Kelebihan Melakukan Kebaikan - GueSehat.com

Menjadi orang yang baik kadang-kadang disalah anggap sebagai kelemahan. Sebenarnya, sebenarnya kebaikan melakukan kebaikan banyak. Tidak dapat dinafikan, kita hidup dalam lingkungan yang penuh dengan persaingan, jadi kadang-kadang kita terpaksa “tidak ramah” dan berwaspada terhadap orang di sekitar kita. Tidak ketinggalan bahawa kadang-kadang kita dapati orang yang hanya memanfaatkan kebaikan kita.

Walaupun melakukan kebaikan adalah pilihan, sebenarnya kemampuan dan kecenderungan untuk melakukan kebaikan telah menjadi bawaan bagi setiap manusia. Penyelidikan yang diketuai oleh Dr. Michael Tomasello dari Max Planck Institute menunjukkan bahawa kanak-kanak mula menolong mereka yang berada di sekitar mereka lebih awal.

Contohnya, kanak-kanak berusia 14 bulan yang melihat orang dewasa mengalami kesukaran untuk membuka pintu kerana tangannya membawa banyak barang secara automatik akan memberikan bantuan. Dengan kata lain, apabila anda berbuat baik anda bertindak secara naluriah dan ini menimbulkan perasaan gembira.

Terdapat banyak faedah melakukan kebaikan yang dapat diperoleh oleh Gang Sihat, seperti mempunyai hubungan yang lebih baik, meningkatkan harga diri, menuai kejayaan di masa depan, dan menjadi sihat secara fizikal dan mental. Ayuh, lihat lebih banyak maklumat di bawah!

8 Kebaikan Melakukan Kebajikan

 1. Menghilangkan Kegelisahan

Ada beberapa cara untuk mengurangkan kegelisahan, termasuk minum ubat tertentu, meditasi, dan bersenam. Namun, berbuat baik kepada orang lain adalah kaedah termudah, cepat, dan termurah untuk menyelesaikan masalah ini. Yup, faedah pertama melakukan kebaikan adalah bahawa ia akan menenangkan mood sambil membuat anda fokus.

 1. Kesan Positif pada Otak

Percaya atau tidak, menjadi orang yang baik, seperti ringan hati, sabar, ramah, bertimbang rasa, dan berperikemanusiaan, secara ilmiah dapat meningkatkan kerja serotonin, neurotransmitter yang memainkan peranan penting dalam kepuasan dan kesejahteraan dalam diri seseorang. Ketika melakukan kebaikan, tubuh Gang Sihat juga secara semula jadi akan melepaskan endorfin dan meningkatkan mood.

 1. Buat Umur Panjang

Dalam kajian tahun 2003, Dr. Stephanie Brown, ahli psikologi dari University of Michigan, mendapati bahawa orang yang suka menolong orang lain hidup 5 tahun lebih lama daripada orang yang tidak suka menolong.

Menariknya, kajian ini juga menunjukkan bahawa orang yang dibantu tidak mendapat sebarang faedah. Dengan kata lain, faedah melakukan kebaikan adalah dapat menjadikan anda menjalani kehidupan yang panjang, geng!

 1. Kurangkan Tekanan

Di tengah-tengah rutin kehidupan yang sibuk, setiap orang pasti menghadapi banyak faktor tekanan setiap hari. Yup, sesuatu yang semudah menangani kesesakan lalu lintas yang panjang ketika anda pergi ke pejabat sudah boleh membuat anda tertekan.

Ternyata, melakukan yang baik boleh menjadi penyelesaian untuk mengawal dan mengurangkan keadaan tekanan yang menimpa anda, geng! Macam mana boleh jadi? Kerana apabila anda melakukan kebaikan, maka perhatian anda kepada diri sendiri dan semua masalah yang berlaku akan berkurang. Apabila anda fokus melakukan kebaikan kepada orang lain, ini memberi rehat kepada otak anda untuk memikirkan masalah yang dihadapi.

Sebagai bonus, orang yang anda bantu akan memberi ganjaran kepada anda. Jadi selain mengurangkan tekanan, faedah melakukan kebaikan adalah meningkatkan hubungan emosi antara anda dan orang di sekitar anda.

 1. Baik untuk Hati

Berbuat baik kepada orang lain juga boleh mempengaruhi keseimbangan kimia di dalam hati anda. Kebaikan akan melepaskan hormon oksitosin, yang akan menyebabkan pelepasan oksida nitrat kimia dalam saluran darah, sehingga saluran darah menjadi lebih luas.

Sekiranya anda tidak tahu, oxytocin juga dikenali sebagai hormon pengawal jantung kerana boleh menurunkan tekanan darah. Jadi, istilah orang baik dengan hati yang besar tidak salah, geng, kerana faedah melakukan yang baik sebenarnya dapat menguatkan "hati" alias hati, baik secara fizikal dan emosi!

 1. Sebarkan Kebaikan

Salah satu faedah besar melakukan kebaikan adalah dapat memberi inspirasi kepada orang lain. Secara sederhana, apabila kita melakukan kebaikan, itu akan mendorong orang lain untuk melakukan hal yang sama.

