Punca Bibir Bengkak

Duuh .. tiba-tiba bibir membengkak dan membesar. Adakah anda fikir penyebabnya adalah gigitan serangga, alahan, makan udang, atau gejala penyakit? Sekiranya Geng Sihat telah mengalaminya dan tertanya-tanya apa yang menyebabkan bibir bengkak, anda harus merujuk kepada maklumat berikut!

Penyebab bibir bengkak yang paling biasa adalah keradangan (inflamasi) yang menyebabkan penumpukan cecair di bawah kulit bibir. Terdapat banyak sebab mengapa ini boleh berlaku. Banyak faktor boleh menyebabkan bibir bengkak, dari masalah kulit hingga reaksi alergi yang serius.

Baca juga: Kebiasaan Menggigit Bibir, Boleh Merupakan Kelainan Tingkah Laku!

Punca Bibir Bengkak

Dari pelbagai keadaan yang boleh menjadi penyebabnya, penyebab bibir bengkak yang paling biasa adalah alahan. Terdapat beberapa jenis alahan yang harus anda ketahui!

1. Anafilaksis

Anafilaksis adalah reaksi alergi yang serius yang boleh menyebabkan bengkak bibir. Malah reaksi alahan anafilaksis ini bukan sahaja bengkak bibir, ia juga boleh menjadi gejala lain seperti sesak nafas, lepuh kulit dan gejala maut yang lain.

Semua jenis alahan boleh menyebabkan anafilaksis, dari alahan ubat atau makanan. Reaksi alergi dapat muncul dengan cepat, dalam beberapa minit hingga setengah jam setelah terdedah kepada alergen. Alergi yang teruk ini juga disebut kejutan anaphylactic kerana menyebabkan sistem ketahanan badan menghasilkan lebihan bahan kimia yang boleh menyebabkan tubuh mengalami kejutan.

Gejala anafilaksis lain termasuk:

 • Tekanan darah rendah
 • Saluran pernafasan menyempit sehingga penghidapnya mengalami sesak nafas.
 • Lidah dan tekak bengkak
 • Pengsan
 • Nadi lemah dan cepat

Anafilaksis memerlukan rawatan segera dengan suntikan epinefrin. Keadaan ini sangat berbahaya, jadi jika anda mengalami gejala di atas, segera dapatkan rawatan perubatan.

Walaupun tidak seburuk kejutan anaphylactic, ia masih boleh menyebabkan bibir bengkak. Alergi adalah reaksi berlebihan badan terhadap sebatian atau bahan tertentu yang disebut alergen. Apabila anda terdedah kepada alergen, badan anda menghasilkan bahan kimia yang disebut histamin.

Pengeluaran histamin menyebabkan gejala alergi yang biasa, seperti bersin, kulit gatal, dan radang. Keradangan ini boleh menjadi penyebab bibir bengkak. Nah, alahan terbahagi kepada beberapa jenis, dan semua jenis boleh menjadi penyebab bibir bengkak.

2. Alahan persekitaran

Anda boleh mengalami reaksi alergi terhadap perubahan persekitaran atau dari benda asing di persekitarannya. Alergen alam sekitar yang biasa adalah serbuk sari, acuan, habuk, dan bulu binatang peliharaan. Gejala alahan persekitaran termasuk:

 • Bengkak di beberapa bahagian badan
 • Bersin
 • Ruam gatal
 • Ekzema
 • Hidung tersumbat

Doktor boleh membantu merawat alahan persekitaran. Biasanya doktor akan melakukan ujian kulit atau darah untuk mengetahui apa yang anda alah. Berdasarkan hasilnya, doktor boleh mengesyorkan ubat antihistamin atau tembakan alergi jika keadaannya teruk.

3. Alahan Makanan

Alahan makanan adalah penyebab bibir bengkak yang paling biasa. mengikut American College of Allergy, Asthma, and Immunology (ACAAI), kira-kira 4 peratus orang dewasa dan 6 peratus kanak-kanak mempunyai alahan makanan.

Keradangan atau pembengkakan biasanya berlaku sebaik sahaja anda makan makanan tertentu. Terdapat banyak makanan yang boleh mencetuskan alergi, seperti telur, kacang, makanan laut, dan produk tenusu.

