Punca Lepuh Diabetes

Rakan diabetes sering mengalami masalah kulit seperti lepuh? Kemungkinan besar ia adalah lepuh diabetes, atau dari segi perubatan diabetes bullosa. Tidak perlu panik jika anda mendapati lepuh diabetes pada kulit, kerana keadaan ini tidak menyakitkan dan secara amnya akan sembuh sendiri tanpa meninggalkan bekas luka. Tetapi berhati-hatilah jika ia pecah dan menjadi luka!

Pesakit kencing manis mempunyai risiko tinggi untuk mengalami gangguan atau masalah pada kulit. Walaupun jarang berlaku, lepuh diabetes kadang-kadang dialami oleh penghidap diabetes. Menurut data, pesakit kencing manis lelaki mempunyai risiko lebih tinggi terkena lepuh diabetes daripada wanita.

Baca juga: Mengapa Coronavirus Lebih Berbahaya untuk Diabetis? Ini adalah Penjelasan Pakar

Punca Lepuh Diabetes

Lepuh diabetes paling kerap muncul di kaki, jari kaki, dan betis. Lepuh diabetes jarang muncul di tangan, jari, dan lengan bawah. Lepuh diabetes mempunyai ukuran maksimum 15 cm, tetapi umumnya jauh lebih kecil daripada itu.

Lepuh diabetes sering digambarkan serupa dengan lepuh lepuh, tetapi tidak menyakitkan. Lepuh diabetes jarang muncul dengan hanya satu lesi, tetapi dua atau secara berkumpulan.

Kulit di sekitar lepuh diabetes biasanya tidak berwarna merah. Sekiranya lepuh diabetes yang dialami oleh Diabestfriends berwarna merah atau bengkak, segera berjumpa doktor. Lepuh diabetes mengandungi cecair steril yang jernih. Selain itu, lepuh diabetes biasanya juga gatal.

Punca lepuh diabetes masih belum diketahui. Banyak lepuh diabetes muncul tanpa luka terlebih dahulu. Memakai kasut yang tidak sesuai dengan ukuran (terlalu sempit) juga boleh menyebabkan lepuh diabetes. Jangkitan kulat Candida albican Ia juga merupakan penyebab biasa lepuh diabetes.

Rakan diabetes mempunyai risiko lebih tinggi terkena lepuh diabetes jika tahap gula dalam darah tidak dikawal dengan baik. Rakan diabetes yang mempunyai neuropati diabetes juga lebih cenderung untuk mengembangkan lepuh diabetes. Sebabnya, neuropati diabetes menyebabkan kerosakan saraf, sehingga mengurangkan kepekaan terhadap rasa sakit dan kulit gatal.

Rawatan dan Pencegahan Lepuh Diabetes

Kerana pesakit diabetes mempunyai risiko yang lebih berbahaya jika mereka mendapat jangkitan, lebih baik jika anda berjumpa doktor jika anda mengalami masalah kulit, tidak kira seberapa kecil.

mengikut Diabetes Klinikal, lepuh diabetes biasanya sembuh sendiri dalam masa dua hingga lima minggu. Cecair pada lepuh diabetes steril. Untuk mengelakkan jangkitan, teman diabetes tidak boleh melepaskan lepuh diabetes dengan sendirinya. Sekiranya lesi besar, doktor akan mengeluarkan cecair.

Lepuh diabetes biasanya dirawat dengan krim dan pembalut antibiotik untuk mengelakkannya berubah menjadi luka yang lebih teruk. Doktor juga boleh memberikan krim steroid jika gatalnya sangat mengganggu.

Baca juga: Manfaat Berjalan untuk Diabetes, Berkesan Menurunkan Gula Darah

Penting bagi rakan Diabest untuk mengetahui keadaan kulit dan kaki, untuk mencari luka diabetes sedikit pun. Rakan diabetes mungkin tidak menyedari bahawa mereka mempunyai lepuh dan luka jika mereka menghidap neuropati diabetes. Walau bagaimanapun, ada perkara yang boleh anda lakukan untuk mencegah lepuh diabetes, dan juga melindungi dari jangkitan:

  • Periksa keadaan kaki dengan teliti setiap hari
  • Lindungi kaki anda dari luka dan luka dengan selalu memakai kasut dan stoking yang selesa ketika dalam perjalanan
  • Pakai kasut yang tidak terlalu sempit.
  • Berjalan dengan berhati-hati untuk mengelakkan kecederaan seperti tersandung atau tergelincir.
  • Pakai sarung tangan semasa menggunakan gunting, persediaan berkebun, dan apa sahaja yang boleh menyebabkan lepuh.
  • Cahaya ultraviolet menyebabkan lecet pada beberapa orang, jadi gunakan pelindung matahari atau pelindung mataharidan hadkan pendedahan cahaya matahari. (UH)
Baca juga: Makanan Sihat Vs Makanan Tidak Sihat untuk Diabetes

Sumber:

Garis Kesihatan. Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Lepuh Diabetes. September 2017.

Persatuan Diabetes Amerika. Komplikasi Kulit.