Ubat yang Boleh Mengubah Warna Urin

Memeriksa warna air kencing adalah salah satu cara untuk menilai beberapa aspek penting yang berkaitan dengan keadaan kesihatan kita. Warna urin biasa biasanya kekuningan, dengan intensiti warna kuning yang berbeza-beza.

Warna kuning air kencing itu sendiri disebabkan oleh adanya pigmen urokrom. Walaupun perkara yang mempengaruhi intensiti warna air kencing adalah kecukupan cecair di dalam badan kita. Sekiranya badan kekurangan cecair, maka cecair yang akan dikeluarkan melalui air kencing juga kurang sehingga intensiti warna air kencing yang dikeluarkan akan menjadi lebih gelap.

Baca juga: Terdapat Protein dalam Air kencing, Tanda-tanda Gangguan Ginjal

Faktor Apa Yang Mempengaruhi Warna Urin?

Selain jumlah pengambilan cecair, ada perkara lain yang boleh mempengaruhi warna air kencing. Penyakit seperti jangkitan saluran kencing (UTI), batu ginjal, atau bahkan barah buah pinggang boleh menyebabkan kencing kemerahan, yang disebabkan oleh adanya darah dalam air kencing. Makanan juga boleh mempengaruhi warna air kencing, seperti bit, buah naga, dan wortel.

Pengambilan ubat juga boleh menyebabkan perubahan warna air kencing. Kadang kala, perubahan ini membuat pesakit menjadi risau dan berhenti mengambil ubat. Perubahan ini sendiri disebabkan oleh warna bahan aktif ubat atau metabolitnya yang dikeluarkan dalam air kencing sehingga mempengaruhi warna air kencing dan ini normal.

Oleh itu, sebagai ahli farmasi saya biasanya memberitahu pesakit tentang perubahan warna air kencing yang mungkin berlaku dengan pengambilan ubat ini dengan harapan pesakit tidak akan terkejut dan dapat meneruskan rawatan.

Ubat yang Boleh Mengubah Warna Urin

Ini adalah ubat yang boleh mempengaruhi warna air kencing:

1. Rifampisin

Rifampicin adalah salah satu ubat yang digunakan dalam rawatan tuberkulosis atau TB, baik paru-paru dan TB paru tambahan. Rifampicin biasanya diberikan bersama dengan ubat TB lain, yaitu isoniazid, ethambutol, dan pyrazinamide.

Rifampicin menyebabkan cecair badan, termasuk air kencing, menjadi merah atau oren. Selain air kencing, perubahan warna juga boleh terjadi pada air liur, peluh, dan juga air mata. Pesakit yang mengambil rifampin biasanya disarankan untuk tidak memakai kanta lekap, kerana kanta lekap juga dapat berubah warna.

Walaupun kedengarannya menakutkan, tetapi ini adalah sesuatu yang tidak berbahaya. Sifatnya juga tidak kekal, di mana ketika obat telah digunakan, warna cairan tubuh termasuk air kencing juga akan kembali normal.

Oleh kerana rawatan TB memerlukan kepatuhan pesakit yang tinggi, ini merupakan pendidikan penting bagi pesakit TB yang menerima rifampin. Tujuannya agar pesakit tidak terkejut dan dapat meneruskan rawatan.

2. Kompleks Vitamin B

Sekiranya Geng Sihat mengambil multivitamin yang mengandungi vitamin B kompleks, maka biasanya warna air kencing akan berwarna kuning cerah. Ini disebabkan oleh salah satu komponen dalam kompleks vitamin B, iaitu riboflavin atau vitamin B2 yang berwarna kuning. Kerana hasil metabolisme kompleks vitamin B diekskresikan dalam air kencing, air kencing menjadi kuning cerah ketika memakan vitamin B kompleks.

Baca juga: Kepentingan Vitamin B Complex semasa Kehamilan

3. Metronidazole

Metronidazole adalah antibiotik yang biasanya digunakan untuk merawat jangkitan bakteria, terutama pada saluran pencernaan. Walaupun jarang berlaku, metronidazol telah dilaporkan menjadikan air kencing berwarna coklat gelap seperti teh.

4. Doxorubicin

Doxorubicin adalah ubat kemoterapi yang diberikan secara intravena untuk pelbagai jenis barah, seperti leukemia, barah payudara, barah endometrium, dan barah paru-paru. Selepas pemberian doxorubicin, biasanya akan ada perubahan warna cairan badan menjadi kemerahan. Ini juga normal dan akan kembali normal setelah beberapa hari selepas pemberian ubat.

Sekiranya perubahan warna air kencing akibat pengambilan ubat-ubatan di atas boleh dikatakan tidak berbahaya, maka berbeza jika pesakit mengambil ubat yang berfungsi sebagai pengencer darah, seperti warfarin.

Dalam keadaan ini, perubahan warna air kencing menjadi warna kemerahan dapat menunjukkan pendarahan sebagai kesan sampingan ubat. Sekiranya ini berlaku, biasanya ubat akan dihentikan sementara atau dosnya akan disesuaikan.

Lelaki, ada ubat yang boleh menyebabkan perubahan warna air kencing. Sebilangan besarnya tidak berbahaya dan bersifat sementara, jadi pengambilan ubat dapat diteruskan melainkan ada kesan sampingan lain yang menyebabkan pemberian ubat dihentikan.

Bagi beberapa ubat, seperti pengencer darah, perubahan warna air kencing anda menjadi warna kemerahan semasa pengambilan ubat sebenarnya menunjukkan kesan sampingan yang harus diperhatikan. Jangan lupa untuk selalu memantau warna air kencing anda semasa membuang air kecil untuk memantau kecukupan cairan dan mencegah anda menjadi kering. Salam sihat!

Baca juga: Kenali Gejala Diabetes dari Bau Kencing Anda

Rujukan:

Warna dan bau air kencing berubah. Penerbitan Kesihatan Harvard (2020).

Riboflavin. Ensiklopedia Kesihatan Pusat Perubatan Universiti Rochester (2020).

Revollo, J., Lowder, J., Pierce, A. dan Twilla, J., 2014. Urin Discoloration Berkaitan Dengan Metronidazole. Jurnal Teknologi Farmasi, 30 (2), hlm.54-56.