Punca Sakit Kepala dengan Mual - GueSehat

Apabila anda mengalami sakit kepala dengan loya, mungkin ada masalah perubatan yang menyebabkan keadaan ini. Dan, selalunya penyebab ini bersifat sementara. Semasa mengalami sakit kepala dan loya, penting untuk mengetahui faktor risiko, seperti terdedah kepada sesuatu atau memperhatikan gejala lain yang menyusul.

Lalu, apa yang menyebabkan sakit kepala disertai dengan loya? Dipetik dari MedicalNewsHari ini, berikut adalah 10 sebab!

 1. Kegelisahan dan Masalah Kesihatan Mental Lain

Keresahan sering terjadi sebelum anda mengalami peristiwa tertentu, seperti sebelum menjalani ujian atau ketika anda harus menghadapi situasi yang sukar. Namun, setelah tekanan mereda, kegelisahan itu hilang. Sekiranya seseorang merasa pening dengan loya sebelum melakukan sesuatu, ini menunjukkan bahawa loya disebabkan oleh kegelisahan. Faktor kesihatan mental yang lain juga boleh menyebabkan rasa mual dan sakit kepala. Sebilangan orang yang tidak mahu makan atau fobia biasanya akan merasa mual ketika menghadapi situasi tertentu. Depresi juga boleh menyumbang kepada masalah perut akut atau kronik.

 1. Jangkitan

Jangkitan di perut boleh menyebabkan mual dan muntah. Jangkitan yang berlaku di perut, perut, dan usus disebut gastroenteritis. Gastroenteritis juga boleh berlaku, mulai dari ringan hingga parah. Dalam kes tertentu, ini boleh mengancam nyawa, terutama bagi bayi, orang tua, dan mereka yang mengalami dehidrasi.

Muntah yang berlebihan boleh menyebabkan sakit kepala atau pening, terutama bagi seseorang yang mengalami dehidrasi. Sebilangan orang juga merasa pening ketika muntah. Beberapa penyebab umum gastroenteritis termasuk:

 • Virus, seperti norovirus dan rotavirus
 • Jangkitan bakteria, seperti E. coli dan Salmonella
 1. Diabetes

Diabetes menyukarkan badan untuk mencerna glukosa, yang menyebabkan gula darah menjadi sangat tinggi. Orang yang menghidap diabetes boleh merasa mual atau sakit kepala apabila gula darah mereka terlalu tinggi atau terlalu rendah. Dalam beberapa kes, diabetes menyebabkan keadaan yang mengancam nyawa yang dikenali sebagai ketoasidosis diabetes. Gejala ketoasidosis termasuk:

 • Sakit perut
 • Kulit kering dan merah
 • Haus yang teruk dan kerap membuang air kecil
 • Kekeliruan
 • Nafas atau air kencing yang berbau harum
Sakit kepala atau Migrain: Sama atau Berbeza?
 1. Masalah Telinga Dalam

Telinga dalaman mengatur keseimbangan. Masalah dengan telinga dalam, seperti jangkitan dan kecederaan fizikal, boleh menyebabkan pening atau vertigo. Apabila anda mengalami vertigo, anda merasa badan anda bergerak atau berputar, tetapi tidak. Selain itu, masalah telinga dalam dapat berkembang dengan perlahan atau timbul secara tiba-tiba.

Sekiranya seseorang mempunyai masalah dengan telinga dalam dan mereka tiba-tiba muncul, anda mungkin mengalami sindrom vestibular akut. 4% orang yang mengalami strok iskemia mengalami gejala sindrom vestibular akut. Sekiranya sakit kepala teruk atau mengganggu, berjumpa doktor dengan segera.

 1. Masalah dengan Hati

Hati bertindak sebagai sistem detoksifikasi badan. Sekiranya hati tidak berfungsi dengan baik, seseorang boleh merasa pening atau mual. Masalah hati juga boleh menyebabkan urin gelap, sakit teruk di bahagian atas badan kanan, kulit dan mata kuning.

