Makanan untuk Mempercepat Pemulihan Pasca-Covid-19 | saya sihat

Pandemik COVID-19 belum berakhir, orang mesti terus mengikuti protokol kesihatan 5M dengan ketat, melakukan vaksinasi, dan menjaga sistem kekebalan tubuh mereka. Selepas rawatan, pengasingan diri dan rawatan di hospital, beberapa mangsa Covid-19 yang masih hidup masih mengalami simptom yang tinggal. Kesudahan ini dapat bertahan lama yang kemudian dikenali sebagai lama Covid19.

Gejala yang tinggal selalunya adalah keletihan atau keletihan, atau batuk. Sepanjang tempoh pemulihan ini, penting untuk memerhatikan kesihatan anda. Salah satunya adalah dengan memakan makanan berkhasiat tinggi sehingga daya tahan terjaga.

Baca juga: Adakah Anda Layak untuk Vaksin Covid-19 atau Tidak? Lihat Cadangan Terkini dari PAPDI

Makanan untuk Mempercepat Pos Pemulihan Covid-19

Terdapat banyak makanan yang boleh dimakan untuk mempercepat pemulihan selepas Covid-19. Makanan ruji yang mengandungi karbohidrat, protein, dan lemak sihat tidak boleh ditinggalkan. Protein adalah sumber makanan yang sangat baik dalam tempoh pemulihan. Di samping itu, memenuhi keperluan cecair dengan minum banyak air.

Geng Sihat boleh terus mengambil vitamin semasa isomanisme, iaitu vitamin C, D dan zink serta vitamin D. Sekiranya tidak mencukupi, anda boleh mengambil makanan tambahan herba yang terbukti berguna dalam meningkatkan daya tahan dan mempercepat penyembuhan.

Bahan herba yang diketahui mempunyai banyak manfaat untuk kesihatan tubuh adalah madu. Madu dimakan dalam bentuk semula jadi, atau digabungkan dengan makanan lain atau ramuan herba.

Salah satu herba yang juga dipercayai mempunyai manfaat kesihatan yang baik adalah jintan hitam (habbatussauda). Pengambilan madu dan Benih Hitam (jintan hitam) berkhasiat untuk meningkatkan daya tahan, dan baik untuk terapi tambahan semasa pandemi. Gabungan madu dan biji hitam juga terbukti berkesan dalam mempercepat proses pemulihan pada pesakit COVID-19.

Media Pendidikan Pasukan Persatuan Doktor Pengembangan Perubatan Tradisional Indonesia dan Perubatan Herba (PDPOTJI), dr. Afifah K. Vardhani, M.Si. menjelaskan, “Hingga kini belum ada protokol rawatan yang berkesan dalam menangani jangkitan COVID-19. Namun, beberapa ramuan seperti Biji Hitam telah terbukti mempunyai potensi terapeutik terhadap jangkitan virus, jadi ia boleh dianggap sebagai terapi tambahan pada pesakit COVID-19, "jelasnya.

Baca juga: Apakah itu Ribut Sitokin di Covid-19?

Penyelidikan Memberi Madu dan Jintan Hitam kepada Pesakit Covid-19

Biji Hitam mengandungi sebatian aktif utama, iaitu: thymoquinone yang mempunyai aktiviti antioksidan, anti-radang, antivirus, antimikroba, dan imunomodulator. Berdasarkan kajian secara in vitro di Mesir, thymoquinone Benih Hitam menunjukkan aktiviti antivirus terhadap virus SARS-CoV-2, dan mampu menghambat replikasi virus.

Ramuan ini, yang dikenali sebagai 'Penyembuh Semua Jenis Penyakit', juga terbukti secara klinikal untuk meningkatkan tindak balas imun, mengurangkan tindak balas keradangan, dan membantu mengurangkan kesan sampingan dari penggunaan ubat-ubatan perubatan.

Pengambilan madu semasa pandemi juga boleh menjadi terapi tambahan untuk COVID-19. Pengajian secara in vitro menunjukkan komponen chrysin, kaempferol, dan quercetin dalam madu mampu menghalang kemasukan virus ke dalam sel inang dan menghalang replikasi virus. Ujian praklinikal ini juga menyatakan bahawa chrysin dan kaempferol membantu menghalang keradangan pada paru-paru.

Lebih banyak dr. Afifah menjelaskan bahawa penyelidikan di Pakistan menunjukkan gabungan Benih Hitam dan madu berkesan dalam mempercepat pemulihan pesakit COVID-19. Kajian ini dilakukan pada 30 April - 29 Julai 2020, pada 313 pesakit yang menderita COVID-19, di mana 210 pesakit mempunyai gejala sederhana dan 103 pesakit mengalami gejala yang teruk. Kajian ini bersifat multisenter, terkawal plasebo, dan rawak. Sebanyak 157 pesakit diberi terapi tambahan (melebihi ubat konvensional yang diberikan) dalam bentuk Benih Hitam (80 g / kbBW / hari) yang digabungkan dengan madu (1 g / kgBW / hari).

Sementara 156 pesakit lain hanya diberi ubat konvensional dan plasebo. Hasil kajian menunjukkan bahawa pesakit yang mendapat terapi tambahan dengan Benih Hitam dan madu mengalami pelepasan gejala yang lebih cepat daripada pesakit plasebo (gejala sederhana 4 hari berbanding 6 hari; gejala teruk 6 hari berbanding 13 hari); pelepasan virus yang lebih cepat (6 hari vs gejala sederhana 10 hari; 8.5 hari vs gejala teruk 12 hari), dan kematian 4 kali lebih rendah pada pesakit yang mengalami gejala yang teruk. "

Baca juga: Daun Moringa Meningkatkan Kekebalan Semasa Pandemik Covid-19?

Memetik dari jurnal Farmakologi dan Fisiologi Klinikal dan Eksperimen yang dijalankan oleh University of Technology Sydney (UTS) Australia, dinyatakan bahawa kandungan thymoquinone di Black Seed berpotensi menghentikan virus Corona.

Semakin banyak kajian pemodelan membuktikan bahawa thymoquinone, bahan-bahan aktif Nigella Sativa, lebih dikenali sebagai Bunga Adas, dapat melekat pada protein lonjakan virus COVID-19 dan menghambat virus menjangkiti paru-paru dan juga dapat menyekat ribut 'sitokin' yang mempengaruhi keparahan pesakit yang dirawat di hospital dengan COVID-19.

Kementerian Kesehatan Republik Indonesia melalui Surat Edaran No. HK.02.02 / IV / 2243/2020 juga mengesyorkan penggunaan tanaman ubat Benih Hitam untuk penyelenggaraan kesihatan, pencegahan penyakit, dan perawatan kesihatan, termasuk semasa kecemasan kesihatan awam atau bencana nasional COVID-19. Geng yang sihat boleh mengambil ramuan herba yang mengandungi madu dan biji hitam, dalam bentuk produk siap minum, iaitu Kojima.

Astrid Adelaide, Pengurus Jenama Kanan Kojima menjelaskan, selain mengandungi madu dan jintan hitam, produk ini juga mengandungi kurma sebagai sumber nutrien dan antioksidan tinggi yang baik untuk tubuh, serta penambahan asam jawa (asam jawa) yang menjadikannya sedap dan menyegarkan.

Baca juga: Minggu pertama positif Covid-19 sangat menentukan, jangan minum ubat yang salah!

Sumber:

Sidang media. Gabungan Madu Benih Hitam Berkesan Meningkatkan Kekebalan dan Mempercepat Pemulihan Pesakit COVID-19, 27 Ogos 202