Jenis Gula yang baik untuk pesakit kencing manis

Kementerian Kesehatan Indonesia membatasi pengambilan gula setiap hari hingga 50 gram gula pasir, atau 4 sudu besar. Walau bagaimanapun, WHO mengesyorkan mengurangkan pengambilan gula lebih rendah pada 25 gram atau 2 sudu untuk faedah kesihatan yang lebih baik.

Sudah tentu mengehadkan gula agak sukar. Pada masa kini orang cenderung mengonsumsi gula melebihi had maksimum. Sebenarnya, mengambil lebih banyak gula daripada yang sepatutnya akan meningkatkan risiko kegemukan yang berkait rapat dengan diabetes. Ini kerana gula berlebihan akan disimpan sebagai lemak di dalam badan.

Oleh itu anda perlu tahu bagaimana memilih gula yang baik. Jadi dari pelbagai jenis gula yang sudah anda ketahui, mana yang lebih baik? Adakah benar bahawa gula merah, gula aren, atau gula batu lebih sihat daripada gula putih?

Baca juga: Gula perang atau gula pasir, mana yang lebih baik untuk pesakit diabetes?

Ketahui Jenis Gula

Dalam kumpulan besar, gula dibahagikan kepada gula halus (diproses) atau gula semula jadi. Anda mesti tahu perbezaannya sehingga anda tahu memilih gula yang baik.

1. Gula halus

Gula halus adalah gula yang telah melalui proses pengekstrakan dan pemurnian. Ia biasanya menukar gula halus menjadi kristal yang senang ditambahkan pada makanan.

Contoh gula halus adalah gula pasir atau gula putih yang sangat anda kenal. Gula pasir dibuat dari molase dan bit gula. Semasa proses penyulingan, gula diproses ke titik di mana nutrien dari bahan semula jadi, tebu atau bit, hilang.

Gula halus digunakan sebagai bahan tambahan untuk makanan yang diproses, serta minuman manis dan rempah memasak.

Baca juga: 4 Pemanis Semula jadi Pengganti Gula

2. Gula Semula jadi

Tidak seperti gula halus, gula semula jadi adalah gula yang terdapat secara semula jadi dalam makanan. Contohnya, laktosa adalah gula susu semula jadi dan fruktosa adalah gula semulajadi yang terdapat dalam buah-buahan.

Gula semula jadi ini juga boleh menjadi produk gula komersial, anda tahu! Disebut semula jadi kerana terbuat dari bahan semula jadi. Contoh gula semula jadi ini adalah stevia. Gula semulajadi juga dapat digunakan untuk pemanis, misalnya pemanis teh atau kopi dengan stevia.

3. Gula Batu, Gula Aren dan Gula Merah

Bagaimana dengan gula batu? Dalam kategori mana? Gula baru adalah variasi gula putih. Gula batu dibuat dengan memanaskan gula putih, ditapis, kemudian dibiarkan sehingga ia berubah menjadi kristal lagi.

Menurut Epicurious Food Dictionary, gula batu mempunyai kristal yang besar dan cenderung sedikit kurang manis daripada gula putih biasa. Tetapi itu tidak bermaksud kalori lebih rendah daripada gula pasir. Sebenarnya, jumlah kalori gula batu sebenarnya lebih tinggi.

Jadi adakah gula merah dan gula aren termasuk gula semula jadi? Gula perang sebenarnya bukan milik keluarga gula tebu. Di negara kita, gula merah juga disebut gula Jawa, yang terbuat dari getah kelapa.

Jenis gula yang termasuk dalam "keluarga" gula merah adalah gula aren dan gula aren. Perbezaannya adalah dari bahan yang dihasilkannya, yang tercermin dari namanya. Kedua-duanya juga mempunyai kalori yang hampir sama dengan gula pasir.

Baca juga: Pesakit kencing manis Perlu Tahu Antara Pemanis Berkhasiat dan Bukan Pemakanan

Jenis Gula yang baik untuk pesakit kencing manis

Cara memilih gula yang baik adalah dengan mempertimbangkan kandungan kalori dan bagaimana kesan gula tersebut meningkatkan kadar gula dalam darah. Ternyata semua jenis gula yang dianggap "lebih baik" daripada gula pasir mengandungi kalori yang hampir sama, jadi masih berbahaya jika dikonsumsi secara berlebihan kerana kedua-duanya dapat meningkatkan gula darah dengan cepat.

Setelah memahami kandungan kalori, anda kini tahu cara memilih gula yang betul. Gula kalori rendah adalah pilihan yang lebih baik, dan boleh menjadi alternatif untuk gula biasa. Kalori yang terdapat dalam gula jenis ini jauh lebih rendah daripada gula pada umumnya atau bahkan boleh mencapai kalori sifar.

Gula rendah kalori akan memberikan rasa manis tanpa meningkatkan pengambilan kalori anda dalam jumlah yang banyak atau meningkatkan kadar gula dalam darah. Dengan begitu, terbukti selamat untuk dimakan bukan hanya untuk pesakit diabetes tetapi juga bagi mereka yang mengawal berat badan mereka (diet).

Contoh gula rendah kalori adalah Tropicana Slim yang terbuat dari stevia, adalah pilihan alternatif untuk mempermanis makanan dan minuman harian anda dengan lebih selamat tetapi tetap menyeronokkan.

Nah, sekarang sudah jelas mengenai fakta gula? Oleh itu, jangan mengambil risiko. Sudah tiba masanya kita beralih ke gula rendah kalori, yang selain menyajikan rasa manis juga merupakan pilihan yang lebih sihat.

Baca juga: Inilah Had Penggunaan Gula Setiap Hari!

Rujukan:

Duyff RL. 2006. American Dietetic Association Panduan Makanan dan Pemakanan Lengkap edisi ke-3. John Wiley & Sons, Inc., New Jersey.

Navitas Naturals. 2008. Maklumat Pemakanan - Gula Sawit. //www.navitasnaturals.com/products/palm/palm-sugar.html

LiveStrong.com. Kalori Gula Serbuk. //www.livestrong.com/article/307456-powdered-sugar-calories/

LiveStrong.com. 2010. Kalori dalam Gula Batu. //www.livestrong.com/article/317670-calories-in-rock-sugar/

LiveStrong.com. 2008. 1 sudu teh gula merah. //www.livestrong.com/thedailyplate/nutrition-calories/food/generic/1-teaspoon-brown-sugar/

A.S. Jabatan Pertanian, Perkhidmatan Penyelidikan Pertanian. 2010. Pangkalan Data Nutrien Nasional USDA untuk Rujukan Standard, Siaran 23. Laman Utama Makmal Data Nutrien, //www.ars.usda.gov/ba/bhnrc/ndl