Bahaya Memegang Kentut | saya sihat

Rata-rata, seseorang dapat kentut 15 kali sehari dan jumlahnya boleh mencapai 40 kali anda tahu! Kentut disebabkan oleh udara dan gas badan yang terperangkap. Walaupun normal, kadangkala kentut dapat mengeluarkan suara yang kuat dan bau busuk. Itulah sebabnya, tidak sedikit orang yang memegang kentut mereka ketika bersama orang lain.

Namun, tahukah anda bahawa menahan kentut bukanlah idea yang baik? Ya, menahan kentut anda boleh menyebabkan beberapa masalah kesihatan yang besar! Memegang kentut boleh menyebabkan kembung dan ketidakselesaan perut. "Penumpukan gas yang berlebihan di dalam usus boleh menyebabkan bunyi kembung dan perut menggeliat," kata Gill Hart, pengarah saintifik. Makmal YorkTest.

Baca juga: Benarkah kerap kentut dapat menurunkan berat badan?

Farting adalah cara semula jadi tubuh untuk mengeluarkan gas berbahaya

Kentut adalah gas yang dilepaskan dari saluran pencernaan. Usus menghasilkan gas dari sisa bakteria yang mencerna makanan. Gas bergerak di sekitar usus besar dan terkumpul di rektum. Apabila isipadu cukup besar, ia dapat memicu kelonggaran sfinkter dubur, yang memungkinkan pembebasan gas melalui dubur. Jumlah gas yang berlebihan dapat dihasilkan sekiranya anda memakan banyak makanan yang sukar dicerna.

Kandungan gas dalam kentut bervariasi, seperti nitrogen, karbon dioksida, hidrogen, metana, dan sulfur. Hidrogen dan metana menjadikan kentut lebih mudah dilalui, sementara sulfur menjadikan kentut berbau tidak sedap. Jadi, kentut adalah cara semula jadi tubuh untuk mengeluarkan gas berbahaya. Sekiranya anda memegang kentut, itu bermaksud anda melawan fungsi semula jadi tubuh.

Dengan menahan kentut anda, anda menyimpan gas toksik di dalam badan anda terlalu lama, bertentangan dengan kehendak badan anda. Semasa memegang kentut, seseorang mungkin mengalami keadaan yang disebut diverticulitis di rektum, di mana kantung kecil berkembang di lapisan usus dan mencetuskan keradangan. Walaupun jarang berlaku, keadaan ini memerlukan rawatan perubatan.

Ahli gastroenterologi dari University of New South Wales, Australia, profesor Clare Collins, mengatakan bahawa gas di usus besar tidak akan hilang walaupun anda menahannya. "Tidak peduli seberapa keras anda berusaha menahan kentut, ia akan keluar sebaik sahaja anda berehat," kata Clare.

Memegang kentut terlalu lama boleh menyebabkan penumpukan gas usus yang akhirnya akan keluar melalui kentut yang tidak terkawal. Selain itu, jika kentut tidak diusir segera, tubuh akan menyerap kembali gas tersebut dan memasukkannya ke dalam peredaran kerana tidak ada pilihan lain. "Gas yang diserap kembali dapat dilepaskan melalui pernafasan atau belching," jelas Clare.

Baca juga: Bolehkah anda masih kentut ketika tidur?

Bahaya Memegang Kentut

Beberapa kajian menunjukkan risiko dan komplikasi kesihatan jika seseorang menahan kentut untuk jangka masa yang panjang. Ini adalah kesan buruk dari memegang kentut.

  • Menyebabkan Sakit dan Pedih ulu hati. Apabila anda mengetatkan otot sambil menahan kentut, tekanan di badan anda meningkat dan menyebabkan rasa sakit, gangguan pencernaan, dan pedih ulu hati. Selain itu, menahan kentut terlalu kerap boleh menyebabkan pembengkakan pada saluran pencernaan.
  • Kesan terhadap Kesihatan Kolon. Kentut melegakan tekanan dalam badan. Memegang kentut boleh merengsakan usus besar dan mencetuskan buasir.
  • Menghasilkan Kentut Kompaun. Kemungkinan besar, seseorang memegang kentut mereka kerana tidak berada di lokasi atau keadaan yang betul untuk mengeluarkan gas. Namun, menahan kentut anda hanya akan memburukkan lagi keadaan kerana akan mengeluarkan bau yang menyakitkan.

Namun, itu tidak bermakna anda bebas kentut di mana sahaja dan bila-bila masa. Sekiranya anda bersama seseorang dan ingin kentut, segera pergi ke tandas. Hanya saja, jika anda tidak dapat 'melepaskan diri' dari situasi tersebut, ada beberapa cara untuk mengehadkan bunyi kentut.

"Apabila anda tidak dapat meninggalkan ruangan ketika anda perlu kentut, segera bersandar ke depan atau angkat satu pantat ke sisi untuk kentut. Dan, jangan lupa untuk menyesuaikan diet anda untuk mengurangkan kemungkinan perut kembung.

Baca juga: Ternyata menyedut kentut mempunyai manfaat kesihatan!

Rujukan:

Bahagian yang terang. 5 Sebab Anda Tidak Perlu Memegang Kentut Anda, Menurut Sains

Metro. Apa yang berlaku pada badan anda ketika anda memegang kentut

Membangkitkan. Tuan-tuan, inilah sebabnya anda tidak boleh menahan kentut anda

Baklol. 12 Sebab Mengejutkan Mengapa Anda Tidak Perlu Memegang Kentut