Gejala alahan makanan yang paling biasa adalah:

 • Bengkak muka
 • Bengkak lidah
 • Pening
 • Sukar ditelan
 • Mual
 • Sakit perut
 • Batuk
 • Bersin
 • Menggigil

Satu-satunya cara untuk mengatasi alergi makanan adalah dengan mengelakkan makanan yang menyebabkan alergi tersebut. Sekiranya anda mengalami bibir yang bengkak setelah makan sesuatu, maka cuba kenal pasti makanan apa yang baru anda makan dan jangan memakannya lagi pada waktu berikutnya.

4. Alahan lain

Gigitan haiwan juga boleh menjadi penyebab bibir bengkak. Sekiranya anda alah pada lebah, kemungkinan anda akan mengalami pembengkakan di seluruh badan anda kerana sengatan lebah. Ubat alergi tindak balas cepat, seperti diphenhydramine, dapat membantu mengurangkan bengkak dan gatal setelah gigitan haiwan.

Selain alergi haiwan, alahan ubat juga boleh menjadi penyebab bibir bengkak. Salah satu ubat yang paling sering menyebabkan alahan adalah penisilin.

Gejala alahan ubat termasuk:

 • ruam
 • Ruam gatal
 • Menggigil
 • Bengkak di badan
 • Gag
 • Pening

Sama seperti alahan makanan, cara terbaik untuk merawat alahan ubat adalah dengan mengelakkan pengambilannya.

Baca juga: Elakkan 5 Tabiat Yang Menggugurkan Bibir Pecah!

Punca Bibir Bengkak Selain Alahan

Selain alahan, penyebab bibir bengkak lain adalah keadaan berikut:

1. Angioedema

Angioedema adalah pembengkakan di bawah kulit, biasanya sementara. Keadaan ini boleh disebabkan oleh alahan, reaksi ubat bukan alergi, atau keadaan keturunan. Bengkak boleh berlaku di mana sahaja di badan, tetapi biasanya bibir atau mata. Pembengkakan bibir atau mata kadang-kadang disertai dengan gatal dan sakit.

Gejala angioedema biasanya berlangsung selama 24-48 jam. Keadaan ini diubati dengan ubat antihistamin antiallergik, kortikosteroid, atau suntikan epinefrin. Doktor dapat membantu menentukan ubat yang tepat berdasarkan sebab dan keparahannya.

2. Kecederaan

Kecederaan pada wajah, terutamanya di sekitar mulut atau rahang, boleh menyebabkan bibir bengkak. Penyebab kecederaan muka termasuk luka, gigitan serangga, luka bakar, atau trauma kekuatan tumpul. Bergantung pada jenis kecederaan, anda mungkin juga mengalami lebam, mengikis, dan pendarahan. Untuk rawatan, bergantung kepada penyebabnya.

3. Cheilitis Glandularis

Cheilitis glandularis adalah keradangan yang hanya menyerang bibir. mengikut Pusat Maklumat Penyakit Genetik dan Jarang, keadaan ini secara amnya mempengaruhi lelaki. Doktor belum mengetahui sebabnya, tetapi kemungkinan besar berkaitan dengan pendedahan UV, kecederaan bibir, dan merokok.

Gejala cheilitis glandularis pada bibir adalah bibir yang bengkak, luka yang meningkatkan pengeluaran air liur, dan permukaan bibir yang tidak rata. Cheilitis glandularis umumnya tidak memerlukan rawatan khas. Namun, keadaan ini menjadikan anda mudah terkena jangkitan bakteria. Keadaan ini biasanya harus dirawat dengan antibiotik atau kortikosteroid.

4. Sindrom Melkersson-Rosenthal

sindrom Melkersson-Rosenthal adalah keadaan radang saraf yang mempengaruhi wajah. Gejala utama penyakit ini adalah bibir bengkak. Dalam beberapa kes, penyakit ini juga boleh menyebabkan kelumpuhan wajah. sindrom Melkersson-Rosenthal adalah keadaan yang jarang berlaku dan disebabkan oleh gangguan genetik. Penyakit ini umumnya dirawat dengan kortikosteroid dan NSAID untuk membantu mengurangkan pembengkakan.

Jadi, ada beberapa perkara yang boleh menyebabkan bibir bengkak, mulai dari alergi biasa hingga penyakit genetik yang jarang berlaku. Sekiranya anda mengalami ini, berjumpa doktor supaya penyebab bibir anda bengkak dapat ditentukan. (UH)

Baca juga: Selain merokok, ini adalah penyebab bibir hitam!

Sumber:

Garis Kesihatan. 6 Punca Bibir Bengkak. Oktober 2017.

American College of Allergy, Asthma & Immunology. Alahan Dadah. Februari 2018.