Menstruasi Selalu Maju Bermakna Subur? | Saya sihat

Ingin hamil dengan pantas? Soalan pertama yang pasti akan ditanya oleh doktor adalah bagaimana kitaran haid anda. Adakah ia lancar, adakah selalu tepat waktu, dan kapan hari pertama haid terakhir (LMP). Nah, bagaimana jika jadual haid selalu meningkat beberapa hari setiap bulan? Adakah petanda baik atau sebaliknya untuk kesuburan? Ayuh, ikuti perbincangan di sini.

Kitaran Menstruasi, Bukan Hanya Menstruasi

Adakah anda memahami kitaran haid? Jangan salah faham, kitaran haid bukan hanya menghitung haid, anda tahu. Kitaran haid adalah rangkaian perubahan yang dilalui oleh tubuh wanita setiap bulan ketika ovari melepaskan telur dan rahim bersiap untuk mengandung. Kitaran ini terbahagi kepada empat fasa, iaitu fasa haid, fasa folikular, fasa ovulasi, dan fasa luteal.

Fasa haid bermula pada hari pertama haid dan merupakan masa fasa folikel bermula. Semasa fasa ini, hormon perangsang folikel (FSH), dilepaskan dari otak untuk merangsang perkembangan folikel dominan tunggal yang mengandungi telur tunggal. Semasa pematangan mereka, folikel melepaskan estrogen yang merangsang penebalan lapisan rahim. Fasa folikular berakhir pada permulaan ovulasi. Panjang fasa ini boleh berbeza-beza, sehingga total panjang kitaran akan berbeza dari wanita ke wanita.

Selepas itu, fasa luteal bermula dengan ovulasi dan berterusan sehingga haid. Semasa fasa ini, ovari melepaskan progesteron yang matang lapisan rahim dan menyiapkannya untuk implantasi embrio. Sekiranya kehamilan tidak berlaku, tahap progesteron menurun dan pendarahan berlaku. Fasa luteal biasanya sekitar 14 hari.

Secara amnya, kitaran haid adalah 28 hari, tetapi setiap wanita berbeza. Di samping itu, tempoh kitaran haid wanita mungkin berbeza dari bulan ke bulan. Kitaran haid anda dianggap teratur jika berlangsung selama 21 hingga 38 hari. Bagaimana mengira? Ibu hanya menghitung dari hari pertama haid terakhir hingga permulaan haid berikutnya. Dari sana, anda dapat mengetahui berapa lama kitaran haid anda, sama ada 21 hari atau lebih dari 38 hari.

Kelebihan utama menjalani kitaran haid yang sangat teratur adalah anda dapat meramalkan hari dan waktu haid anda akan bermula, jadi akan lebih mudah untuk menentukan kapan ovulasi akan berlaku dan anda akan mempunyai peluang lebih baik untuk hamil.

Baca juga: Kajian: Sakit Menstruasi Serupa dengan Serangan Jantung!

Kitaran haid anda yang manakah?

Adakah panjang kitaran haid penting? Sudah tentu ia penting. Panjang kitaran haid adalah petunjuk utama ketidakseimbangan hormon dan sama ada ovulasi berlaku secara berkala atau tidak. Ketidakseimbangan hormon inilah yang sangat mempengaruhi bagaimana dan kapan ovulasi berlaku semasa kitaran haid. Tanpa ovulasi, kehamilan tidak dapat berlaku.

Sekiranya dijelaskan, sekurang-kurangnya ada 3 jenis kitaran haid yang boleh berlaku, iaitu:

1. Kitaran haid normal

Bilangan hari: 21 hingga 35 hari.

Kitaran haid dengan bilangan hari dan hari yang ideal, menunjukkan bahawa ovulasi biasa berlaku setiap bulan dan semua hormon seks berlaku secara seimbang untuk menyokong pembuahan semula jadi.

2. Kitaran haid yang pendek

Bilangan hari: Kurang dari 21 hari.

