Merawat Kanak-kanak yang Terlibat oleh UTI - GueSehat.com

Jangkitan saluran kencing (UTI) biasanya muncul pada orang dewasa dan pada wanita yang hamil. Walaupun ringan dan boleh sembuh dengan sendirinya, tetapi ini akan membahayakan sekiranya berlaku pada anak-anak.

Sistem kencing terdiri daripada sepasang buah pinggang, sepasang ureter, pundi kencing, dan uretra. Sekiranya terdapat jangkitan pada salah satu organ ini, ini disebut jangkitan saluran kencing (UTI).

Di samping itu, UTI lebih kerap berlaku pada kanak-kanak perempuan berbanding kanak-kanak lelaki. Ibu harus lebih peka dan memperhatikan gejala yang mungkin timbul pada anak kecil anda. Bakteria yang menyebabkan UTI pada bayi dan kanak-kanak termasuk: E coli, staphylococcal, Proteus, dan Klebsiella.

Gejala UTI pada Anak Kecil Anda

Gejala yang mungkin timbul akan berbeza apabila anak anda berumur kurang dari 2 tahun dengan ketika dia berusia lebih dari 2 tahun. Inilah penjelasannya:

  • Kurang dari 2 tahun

Demam: Permulaan UTI menyerang si kecil yang ditandai dengan demam yang berlangsung beberapa hari, menyebabkan dia menggigil. Biasanya, demam tidak dicirikan oleh batuk atau hidung berair.

Gag: Selain demam, anak kecil anda juga akan terkena gangguan pencernaan. Dia akan berasa mual dan muntah.

Gementar: Kerana si kecil merasa tidak selesa dengan keadaan tubuhnya, dia akan menjadi gelisah dan menangis.

Air kencing berbau dan mendung: Sekiranya air kencing berbau busuk dan keruh, ini bermaksud jangkitan semakin teruk. Sekiranya tidak diperiksa, mungkin ada darah di dalam air kencing kerana jangkitan itu menyerang buah pinggang.

  • Lebih 2 tahun

Sakit ketika membuang air kecil: Anak kecil anda akan merasa tidak selesa ketika membuang air kecil kerana merasa sakit. Keadaan ini berbahaya kerana jangkitan boleh merebak dengan cepat ke organ lain.

Tuduhan: Anak kecil anda sering ingin membuang air kecil dan juga membasahi katil semasa tidur.

Sakit di bahagian atas dan bawah perut: Apabila jangkitan saluran kencing merebak ke buah pinggang, si kecil dapat merasakan sakit di bahagian perut hingga punggung bawah. Jangkitan ini berbahaya kerana si kecil dapat mengalami gangguan fungsi ginjal.

Rawatan UTI pada Anak Kecil Anda

Anak anda yang mempunyai UTI mesti mendapat rawatan rapi untuk mengelakkan jangkitan merebak ke buah pinggang. Biasanya sebagai langkah awal, doktor akan memberikan antibiotik dan melakukan terapi simptomatik sekiranya gejala UTI masih ringan. Walau bagaimanapun, jika UTI teruk, anda mesti mendapatkan rawatan di hospital.

Sekiranya jangkitan saluran kencing masih agak ringan, anda boleh mengubatinya di rumah dengan memberi ubat yang ditetapkan oleh doktor. Sentiasa awasi jika anak anda demam dan kencing. Ajar juga anak anda untuk memberitahu Ibu sekiranya dia merasa sakit dan berikan banyak air (air) kepadanya.

Mencegah UTI dalam Si Kecil Anda

Jangkitan saluran kencing dapat dicegah sejak bayi dilahirkan dengan memberikan penyusuan susu ibu secara eksklusif. Sebabnya, susu ibu sangat baik untuk membina sistem imun bayi. Selain itu, pastikan anak anda selalu mendapat cukup cairan, seperti air dan susu, kerana ia dapat membantu membersihkan saluran kencing. Ibu juga harus selalu mengawasi si kecil agar tidak menahan buang air kecil, membawanya dengan pakaian bersih, dan mendapatkan nutrisi yang lengkap dan sesuai dengan usia.

Ibu perlu tahu bahawa UTI yang tidak ditangani dengan betul boleh membahayakan buah pinggang si kecil anda. Dengan melakukan pemeriksaan, anda akan mengetahui jika si kecil anda mengalami kelainan anatomi pada buah pinggang dan sistem kencing. (AP / AS)

Jangkitan Saluran Kencing semasa Kehamilan - GueSehat.com


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found