Mengapa Anak Kecil Anda Sering Kentut? -GueSehat.com

Ada perkara baru yang dilakukan oleh anak kecil anda dan membuat kita terkejut. Contohnya, dari sekecil itu badan dapat menghasilkan bunyi kentut yang besar dengan frekuensi yang kerap. Namun, adakah benar si kecil anda suka membuang gas sekiranya mereka sering makan? Inilah jawapannya, Ibu.

Mengapa bayi kentut?

Selepas kelahiran, anak anda akan mengalami pertumbuhan yang luar biasa atau biasa dikenali sebagai lonjakan pertumbuhan . Pada tahun pertama, berat badannya dapat mencapai 3 kali ganda dari berat kelahirannya. Untuk berkembang dengan cepat dan cepat, si kecil memerlukan banyak nutrien.

Malangnya, sistem pencernaan bayi masih berkembang. Makanan yang dimakannya, dalam hal ini susu ibu atau susu, belum dapat dipecah dengan betul. Pergerakan otot usus untuk memindahkan makanan masih dalam keadaan "Dalam pembinaan ", Jadi ia tidak berfungsi dengan optimum. Kesannya, proses mencerna susu mengakibatkan gas tambahan terperangkap di usus bayi. Inilah yang menjadikan anak kecil anda kentut secara berlebihan.

Selain daripada faktor sistem pencernaan yang belum matang, ada sebab lain mengapa si kecil sering kentut. Sebahagian daripada mereka:

Baca juga: Dari mana kentut berasal?

1. Menelan terlalu banyak udara

Bayi pada amnya cenderung untuk menelan udara lebih banyak daripada kanak-kanak atau orang dewasa. Ini boleh berlaku apabila:

 • Sambungan penyusuan susu ibu tidak mencukupi

Lekapan yang baik adalah ketika seluruh mulut bayi masuk ke seluruh areola dan bibir ditutup sepenuhnya, sehingga terdapat sedikit celah untuk masuk ke udara. Sementara itu, jika selak salah, mulut bayi cenderung terbuka banyak ketika memberi makan dan banyak udara ditelan sebagai proses menghisap susu.

 • Menggunakan botol susu

Aliran susu di dalam botol jelas sangat berbeza dengan aliran susu ketika menyusu dari payudara. Sekiranya bayi anda harus diberi susu botol, susu mungkin mengalir terlalu cepat, sehingga dia harus menelan susu dengan cepat dan menelan lebih banyak udara.

 • Menangis terlalu lama atau terlalu kerap

Kerana sakit gigi, takut ditinggalkan oleh ibu ( kegelisahan pemisahan atau jika keperluannya tidak ditanggapi dengan cepat, bayi menangis lebih lama dan menarik nafas dalam-dalam. Di sinilah banyak udara masuk ke dalam perut dan menjadi gas.

 • Ketawa terlalu banyak

Walaupun tawa anak kecil anda sangat menggemaskan, anda tidak perlu terlalu banyak merangsangnya sehingga si kecil terus ketawa. Sebabnya ialah ketika ketawa, si kecil menghirup udara lebih banyak daripada ketika melakukan aktiviti lain.

2. Ketidakseimbangan bakteria dalam badan

Probiotik adalah kumpulan bakteria baik yang akan membantu memproses nutrien dari makanan yang dimakan bayi anda. Protein, lemak, atau karbohidrat tertentu yang terdapat dalam susu ibu dan formula boleh menyulitkan bayi untuk dicerna sehingga dia mempunyai semua flora usus yang diperlukan.

Namun, seiring bertambahnya usia, jumlah probiotik dan prebiotik (makanan untuk menunjang pertumbuhan probiotik) akan terus meningkat, sehingga masalah pencernaan yang biasa pada bayi, termasuk kentut berlebihan, akan berkurang dan berhenti.

Baca juga: Ternyata menyedut kentut mempunyai manfaat kesihatan!

3. Kesukaran memproses laktosa dalam jumlah normal atau tinggi

Laktosa adalah protein yang terdapat dalam susu ibu. Sekiranya anak kecil anda tidak dapat mencerna laktosa sepenuhnya, ia boleh menyebabkan penumpukan gas yang berlebihan di dalam usus. Keadaan ini boleh berlaku pada sesetengah bayi yang tidak bertoleransi laktosa atau Kekurangan Laktosa Sementara. Intoleransi laktosa sementara ) , yang bermaksud kesukaran memecah jumlah laktosa yang normal.

Keadaan ini juga boleh berlaku walaupun anak anda tidak bertoleransi laktosa. Sekiranya bayi anda banyak menyusu, sistem pencernaan bayi sering kali tidak dapat memproses jumlah laktosa yang tinggi, menyebabkan gas terbentuk dan menyebabkannya lebih kerap membuang gas.

4. Mulakan makan makanan pejal

Belajar makan makanan pejal, yang biasa disebut makanan pelengkap (MPASI), adalah tonggak pencapaian penting untuk si kecil. Fasa baru ini juga menyebabkan perubahan besar pada sistem pencernaan si kecil, yang sebelumnya hanya digunakan untuk minum susu. Tidak menghairankan bahawa si kecil anda mungkin mengalami tanda-tanda gangguan pencernaan, termasuk kentut yang kerap. Nasib baik, anak anda akan menyesuaikan diri dengan diet baru ini dalam beberapa bulan.

Apa yang boleh dibuat?

Apabila perut bayi anda kembung dan membuatnya tidak selesa, dia mungkin cenderung rewel dan sukar tidur. Untuk mengurangkan gas di perut, ada beberapa cara mudah yang boleh anda lakukan, termasuk:

 1. Bersendawa bayi anda dengan kerap selepas menyusu.

 2. Gerakkan bahagian bawah bayi anda untuk membantu mengeluarkan gas yang terperangkap di dalam usus. Dua pergerakan yang boleh anda lakukan ialah membengkokkan lutut bayi anda dan letakkan di perut selama beberapa saat. Anda juga boleh menggerakkan kaki seperti mengayuh basikal. Lakukan dua pergerakan ini beberapa kali sehari.

 3. Pegang si kecil anda dalam kedudukan tegak.

 4. Mandi anak kecil anda dengan air suam.

 5. Selepas mandi air suam, urut perlahan perut si kecil.

 6. rawan bayi ( masa perut ). Tekanan pada bahagian perut dapat membantu mendorong gas melalui sistem pencernaan.

 7. Posisikan botol susu secara mendatar supaya aliran susu tidak terlalu laju dan bayi anda menghisap susu dengan perlahan. (AS)

Baca juga: Bolehkah anda masih kentut ketika tidur?

Sumber

Ibu Bapa Asia. Mengapa Bayi Kentut?

Kanak-kanak untuk Kanak-kanak. Bayi Kentut.