Waktu Tidur Diperlukan Mengikut Umur Kanak-kanak

Tidur kanak-kanak memerlukan perubahan dari bayi hingga dewasa. Anda dapat membiasakan bayi anda dengan tabiat tidur yang baik dengan menggunakan kaedah tertentu. Namun, anda juga perlu mengetahui berapa lama masa anak anda tidur ketika dia membesar. Tidur terlalu awal boleh menyebabkan anak anda bangun lebih awal dan merosakkan jadual tidurnya. Namun, tidur terlambat juga boleh membuat bayi berasa letih dan lebih rewel pada waktu pagi dan petang.

Namun, anda tidak perlu risau! Pakar telah memberikan maklumat mengenai panjang tidur yang diperlukan mengikut usia. Jadi, anda hanya perlu memperhatikan dan menghafalnya. Berikut adalah penjelasan lengkap seperti yang dilaporkan oleh laman web MD.

Umur 1 - 4 bulan: 16 - 18 jam sehari

Bayi berusia 1 hingga 4 bulan umumnya tidur selama 16-18 jam sehari, tetapi dibahagikan kepada jangka masa seperti 7-9 jam. Bayi pramatang biasanya tidur lebih lama. Pada usia ini, bayi biasanya dapat menyesuaikan diri dan mula mempunyai corak tidur yang teratur. Di samping itu, waktu tidur yang paling lama juga adalah pada waktu malam. Ini bermaksud bahawa bayi tidak keliru tentang waktu malam dan pagi.

Umur 4 - 12 bulan: 12 - 16 jam sehari

Walaupun 15 jam adalah ideal, kebanyakan bayi yang berumur 11 bulan hanya tidur 12 jam. Menjadikan tabiat tidur yang sihat untuk bayi anda adalah matlamat utama anda pada masa ini, kerana bayi anda telah mula belajar bagaimana berinteraksi dengan orang luar. Oleh itu, corak tidur mereka juga serupa dengan corak tidur orang dewasa.

Bayi biasanya tidur 3 kali pada waktu pagi hingga petang. Namun, biasanya ketika berusia 6 bulan, bayi hanya tidur 2 kali dari pagi hingga petang. Sebabnya, pada usia itu irama biologi bayi sudah matang dan dia juga dapat tidur sepanjang malam. Pada usia ini, bayi biasanya tidur pada pukul 9 pagi selama kira-kira 1 jam. Kemudian, bayi akan tidur sebentar sekitar 12 - 2 selama 1 hingga 2 jam. Kemudian, beberapa bayi juga akan tidur semula sekitar jam 3 - 5 petang, panjang tidurnya berbeza dari hari ke hari.

Berumur 1 - 2 tahun: 11 - 14 jam sehari

Apabila bayi telah melalui tahun pertamanya hingga usia 18-21 bulan, dia akan mula berhenti tidur pada waktu pagi. Sebenarnya, kebanyakan kanak-kanak pada usia ini hanya tidur sebentar. Walaupun idealnya kanak-kanak berumur 1-3 tahun memerlukan 14 jam tidur, kebanyakan hanya tidur selama 10 jam sehari. Rata-rata kanak-kanak pada usia ini masih memerlukan tidur siang yang biasanya 1 - 3 jam. Kanak-kanak pada usia ini biasanya mula tidur pada pukul 7-9 malam dan bangun pada jam 6-8 pagi.

Berumur 3 - 5 tahun: 10 - 13 jam sehari

Kanak-kanak berumur 3-5 tahun biasanya tidur pada pukul 7-9 malam dan bangun pada pukul 6-8 pagi. Pada usia 3 tahun, kebanyakan kanak-kanak masih tidur siang, sementara pada usia 5 tahun, kebanyakan sudah mula berhenti tidur. Panjang tidurnya secara beransur-ansur semakin pendek.

Berumur 6 - 12 tahun: 9 - 12 jam sehari

Pada usia 6-12 tahun, hari-hari anak-anak dipenuhi dengan kegiatan sosial, sekolah, dan aktiviti keluarga. Oleh itu, inilah masanya untuk tidur pada waktu malam. Kebanyakan kanak-kanak berumur 12 tahun tidur sekitar jam 9 malam. Memang, pada dasarnya, masih banyak variasi waktu tidur dari jam 7:30 malam hingga 10 malam. Jumlah jam tidur juga bervariasi sekitar 9-12 jam, walaupun rata-rata waktu tidur adalah 9 jam.

12 - 18 tahun: 8 - 9 jam sehari

Tidur masih penting untuk kesihatan anak-anak yang telah memasuki usia remaja. Sebenarnya, sebilangan pakar berpendapat bahawa remaja memerlukan lebih banyak tidur daripada ketika mereka masih muda. Walau bagaimanapun, remaja mengalami banyak tekanan sosial sehingga tidur menjadi lebih sukar.

Maklumat di atas mengenai berapa banyak tidur yang diperlukan oleh anak mengikut usia mereka dapat membantu anda dalam mendidik tabiat tidur anak anda dengan baik. Pastikan anak anda mempunyai rutin tidur yang sesuai dengan keperluan mereka, ya. (UH / WK)