Pelbagai Manfaat Kesihatan Berenang di Laut

Geng Sihat, tahukah anda bahawa berenang di laut memberi kesan yang baik terhadap mood dan kesihatan, anda tahu. Sejak zaman kuno, laut dianggap bermanfaat untuk kesihatan. Sebagai contoh, menurut Pacific Naturopathic, bapa perubatan Hippocratic, dia menggunakan perkataan 'thalassotherapy' untuk menggambarkan kesan penyembuhan air laut. Menurut sejarawan, di Yunani Kuno, penduduk telah memanfaatkan sifat air laut, yang kaya dengan mineral, untuk kesihatan dan kecantikan. Oleh itu, mereka selalu berenang di kolam renang yang dipenuhi dengan air laut.

Di antara pelbagai faedah, berenang di air laut dapat membantu meningkatkan fungsi sistem imun, meningkatkan peredaran dan kesihatan tubuh secara keseluruhan, dan menghidrat kulit. Inilah penjelasan yang lebih lengkap, dipetik dari Live Strong!

Baca juga: Perjalanan yang Menarik ke Pantai di Gorontalo

Meningkatkan Kekebalan Badan

Air laut mengandungi unsur-unsur penting, seperti vitamin, garam mineral, unsur surih (unsur kimia yang diperlukan oleh tubuh untuk pertumbuhan, perkembangan, dan fisiologi organisma), asid amino, dan mikroorganisma hidup yang dapat menghasilkan kesan antibiotik dan antibakteria untuk menyokong sistem imun yang sihat.

Menurut beberapa pakar, serupa dengan plasma darah manusia, komponen air laut mudah diserap dan digunakan oleh tubuh ketika anda berenang. Menurut doktor naturopati Connie Hernandez, menghirup kabut dan udara laut yang mengandungi ion bermuatan negatif juga dapat meningkatkan sistem kekebalan tubuh. Di samping itu, banyak pakar juga berpendapat bahawa berenang di air laut membuka pori-pori kulit, sehingga memudahkan penyerapan mineral laut dan membuang toksin penyebab penyakit dari tubuh.

Meningkatkan Peredaran Darah

Berenang di air laut juga dapat membantu meningkatkan peredaran darah di dalam badan. Sistem peredaran darah (yang melibatkan jantung, kapilari, arteri, dan urat) mengangkut darah kaya oksigen dari jantung ke seluruh badan, sebelum mengembalikan darah ke jantung lagi. Berenang dan berendam di air laut yang hangat meningkatkan peredaran dengan memulihkan mineral penting yang habis kerana tekanan, diet tidak sihat, dan racun dari persekitaran.

Baca juga: Kelebihan Bermain Pasir di Pantai dengan Anak-anak

Meningkatkan Kesihatan Tubuh Keseluruhan

Air laut digunakan oleh banyak pihak untuk meningkatkan kesihatan tubuh secara keseluruhan. Berenang di air laut yang hangat dianggap mengaktifkan mekanisme penyembuhan tubuh untuk melawan keadaan, seperti asma, artritis, bronkitis, penyakit radang, dan sakit. Air laut kaya dengan magnesium, sehingga dapat mengendurkan otot, mengurangkan tekanan, dan membantu mendorong tidur. Menurut pakar, magnesium juga dapat menghilangkan kegelisahan dengan meningkatkan ketenangan.

Meningkatkan Kesihatan Kulit

Magnesium dalam air laut juga dapat membantu menyuburkan, menghidrat dan memperbaiki penampilan kulit dari luar. Menurut kajian yang diterbitkan dalam 'International Journal of Dermatology' pada Februari 2005, rendaman di Laut Mati yang airnya kaya dengan magnesium membantu meningkatkan kelembapan kulit.

Dalam satu kajian, orang yang mempunyai kulit kering di permukaan atau eksim over-the-counter diarahkan untuk merendam satu lengan di dalam tab mandi yang mengandungi 5% garam Laut Mati. Sementara itu, lengan yang lain direndam dalam air biasa. Para penyelidik mendapati bahawa berbanding dengan air biasa, air masin dari Laut Mati meningkatkan penghidratan kulit dan mengurangkan gejala keradangan kulit, seperti kemerahan dan kulit kasar. Setelah siasatan lanjut, ini disebabkan oleh kadar magnesium yang tinggi dalam garam Laut Mati.

Baca juga: Gaya Berenang yang Berbeza, Bilangan Kalori yang Dibakar

Setelah membaca penjelasan di atas, Geng Sihat mengetahui pelbagai faedah air laut yang ternyata sangat banyak, bukan? Oleh itu, jangan teragak-agak untuk berenang di laut. Tetapi tentu saja, faedah ini hanya dapat diperoleh sekiranya air laut bersih. Oleh itu, jangan mencemarkan air laut, okey? Selain bermanfaat untuk kesihatan, menjaga kebersihan air laut juga sangat penting untuk keseimbangan lingkungan. (UH / AY)