Fakta Persahabatan dari Seks yang Berlawanan - GueSehat.com

Bolehkah lelaki dan wanita heteroseksual hanya berkawan? Banyak orang telah membincangkan perkara ini. Namun, tidak ada yang dapat menjawab dengan pasti. Baiklah, GueSehat akan membincangkan fakta persahabatan lawan jenis dan adakah kemungkinan ini berlaku!

Kita sering melihat jalan cerita dalam filem, siri televisyen, atau buku mengenai seorang lelaki bertemu wanita, dan akhirnya mereka menjadi kawan. Namun, ternyata lelaki itu sangat menyukai rakannya.

Dia cemburu apabila melihat wanita itu mempunyai teman lelaki dan segera menyatakan cintanya. Wanita itu menyedari bahawa dia juga menyukai lelaki itu. Di akhir cerita, mereka akhirnya menjadi kekasih.

Gambaran ini akhirnya menimbulkan pemikiran bahawa hakikat persahabatan lawan jenis hanyalah khayalan. Wanita dan lelaki tidak akan dapat menjalin hubungan platonis kerana pasti akan ada benih cinta, sama ada pada Wanita, Lelaki, atau kedua-duanya.

Fakta Persahabatan Jantina Berlawanan

  1. Persahabatan Lebih Berkekalan

Pada zaman kanak-kanak, kita memulakan persahabatan dengan mencari kumpulan orang yang mempunyai minat yang sama. Kesaksamaan gender bukanlah penanda aras dalam mencari rakan untuk dimainkan.

Hanya apabila mereka memasuki akil baligh, kanak-kanak perempuan dan lelaki mula berminat pada seseorang. Dan kerana orang yang paling dekat adalah rakan mereka sendiri, mereka biasanya menganggap rakan mereka adalah calon yang paling berpotensi untuk teman wanita.

Walaupun begitu, sains menunjukkan bahawa hakikat persahabatan lawan jenis dapat disedari. Kajian yang diterbitkan dalam Jurnal Perhubungan Sosial dan Peribadi mendapati bahawa rakan-rakan yang berlainan jantina bertemu lebih kerap dan pernah masa berkualiti berbanding rakan-rakan yang saling tertarik secara romantik.

Peserta kajian juga melaporkan bahawa persahabatan antara jantina tanpa melibatkan tarikan fizikal dan seksual jauh lebih tahan lama. Jadi secara tidak langsung, ini menunjukkan bahawa persahabatan antara wanita dan lelaki memang boleh berlaku.

Lelaki dan Wanita Boleh Berkawan - GueSehat

  1. Lelaki lebih cenderung menyukai rakan mereka sendiri

Walaupun ia boleh berlaku, April Masini, ahli hubungan, cukup diragui dengan konsep persahabatan lawan jenis. Menurutnya, mesti ada satu pihak yang mempunyai perasaan terhadap pihak lain. "Idea bahawa lelaki dan wanita dapat berteman penuh dengan halangan. Masa terus bergulir. Suatu hari, pasti ada satu pihak yang menyukai sahabatnya, "katanya.

Sejajar dengan pernyataan April, satu kajian pada tahun 2012 menunjukkan bahawa sebahagian besar fakta persahabatan lawan jenis adalah sekurang-kurangnya terdapat sedikit kesukaan dalam hubungan platonis.

Dan, lelaki yang dilaporkan paling tertarik dan mempunyai keinginan yang kuat untuk berkawan dengan rakan mereka berbanding wanita. Penyelidik percaya ini disebabkan oleh naluri asas manusia untuk berkawan.

Daya tarikan yang timbul dalam persahabatan lawan jenis juga boleh disebabkan oleh kesan pendedahan berulang. Dalam psikologi, apabila seseorang terdedah kepada orang lain secara berterusan, dia akan mula menurunkan pertahanannya dari masa ke masa.

Apabila pertahanan seseorang runtuh, kata ahli psikologi Dr. Carmen Harra dan jurulatih hidup Alexandra Harra, maka dia akan mula menyukai orang itu. "Ini adalah perkara biasa dan berlaku pada kita semua," kata mereka.

Menariknya, kajian terbaru mengenai fakta persahabatan lawan jenis menunjukkan bahawa lelaki sering salah menafsirkan persahabatan mereka dengan lawan jenis. Lelaki merasakan bahawa teman wanita mereka menyukai mereka kerana mereka menarik. Dan jika mereka menunjukkan minat mereka terhadap rakan dari lawan jenis, itu akan menjadi jalan dua arah alias wanita juga akan menyukai mereka.

