Adakah selamat bagi ibu hamil untuk makan keju | saya sihat

Wanita hamil biasanya sangat berhati-hati dengan makanan yang masuk ke dalam badan. Pada prinsipnya, wanita hamil mesti mengambil pelbagai makanan untuk memenuhi keperluan pemakanan, termasuk untuk janin dalam kandungan. Bagaimana dengan keju, adakah selamat bagi wanita hamil untuk memakan keju?

Salah satu nutrien yang tidak boleh kekurangan semasa mengandung adalah kalsium. Tubuh kita tidak dapat membuat kalsium, jadi satu-satunya sumber kalsium adalah dari makanan atau makanan tambahan. Wanita hamil memerlukan sekurang-kurangnya 1,000 mg kalsium setiap hari. Sumber kalsium yang paling terkenal adalah susu. Selain itu, ikan bilis, dan produk tenusu seperti keju.

Masalahnya, banyak wanita hamil ragu-ragu untuk memakan keju kerana ia adalah produk yang ditapai. Adakah selamat bagi wanita hamil untuk makan keju? Tenang Ibu, keju sangat selamat dan berguna untuk wanita hamil, hanya ada beberapa catatan mengenai jenis keju yang harus dielakkan.

Baca juga: Ayuh, Ketahui Manfaat Keju Cheddar yang Sihat!

Keju, Makanan Berkalsium Tinggi

Makanan tenusu seperti keju dan yogurt adalah sumber kalsium terbaik. Selain itu, sayur-sayuran berdaun hijau gelap juga mengandungi kalsium tetapi dalam jumlah yang jauh lebih kecil.

Semasa mengandung, anda mungkin merasa mual, jadi anda tidak mahu makan susu atau keju. Di samping itu terdapat kebimbangan mengenai keselamatan memakan keju. Namun, sebaliknya, banyak ibu yang benar-benar menginginkan keju semasa mengandung.

Menginginkan keju sebenarnya merupakan petunjuk bahawa tubuh anda memerlukan protein dan kalsium tambahan untuk pertumbuhan janin. Cara terbaik untuk memuaskan keinginan ini adalah dengan memakan keju keras serta produk tenusu seperti susu skim dan juga yogurt.

Keju boleh menjadi sumber kalsium serta protein dan vitamin B, jadi keju dapat membantu memenuhi keperluan pemakanan harian anda dan membantu perkembangan janin.

Baca juga: Makanan yang Harus Dimakan oleh Ibu Hamil pada Trimester Kedua

Jenis Keju yang Selamat untuk Wanita Hamil

Semua jenis keju keras dianggap selamat untuk wanita hamil. Keju yang keras atau berumur mempunyai tempoh pematangan yang panjang dan teksturnya tegas. Ia biasanya dibuat dari susu pasteur atau dimasak pada suhu yang sangat tinggi yang menghilangkan bahaya kehadiran bakteria. Contoh keju keras ialah keju cheddar, parmesan dan provolone.

Keju yang lebih lembut juga selamat asalkan diperbuat daripada susu pasteur sehingga selamat untuk dimakan oleh ibu hamil. Contoh keju lembut adalah penyebaran keju, keju kotej, keju krim, mozzarella, dan ricotta.

Terdapat pelbagai jenis keju yang tidak digalakkan untuk wanita hamil. Beberapa jenis keju, terutama keju lembut boleh menjadi tidak sihat kerana mengandungi organisma mikroskopik yang disebut listeria yang menyebabkan keadaan yang disebut listeriosis.

Keju yang tidak selamat biasanya dibuat dari susu mentah dan tidak dipasteurisasi yang cenderung mempunyai kepekatan bakteria listeria yang lebih tinggi. Sekiranya anda tidak tahu susu mana keju itu dihasilkan, maka lebih baik jangan memakannya.

Sekiranya anda keliru, lebih baik memilih keju dari pengeluar keju dan susu yang mempunyai reputasi baik, dan produknya telah tersebar di seluruh dunia. Keju berkualiti, tentunya dibuat dari susu berkualiti. Baru-baru ini, produk keju dari New Zealand, iaitu Tanah Besar, telah diperkenalkan kepada pengguna di Indonesia.

Presiden Direktur Fonterra Brands Indonesia, Shekhar Rapaka, menjelaskan bahawa tidak semua susu sama. "Produk keju daratan dibuat dari susu yang dihasilkan dari ladang tenusu di padang rumput dan memiliki jejak karbon rendah. Jadi keju ini dihasilkan 100% dari bahan semula jadi dan segar, "katanya pada pelancaran keju daratan, Jumat (29/1).

Berbanding dengan keju yang terbuat dari susu sapi yang diberi bijirin, keju yang terbuat dari susu lembu di ladang semula jadi adalah sumber protein berkualiti tinggi dan juga kalsium tinggi. Di samping itu, keju yang dihasilkan juga mempunyai kandungan laktosa yang sangat rendah yang membolehkan orang-orang dengan intoleransi laktosa masih mendapat kebaikan pemakanan.

Keju yang diperbuat daripada susu lembu yang diberi makan rumput mempunyai kandungan Omega 3 & 6, CLA yang lebih tinggi ( Asid Linoleat Berpadu ), Beta-karoten (Vitamin A), Vitamin D, E, K & K2 juga lebih tinggi.

Mak, ibu tidak perlu lagi risau makan keju semasa hamil. Dengan syarat, pilih keju yang berkualiti sehingga selamat untuk dimakan.

Baca juga: Ingin memberikan keju kepada makanan pejal si kecil? Inilah Yang Perlu Diperhatikan!

Rujukan

Babycenter.co.uk. Keju apa yang boleh saya makan semasa mengandung?

Parenting.firstcry.com. Panduan makan keju semasa mengandung

WebMD. Dapatkan kalsium yang anda perlukan semasa mengandung.

Siaran Akhbar Pelancaran Keju Daratan, 202 Januari