Jenis Perubatan Batuk Pilihan Anda

Jenis Perubatan Batuk Pilihan Anda "Uhuuk..uhuukk .." Saya paling benci jika anda mengalami batuk, terutama batuk yang disertai dengan kahak. Tidak hanya mengganggu diri sendiri, batuk juga sangat mengganggu orang di sekeliling kita. Sampai sekali-sekala terasa seperti melepaskan tekak untuk menghilangkan batuk yang sedang dialami. Betul .. Tetapi ia tidak semestinya seperti itu. Kita mesti terlebih dahulu mengetahui jenis batuk untuk mengenalinya jenis ubat batuk mahu minum. Sebelum menangani batuk yang anda alami, anda harus terlebih dahulu mengetahui apa yang menyebabkan batuk yang menjengkelkan ini. Batuk adalah proses tubuh mengeluarkan kahak dari saluran pernafasan kita. Terdapat dua jenis batuk, iaitu batuk dengan kahak dan batuk tanpa kahak. Salah satu penyebab batuk adalah kerengsaan saluran pernafasan yang bertindak balas terhadap beberapa faktor luaran seperti jangkitan virus, bakteria, penyakit paru-paru, GERD, selesema atau selsema, merokok, alergi, pengaruh ubat-ubatan, asma dan lain-lain.

Jika anda sedang mengalami batuk dengan kahak, anda memerlukan ubat batuk yang betul dengan mekanisme tindakan ubat tersebut, iaitu ekspektoran. Ekspektoran bertindak sebagai penipis kahak dan membantu mengusir kahak dengan mudah. Ekspektoran yang sering digunakan dalam ubat batuk termasuk Ambroxol dan Bromhexine. Ambroxol dan Bromhexine mempunyai tindakan ubat yang sama, tetapi persoalannya adakah perbezaan antara kedua ubat ini? Mana yang lebih baik?

Baca juga: Petua Memilih Ubat Batuk

Jenis Perubatan Batuk Bromhexine

Bromhexine tergolong dalam kumpulan ubat bebas yang terhad sehingga boleh dibeli di kaunter tanpa preskripsi doktor. Dos bromhexine untuk orang dewasa adalah 8 mg diambil 3 kali sehari 1 tablet, sementara untuk kanak-kanak 5-10 tahun dosnya 4 mg diambil 2 kali sehari jika perlu. Bromhexine boleh diambil sebelum atau selepas makan. Kesan sampingan yang mungkin timbul daripada penggunaan jenis ubat batuk Bromhexine merangkumi loya dan kembung.

Baca juga: Pengalaman Pertama dengan Selsema Batuk Bayi

Jenis ubat batuk Ambroxol

Ambroxol itu sendiri adalah metabolit bromhexine yang mempunyai tindakan dan kegunaan yang serupa. Ambroxol adalah ubat keras, jadi memerlukan preskripsi doktor untuk menggunakan ubat tersebut. Dos yang digunakan untuk Ambroxol untuk orang dewasa 90 mg 3 kali sehari, kanak-kanak 5-12 tahun 45 mg 3 kali sehari, kanak-kanak 2-5 tahun 22,5 mg 3 kali sehari, kanak-kanak di bawah 2 tahun 15 mg 2 kali sehari Ambroxol adalah bertujuan untuk: jenis ubat batuk dengan kahak akut dan kronik dan harus diambil selepas makan. Harus diingat bahawa penggunaan Ambroxol tidak digalakkan untuk wanita hamil pada trimester pertama dan menyusui, dan penggunaannya mesti digunakan dengan berhati-hati untuk orang yang mengalami bisul atau ulser gastrik. Ambroxol boleh menyebabkan kesan sampingan, iaitu gangguan pada sistem pencernaan seperti mual, muntah, dan pedih ulu hati, tetapi kesan sampingan ini biasanya ringan. Terdapat risiko mengalami reaksi kulit alergi dengan penggunaan Ambroxol atau Bromhexine. Sekiranya anda mengalami reaksi kulit seperti pembengkakan kulit atau ruam, anda harus segera menghentikan rawatan dan menghubungi doktor anda. Dadah yang mengandungi Ambroxol atau Bromhexine boleh digunakan sebagai ubat tunggal atau sebagai ubat gabungan dengan pelbagai bahan aktif lain. Sebilangan besar ubat batuk jenis ini tersedia di kaunter, sementara beberapa ubat memerlukan preskripsi doktor bergantung pada keadaan pesakit dan bagaimana rawatan diberikan. Ambroxol boleh berfungsi lebih cepat daripada Bromhexine. Tindakan ubat ambroxol dapat dilihat beberapa jam setelah mengambil ubat tersebut sedangkan untuk Bromhexine diperlukan dua hingga tiga hari untuk melihat kesan ubat tersebut. Penggunaan kedua-dua ubat ini dan mana yang lebih baik dapat disesuaikan dengan setiap orang yang mempunyai latar belakang usia dan kesihatan yang berbeza untuk setiap individu. Setelah mengetahui perbezaan antara keduanya jenis ubat batuk di atas, anda harus menjadi lebih peka dalam memilih ubat mana yang sesuai untuk keadaan batuk yang anda alami. Sekiranya ragu-ragu, anda tidak boleh mencuba ubat-ubatan dengan tergesa-gesa dan berjumpa doktor yang dipercayai.

Baca juga: Inilah Yang Perlu Dilakukan Sekiranya Anda Batuk!