Punca Sakit Punggung Semasa Menstruasi

Sakit, kembung, dan kekejangan di perut semasa haid? Ia adalah perkara biasa. Tetapi itu bukan satu-satunya keluhan, geng yang muncul semasa haid! Sebilangan daripada anda mungkin merasa sakit atau sakit punggung semasa haid. Apa yang anda fikir adalah penyebabnya? Dilaporkan dari diri.comPenyebab sakit punggung yang paling biasa semasa haid adalah ketegangan otot.

Kekejangan, pembengkakan rahim, dan perut kembung dapat memberi tekanan pada otot gluteal, otot yang membentuk pantat. Apabila ketegangan pada otot gluteal cukup tinggi, ia boleh menyebabkan kekejangan dan disertai dengan rasa sakit di punggung bawah, pelvis, dan punggung. Otot ini mengetatkan di kawasan panggul yang kemudian membuat anda merasa seperti anda perlu membuang air kecil. Untuk lebih jelasnya, anda perlu mengetahui apa yang berlaku pada badan anda semasa haid, sehingga pantat anda terasa sakit:

1. Kerana kedudukan rahim condong ke belakang

Kesakitan selama beberapa hari di punggung semasa haid adalah sangat biasa jika rahim anda cenderung condong ke belakang. Kerana otot dan saraf badan saling berkaitan, rasa sakit yang berasal dari satu tempat mungkin dirasakan di tempat lain.

Sebilangan besar rahim atau rahim wanita condong ke hadapan, sehingga mereka merasa kekejangan di perut. Tetapi jika rahim anda condong ke arah yang berlawanan, dan ini sebenarnya kurang biasa walaupun masih normal, anda mungkin merasa kekejangan di punggung atau punggung.

Baca juga: Mengapa Sakit Perut Hebat Sebelum Menstruasi, Ya?

2. Kemungkinan endometriosis

Rasa sakit di punggung semasa haid mungkin tidak menjadi perhatian. Anda boleh mencuba merehatkan otot gluteal dengan mandi, melakukan urutan ringan, atau apa sahaja yang biasa anda lakukan untuk mengurangkan kesakitan. Sekiranya perlu, minum ubat penahan sakit.

Tetapi jika itu tidak berjaya, masih ada kesakitan yang teruk pada otot gluteal, mungkin menunjukkan adanya endometriosis. Endometriosis adalah keadaan apabila tisu tumbuh di dalam atau di luar rahim. Sekiranya tisu endometrium ini tumbuh di dekat saraf yang bersambung ke punggung, seperti saraf sciatic, anda boleh merasakan sakit pada otot punggung. Tetapi keadaan ini jarang berlaku, geng. Hanya kurang daripada 1 peratus wanita yang mengalami endometriosis di sekitar punggung.

3. Fibroid

Masalah lain yang boleh menyebabkan rasa sakit pada otot pantat adalah pembesaran rahim disebabkan oleh fibroid, yang merupakan pertumbuhan tisu bukan rahim di rahim yang dapat berkembang selama bertahun-tahun selama tempoh subur seorang wanita. Fibroid boleh menyebabkan rahim menolak ke belakang atau punggung. Ketahuilah, geng, jika terdapat pendarahan faraj yang tidak biasa, itu mungkin merupakan gejala fibroid.

Baca juga: Ranting FKA Mengalami Penyakit Fibroid

4. Kelainan atau penyakit pada dubur

Dalam beberapa kes, rasa sakit sebenarnya berasal dari rektum atau dubur, dan bukan pada otot pantat, seperti sembelit. Oleh itu, semasa haid, makan lebih banyak makanan kaya serat dan minum banyak air, atau ambil pelembut najis jika perlu.

Sekiranya rasa sakit di punggung terus bertambah teruk dalam tempoh anda, dan anda mengalaminya hampir setiap bulan, ini sebenarnya boleh menjadi tanda sindrom iritasi usus atau buasir. Anda lebih baik pergi ke doktor. Buat catatan terlebih dahulu mengenai apa-apa tempoh kesakitan sehingga lebih mudah bagi doktor untuk memutuskan apakah sakit di punggung benar-benar berkaitan dengan haid atau kerana penyakit lain.

Baca juga: Ketahui Perbezaan Kista, Myoma, dan Endometriosis, Oleh itu Ia Tidak Berlaku Lagi!

Jadi secara ringkas, sakit punggung biasanya hanya sakit biasa semasa haid. Tetapi jika ia tidak menjadi lebih baik dengan ubat penahan sakit atau menjadi sangat teruk, anda tidak boleh mengabaikannya dan berjumpa doktor dengan segera. (AY / WK)