Kadang kala, batu empedu dapat menyekat saluran empedu menyebabkan masalah hati. Sekiranya badan dapat melepasi batu empedu, gejalanya tiba-tiba hilang dengan sendirinya. Namun, jika batu empedu tidak dapat dilalui, gejala cenderung menjadi lebih teruk. Sekiranya terdapat masalah dengan hati, segera berjumpa doktor.

 1. Migrain

Sakit kepala migrain adalah penyebab umum sakit kepala dan loya. Migrain boleh menyebabkan pelbagai gejala, seperti mual, pening, kepekaan terhadap cahaya, sakit kepala yang teruk. Ramai orang mengalami masalah penglihatan atau persepsi sebelum migrain.

 1. Mabuk

Perjalanan dengan kereta, kapal, kapal terbang, atau kenderaan lain boleh mengelirukan sistem keseimbangan badan. Bagi sesetengah orang, ini boleh menyebabkan mabuk yang memicu sakit kepala, pening, dan mual. Gejala yang dirasakan biasanya akan hilang setelah seseorang berada dalam keadaan perjalanan yang stabil.

Sakit kepala yang kerap? Ini boleh menjadi tanda ketidakseimbangan hormon
 1. Keracunan

Sakit kepala dan muntah tiba-tiba kadang-kadang menunjukkan keracunan. Keracunan cenderung terjadi ketika seseorang berada di kawasan yang tercemar, ketika mereka bernafas dengan bahan beracun, terkena radiasi, atau makan makanan atau minuman yang tercemar.

 1. Mengandung

Hormon kehamilan boleh menyebabkan pening dan loya, terutama pada trimester pertama. Sebilangan orang yang mengurangkan makanan tertentu, berehat, minum banyak air, dan mencegah rasa lapar dapat mengurangkan gejala, seperti sakit kepala atau pening dan mual.

 1. strok

Strok boleh mengancam nyawa. Sebilangan besar strok disebabkan oleh gumpalan darah di otak. Kebanyakan orang mengalami loya dan muntah semasa strok. Walau bagaimanapun, hampir semua orang yang mengalami strok juga mengalami gejala lain. Mual dan muntah sahaja tidak menunjukkan bahawa seseorang telah mengalami strok.

Kelebihan Urut, Melegakan Sakit Kepala untuk Menghilangkan Insomnia

Lalu, bagaimana sakit kepala dan loya dapat diatasi?

Rawatan yang disarankan untuk sakit kepala dan loya bergantung kepada penyebabnya. Dalam beberapa kes, perubahan gaya hidup atau rawatan di rumah, atau penghilang rasa sakit, seperti HerbaPAIN dapat melegakan gejala.

“Ketika saya sakit kepala, saya ingin minum ubat yang selamat, tanpa menimbulkan kesan sampingan, dan dapat melegakan sakit kepala dengan cepat dalam jadual aktiviti yang sibuk yang harus saya lakukan. Inilah yang membuat saya mempercayakan HerbaPAIN sebagai penghilang sakit kepala, ”jelas Aril Aprianto, S.Farm., Apt.

Selamat untuk dimakan, diekstrak oleh sesiapa sahaja Phaleria macrocarpa (Fructus) terkandung dalam HerbaPAIN telah terbukti berfungsi sebagai analgesik (ubat untuk sakit kepala dan sakit otot). Aktiviti antioksidan dari Phaleria macrocarpa atau buah mahkota dewa juga berperanan dalam penghambatan oksida nitrik (TIDAK) yang bertindak sebagai anti-radang.

Dengan cara itu, HerbalPAIN dapat merawat sakit kepala dengan selamat kerana telah diproses dengan Teknologi Fractionaton Advanced terkini tanpa menyebabkan kesan sampingan, seperti kegugupan. Selain itu, HerbalPAIN juga dapat bekerja dengan cepat dalam menghilangkan rasa sakit atau sakit kepala. (TI / OCH)