Berbeza dengan lelaki, wanita pada umumnya menganggap bahawa jika mereka tidak tertarik secara seksual kepada rakan lawan jenis, maka hal yang sama berlaku untuk lelaki. Jadi dapat disimpulkan, lelaki merasakan daya tarikan mereka cukup tinggi untuk membuat teman wanita mereka jatuh cinta, sementara wanita memandang rendah daya tarikan mereka di kalangan rakan lelaki.

  1. Lelaki Berani Mengambil Tindakan

Kajian itu juga mendapati bahawa lelaki dan wanita cenderung lebih tertarik kepada rakan-rakan yang sudah mempunyai pasangan, tanpa mengira status hubungan mereka. Walau bagaimanapun, terdapat perbezaan pendapat antara wanita dan lelaki mengenai perkara ini.

Lelaki secara amnya mempunyai keinginan yang tinggi untuk menjalin hubungan romantis dengan rakan-rakan dari lawan jenis yang sudah mempunyai pasangan berbanding rakan-rakan yang masih bujang. Walaupun wanita cenderung lebih sensitif. Mereka biasanya enggan melangkah lebih jauh sekiranya sahabat mereka mempunyai pasangan walaupun dia mempunyai perasaan terhadap mereka.

Dalam kajian lanjutan yang melibatkan 249 orang dewasa, yang kebanyakannya sudah berkahwin, mereka diminta untuk menyenaraikan aspek persahabatan positif dan negatif dengan lawan jenis.

Akibatnya, lelaki lebih cenderung menganggap tarikan romantis sebagai kelebihan persahabatan antara wanita dan lelaki. Jadi jika dibandingkan dengan wanita, lelaki jauh lebih sukar untuk menjalin persahabatan dengan lawan jenis.

Bagaimana jika ada persamaan dalam persahabatan?

Fakta persahabatan lawan jenis telah dijelaskan, jadi apa yang perlu dilakukan jika ternyata ada perasaan cinta pada salah satu pihak? Ini bermaksud bahawa Gang Sihat perlu memilih sama ada akan mengambil tindakan lebih lanjut atau tidak. "Ini adalah ketika kita perlu membuat batas dan memeliharanya," kata Dr. Ildiko Tabori, ahli psikologi klinikal di Los Angeles, California.

Kajian yang diterbitkan pada tahun 2000 di Jurnal Perhubungan Sosial dan Peribadi menjelaskan bahawa daripada lebih daripada 300 orang yang mengambil bahagian dalam tinjauan ini, 67% mengaku telah melakukan hubungan seks dengan sahabat mereka. Walau bagaimanapun, 56% daripada mereka tidak mahu hubungan mereka ke tahap yang lebih serius. Mereka tidak mahu merosakkan persahabatan yang terjalin selama ini.

Kejayaan persahabatan antara lawan jenis adalah seberapa baik seorang wanita dan seorang lelaki dapat berkomunikasi dan menghormati satu sama lain. Persahabatan yang sihat memerlukan batasan yang tidak boleh dilalui. Sempadan ini adalah kawasan yang selesa untuk anda dan sahabat anda.

"Secara umum, saya rasa wajar untuk saling menarik. Lagipun, kita adalah manusia. Cuma yang paling penting adalah mewujudkan batas yang sihat dalam persahabatan, ‚ÄĚkata John Mathews, ahli psikoterapi di Richmond.

Jadi Bolehkah Anda Menjadikan Rakan Seks yang Berlawanan?

Jawapannya adalah ya dan tidak, geng. Itu semua bergantung pada anda dan sahabat anda. Selalu akan ada lelaki yang sukar untuk menjaga persahabatan mereka dengan lawan jenis, persahabatan yang terus menjadi hubungan cinta, dan hubungan cinta yang akhirnya hanya berteman. Fakta persahabatan lawan jenis adalah mungkin, tetapi boleh diwarnai oleh tarikan fizikal dan seksual.

Tetapi perlu diingat, tarikan seksual yang sederhana hanyalah tarikan, yang bermaksud ia tidak harus selalu disertai dengan tindakan. Dalam hubungan persahabatan dengan lawan jenis, anda ingin berkawan tanpa merasa janggal atau tidak selesa.

Jadi, seorang lelaki dan wanita boleh menjadi kawan baik selagi tidak ada minat romantis pada mereka. Walaupun ada, lebih baik jangan terbawa-bawa dan menerapkan batasan yang kuat demi persahabatan itu sendiri. Lagipun, cinta boleh datang dalam pelbagai bentuk, salah satunya adalah persahabatan, bukan? (AS)

Rujukan

Saintifik Amerika: Lelaki dan Wanita Tidak Boleh "Hanya Kawan"

Perubatan Harian: Platonis Cinta Atau Nafsu? Ilmu di Sebalik Lelaki dan Wanita Menjadi 'Hanya Sahabat'

Huffpost: 10 Perkara Setiap Orang Dengan Bestie Seks Yang Berbeza Tahu Benar


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found