7 Risiko Penyakit Kerana Pencemaran - GueSehat.com

Apakah perkara pertama yang terlintas di fikiran anda apabila anda mendengar pencemaran alam sekitar? Adakah asap kenderaan, timbunan sampah, atau itu bunyi yang kuat? Semua contoh ini mestilah sangat mudah untuk anda temui. Pada waktu pagi, anda harus menghirup udara segar kerana pokok-pokok menghasilkan banyak oksigen pada masa itu. Namun, anda sebenarnya menyedut racun yang berasal dari asap kenderaan bermotor.

Pada siang hari, anda menghadapi kebisingan kenderaan kerana kesesakan lalu lintas di kawasan bandar. Ia tidak berhenti di situ pada waktu malam ketika anda dalam perjalanan pulang, anda menemui timbunan sampah di hujung lorong.

Tanpa menyedarinya, anda telah tinggal di persekitaran yang kotor. Anda tidak boleh mengelakkan pendedahan kepada pencemaran hanya dengan memakai topeng. Adakah benar anda menggunakan topeng dan memilih jenis topeng yang sesuai untuk kesihatan anda? Belum lagi perubahan cuaca yang melampau, yang seterusnya mempengaruhi kesihatan anda.

Dilaporkan dari gardenof.life, Terdapat penyelidikan jika kira-kira 40% daripada jumlah kematian manusia di dunia disebabkan oleh pencemaran dan pencemaran alam sekitar. Inilah beberapa risiko penyakit yang akan dihidapi jika anda tinggal di persekitaran yang tercemar!

Penyakit yang disebabkan oleh pencemaran udara

  • Asma

    Penyakit ini adalah yang paling biasa apabila seseorang terkena bahan kimia di udara secara berlebihan, seperti bahan dari asap kenderaan atau asap yang membakar sampah. Asma juga boleh dihidapi oleh orang yang tidak mempunyai sejarah atau keturunan sebelumnya. Jadi, setiap orang perlu mengambil langkah berjaga-jaga, terutamanya mereka yang tinggal di kawasan bandar.

Cara mencegah asma:

Asma berlaku kerana penyempitan saluran udara, yang menyukarkan penderita untuk bernafas. Akibatnya, penderita harus menjauhkan diri dari debu, bulu binatang, cecair kimia berbau kuat, dan asap. Di samping itu, asma boleh dipicu oleh keadaan badan yang tidak sihat, tekanan, dan gaya hidup yang buruk seperti merokok.

Oleh itu, cara mencegah asma juga berkait rapat dengan penyebabnya, seperti menjauhkan diri dari objek berdebu, tidak menjadi perokok aktif atau pasif, menjalani gaya hidup sihat, dan yang paling penting selalu memakai topeng ketika berada di persekitaran dengan pencemaran udara yang tinggi .

  • Kanser paru-paru

    Kanser paru-paru adalah sekuel masalah pernafasan buruk. Sekiranya seseorang mengalami masalah pernafasan untuk jangka masa yang panjang, ia akan membebankan paru-paru untuk menyaring udara dan menyalurkan oksigen ke organ lain. Inilah yang menyebabkan pembengkakan pada saluran pernafasan dan menjadikan kualiti udara yang memasuki paru-paru menjadi lebih teruk.

Cara mencegah barah paru-paru:

Seperti asma, untuk mencegah barah paru-paru seseorang juga perlu menjauhkan diri dari asap kenderaan dan pencemaran udara yang lain. Sebagai tambahan kepada bau yang tidak menyenangkan, pencemaran udara mengandungi bahan kimia berbahaya, seperti sulfur dioksida, karbon monoksida, nitrogen oksida, peroxyacetylnitrate, dan debu.

Anda boleh memakai topeng ketika berada di persekitaran berasap. Kemudian, cubalah makan makanan yang sangat berkhasiat dan bersenam secara teratur, supaya peredaran darah yang membawa oksigen ke semua organ dapat berjalan dengan lancar.

  • Penyakit kardiovaskular

    Penyakit ini terdengar paling menakutkan dan juga boleh disebabkan oleh pencemaran udara. Menurut fakta yang dilaporkan dari tempo.co, salah satu penyebab penyakit kardiovaskular adalah sulfur oksida, yang dihasilkan kebanyakannya melalui aktiviti manusia dan secara semula jadi terbentuk oleh atmosfera bumi. Jadi, tanpa menyedarinya selama ini kita telah menyumbang kepada kerosakan persekitaran dan tinggal di dalamnya.

Cara mencegah penyakit kardiovaskular:

Penyakit kardiovaskular merangkumi bukan sahaja jantung, tetapi juga saluran darah. Oleh itu, penyakit kardiovaskular dikaitkan dengan kolesterol, tekanan darah tinggi atau darah tinggi, diabetes, dan beberapa masalah dari gout. Untuk itu, dalam mencegah penyakit kardiovaskular, seseorang perlu berusaha untuk menjalani kehidupan yang sihat.

Anda boleh mengurangkan jumlah pengambilan natrium, yang kebanyakannya terdapat dalam garam untuk mencegah hipertensi. Kemudian, hadkan pengambilan makanan berlemak yang boleh menyebabkan kolesterol tinggi. Namun, selain itu, anda perlu melakukan senaman secara teratur agar peredaran darah berjalan lancar dan mencegah timbulnya pelbagai penyakit.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found