Sekiranya kitaran haid seperti ini, ovulasi mungkin tidak berlaku atau berlaku lebih awal dari biasa. Secara perubatan, kitaran yang lebih pendek boleh menjadi petunjuk bahawa ovari mengandungi lebih sedikit telur dan menopaus mungkin semakin hampir. Sebagai alternatif, kitaran pendek mungkin menunjukkan bahawa ovulasi tidak berlaku. Sekiranya ujian darah mengesahkan ini, konsepsi semula jadi mungkin lebih sukar.

Apa yang menyebabkan kitaran haid lebih pendek? Seiring bertambahnya usia wanita, kitaran haidnya akan semakin pendek. Apabila jumlah telur yang ada di ovari dikurangkan, otak mengeluarkan lebih banyak hormon perangsang folikel (FSH) untuk merangsang ovari untuk mengembangkan folikel. Ini mengakibatkan perkembangan folikel lebih awal dan ovulasi lebih awal, menghasilkan kitaran yang lebih pendek. Di samping itu, kadang-kadang pendarahan mungkin berlaku walaupun ovulasi tidak berlaku, dan ini mungkin muncul sebagai kitaran yang dipendekkan.

Baca juga: Apa Punca Menstruasi Lewat?

3. Kitaran haid yang panjang atau tidak teratur

Bilangan hari: Lebih daripada 35 hari.

Sekiranya anda mempunyai kitaran haid yang panjang atau tidak teratur, itu adalah petunjuk bahawa ovulasi tidak berlaku atau paling tidak tidak kerap, menyukarkan persenyawaan.

Penyebab kitaran ini adalah kekurangan ovulasi biasa. Semasa kitaran normal, terdapat penurunan progesteron yang menyebabkan pendarahan. Sekiranya folikel tidak matang dan ovulasi, progesteron tidak akan dilepaskan dan lapisan rahim terus terbentuk sebagai tindak balas terhadap estrogen.

Akhirnya, lapisan rahim menjadi sangat tebal sehingga menjadi tidak stabil. Sekiranya disamakan, penebalan lapisan rahim seperti menumpuk blok secara berterusan, sehingga akhirnya "runtuh". Apabila ini berlaku, akan ada pendarahan. Pendarahan ini tidak dapat diramalkan, selalunya sangat berat, dan berlangsung lama.

Terdapat banyak penyebab anovulasi (ovari tidak melepaskan telur matang secara berkala), seperti kelainan pada kelenjar tiroid atau peningkatan hormon prolaktin. Kedua-duanya boleh mengganggu kemampuan otak untuk berkomunikasi dengan ovari dan mengakibatkan anovulasi. Lain daripada itu, sindrom ovarium polikistik (PCOS), sindrom yang disebabkan oleh hormon seks yang tidak seimbang, juga dapat menyebabkan kegagalan ovulasi. Ketidakseimbangan hormon ini bukan sahaja menyebabkan masalah ovulasi dan kesuburan, tetapi juga dapat meningkatkan risiko keguguran.

Jadi, daripada tiga kitaran haid yang disebutkan di atas, yang manakah berlaku kepada anda secara berkala? Sekiranya haid anda selalu beberapa hari ke depan, tetapi masih termasuk dalam kitaran haid yang normal, maka anda tidak perlu risau.

Yang penting, pastikan anda melakukan hubungan seks tanpa pil perancang tiga hari sebelum dan sehingga hari ovulasi. Kerana, sperma lelaki dapat hidup selama 3-5 hari di organ pembiakan wanita, tetapi telur wanita hanya hidup selama 12-24 jam setelah ovulasi.

Dalam jangka waktu yang singkat ini, sel telur dan sperma mempunyai peluang yang lebih besar untuk bertemu di saluran tuba dan persenyawaan terjadi, kemudian melekat pada rahim, atau yang biasa disebut sebagai kehamilan. (IS)

Baca juga: 9 Perubahan Yang Berlaku Pada Tubuh Anda Semasa PMSed

Rujukan

NHS. Kitaran haid.

Kesihatan wanita. Kitaran haid.

Kesuburan Shady Grove. Kitaran haid dan Kesuburan.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found