidak berbau.

Peluh akan menjadi berbau apabila ia bertindak balas dengan bakteria yang melekat pada kulit. Oleh itu, kanak-kanak yang aktif lebih mudah terdedah kepada bakteria dari persekitarannya. Bayi dan kanak-kanak biasanya mempunyai peluh yang tidak berbau atau hanya berbau busuk. Bau badan kanak-kanak yang tidak menyenangkan akan muncul ketika dia berusia 12 tahun atau dewasa.

Kanak-kanak perempuan cenderung mengalami perubahan menjelang baligh lebih awal daripada kanak-kanak lelaki. Inilah sebabnya mengapa kanak-kanak perempuan pertama kali akan mengalami perubahan bau peluh walaupun berusia sekitar 8 tahun. Sementara itu, kanak-kanak lelaki akan mengalami perubahan bau peluh pada usia 9 tahun.

Selain aktiviti dan bilangan bakteria, bau badan yang tidak normal pada kanak-kanak boleh disebabkan oleh penyakit atau keadaan badan yang lain. Nah, untuk bau badan yang disebabkan oleh penyakit, anda mesti mendapatkan rawatan daripada doktor untuk mengurangkan gejala yang menyebabkan bau badan.

Jangan minum ubat tanpa cadangan doktor yang boleh memburukkan keadaan. Di samping itu, jika bau badan berlaku lebih awal dari yang sepatutnya, ini perlu ditangani dan dicegah, Ibu. Beberapa penyebab bau badan pada kanak-kanak, iaitu:

  • Kebersihan badan yang buruk
  • Keadaan pakaian atau kasut yang tidak bersih
  • Makan makanan yang mencetuskan bau badan

Bolehkah si kecil menggunakan deodoran?

Sekiranya bau badan timbul walaupun anak belum mencapai usia baligh, anda boleh mencegah dan mengatasinya dengan mandi bersih dan teratur. Perhatikan juga kebersihan pakaiannya dan jenis makanan yang dapat mencetuskan bau badan, seperti makanan yang mengandung bawang, daging merah, atau susu sapi.

Sekiranya tidak berjaya, penggunaan deodoran boleh membantu. Walau bagaimanapun, ini juga harus dirujuk dengan doktor, Mums. Dipetik dari Ibu bapa , kanak-kanak berumur 10 atau 11 tahun tidak dibenarkan menggunakan deodoran. Untuk pemilihan deodoran untuk si kecil anda juga mesti betul. Jangan memilih deodoran yang mengandungi paraben, aluminium, atau bahan kimia yang alergen dan berbahaya.

Ibu boleh memilih deodoran dengan bahan semula jadi dan bukannya deodoran buatan kilang. Walaupun begitu, ingatlah untuk selalu berjumpa dengan doktor anda mengenai rancangan anda untuk menggunakan deodoran pada si kecil anda atau untuk mengetahui cara yang betul dan selamat untuk mengatasi bau badan si kecil anda. (TI / AY)