Kajian oleh penyelidik dari Universiti Cambridge, University of Plymouth, dan University of California LA mendapati bahawa menonton orang lain menolong orang lain menimbulkan perasaan menyenangkan yang membuat kita ingin menolong atau berbuat baik. Dengan berbuat baik, kita membantu dunia menjadi tempat tinggal yang lebih baik.

Perkara lain yang menarik, apabila kita berbuat baik kepada orang lain, secara amnya kita akan membuat mereka tersenyum. Apabila kita melihat orang lain tersenyum berkat kebaikan kita, otak kita secara automatik akan menghantar kita untuk tersenyum juga!

 1. Mengeratkan Hubungan dengan Orang Sekitar

Apabila kita menolong orang lain, tindakan itu biasanya akan terpahat dalam ingatan orang yang kamu bantu. Jadi, jangan terkejut jika suatu hari anda memerlukan pertolongan, mereka tidak akan teragak-agak untuk membantu. Bukan hanya itu, anda juga dapat banyak peluang dan peluang kerana mereka akan selalu mengingati kebaikan anda.

 1. Jadilah Lebih Bahagia

Sekiranya tujuh faedah sebelumnya untuk melakukan kebaikan masih belum cukup untuk meyakinkan anda untuk selalu berbuat baik, maka perkara ini mungkin menjadi pertimbangan. Terutama jika itu tidak membuat anda lebih bahagia!

Kajian yang dimulakan oleh sepasukan penyelidik dari University of Pennsylvania melakukan penyelidikan mengenai kesan menulis surat terima kasih dan secara peribadi mengirimkannya kepada orang yang dimaksudkan.

Penyelidikan yang diketuai oleh Dr. Martin Seligman juga menunjukkan bahawa peserta kajian yang menulis dan mengirim surat terima kasih mempunyai skor kebahagiaan yang sangat tinggi, dan ini berlanjutan hingga sebulan.

Sementara itu, kajian terbaru yang dimulakan oleh Jabatan Psikologi Universiti Tohoku Gakuin, Jepun, menyelidiki hubungan antara melakukan kebaikan dan kebahagiaan. Hasilnya menunjukkan bahawa kebahagiaan dapat meningkat hanya dengan menghitung kebaikan yang telah dilakukan pada minggu itu. Ini juga boleh menjadi latihan untuk meningkatkan kebaikan dan rasa terima kasih pada peserta.

Jenis Kebaikan yang berbeza

Setelah mengetahui semua kebaikan melakukan kebaikan, kini anda juga perlu tahu bagaimana menjadi orang yang lebih baik. Ahli psikologi Piero Ferrucci membantu menjelaskan pelbagai jenis kebaikan berdasarkan komponennya!

 • Berani. Cuba fahami apa perasaan dan pemikiran rakan yang marah. Ini akan membuat anda cenderung untuk melabelnya sebagai marah dan lebih pemaaf.
 • Sopan. Daripada membanggakan semua pencapaian atau kebahagiaan kita, mulailah mendengar cerita rakan dengan lebih kerap dan gembira dengan pencapaian mereka.
 • Bersabarlah. Mungkin anda suka merasa kesal apabila orang yang berada di hadapan anda berbual dengan juruwang. Namun, cuba bersabar dan ingatkan diri anda betapa pentingnya interaksi kecil ini kepada mereka.
 • Dermawan. Menawarkan pertolongan, pendapat, atau masa anda kepada orang lain akan membantu anda menjadi lebih bahagia kerana anda dapat memberikan apa yang anda miliki dan membuat orang lain bahagia.
 • Nilai. Cuba dengar tanpa penilaian. Terima pandangan orang lain, sama seperti mereka menilai pandangan anda.
 • Bersyukurlah. Jangan lupa bersyukur kerana anda masih diberi kesihatan dan dapat memperoleh apa yang anda ada sekarang. Sayangi orang di sekeliling anda. Dengan cara itu, anda akan menyedari bahawa anda sebenarnya diberkati dengan banyak perkara dalam hidup.

Dari keterangan di atas, dapat disimpulkan bahawa faedah melakukan kebaikan bukan hanya untuk orang lain, tetapi juga untuk diri sendiri. Anda boleh menerapkan kebiasaan melakukan kebaikan dalam kehidupan seharian, kapan saja dan di mana sahaja. Maka jumlah kebahagiaan anda akan terus ada.

Jangan lupa untuk bersikap baik pada diri sendiri, geng! Tanamkan dalam diri anda bahawa anda adalah orang yang bermakna dan disayangi. Anda berhak gembira dan dihargai. (AS)

Sumber

Berkembang Global: Mengapa Kita Perlu Berbudi kepada Orang Lain?

Psikologi: Mengapa kita semua perlu menunjukkan lebih banyak kebaikan dalam hidup

Huffpost: 5 Sebab Berdasarkan Penyelidikan untuk Berpengetahuan


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found