7 Cara Menggunakan Pen Insulin

Pesakit kencing manis dapat mengawal kadar gula dalam darah mereka dengan menggunakan ubat khas untuk diabetes, tetapi tidak sedikit juga yang harus menggunakan insulin. Apa sebenarnya insulin itu sendiri? Insulin adalah hormon yang dihasilkan oleh sel beta Langerhans dalam kelenjar pankreas badan yang berfungsi untuk merangsang masuknya glukosa ke dalam sel tubuh untuk digunakan sebagai sumber tenaga dan membantu menyimpan glikogen dalam sel otot dan hati.

Seseorang yang mengalami gangguan dalam pengeluaran insulin bermaksud bahawa dia memerlukan bekalan insulin dari luar tubuhnya. Terdapat beberapa bentuk insulin di pasaran. Salah satunya adalah dalam bentuk pen yang praktikal dan senang dibawa kemana-mana. Bagi anda yang masih keliru tentang cara menggunakan pen insulin, berikut adalah 7 langkah mudah untuk menggunakan pen insulin.

1. Tanggalkan penutup pen

Sekiranya anda mengambil insulin bertindak pertengahan , Anda perlu menggulung pen terlebih dahulu di telapak tangan anda selama 15 saat sehingga sebati.

2. Tanggalkan kertas penutup pen dan penutup jarum

Seterusnya, anda mesti mengeluarkan kertas penutup insulin pen . Kemudian keluarkan penutup jarum luar dan penutup jarum sehingga jarum terdedah. Jarum dihidupkan pen juga terdapat dalam pelbagai saiz. Anda perlu berjumpa dengan ahli farmasi atau doktor anda untuk mendapatkan nasihat mengenai penggunaan yang baik.

Baca juga: Bilakah Insulin Mula Memberi?

3. Periksa pen, Adakah anda dapat membuang larutan insulin?

Anda perlu menyesuaikan pen dan jarum untuk ketepatan serta mengukur dos insulin anda. Anda melakukan ini dengan memutar butang pemilih dos di hujungnya pen . Kemudian tahan pen dengan jarum menunjuk ke atas. Tekan kenop dos hingga ke bawah sambil melihat aliran insulin muncul. Ulangi, jika perlu, sehingga insulin dapat dilihat di hujung jarum. Kemudian pengatur dos harus kembali ke sifar setelah menyelesaikan langkah ini.

4. Tetapkan dos insulin yang akan anda gunakan

Putar tombol dos di " dail masuk "Dosis insulin. Anda akan menerima dos insulin seperti yang anda tetapkan pada butang dos. Juga periksa tetingkap dos untuk memastikan dos yang anda ambil betul

5. Pilih tempat yang sesuai

Pilih tempat untuk penggunaan suntikan insulin. Perut adalah tempat yang disukai antara bahagian bawah tulang rusuk dan garis kemaluan, mengelakkan 3-4 inci di sekitar pusar. Posisi bahagian atas paha dan bahagian atas lengan juga boleh digunakan.

Baca juga: Nasi Putih Lebih Buruk Daripada Minuman Manis!

6. Suntikan insulin

Berikut adalah beberapa langkah yang perlu anda lakukan untuk menyuntik insulin di dalam badan anda:

  1. Gunakan jari anda untuk memegang hujungnya pen.
  2. Lakukan gerakan mencubit dan menarik pada kulit dengan tangan anda.
  3. Suntik dengan cepat untuk memasukkan jarum pada sudut 90 darjah dan lepaskan picit.
  4. Gunakan ibu jari anda untuk menekan butang dos sehingga berhenti (tetingkap dos akan kembali ke sifar). Biarkan pen ditahan selama 5-10 saat untuk membantu mengelakkan insulin bocor dari tempat suntikan. Kemudian tarik pen jarum dari kulit dan elakkan mengurut kawasan tersebut. Setetes darah atau lebam pasti akan muncul tetapi tidak masalah anda hanya membasuhnya dengan tisu atau kapas.

7. Penyediaan semula insulin pen untuk kegunaan masa depan

Letakkan semula pen anda seperti sebelumnya kemudian simpan di tempat yang bersih dan kering. Dan jangan lupa untuk sentiasa menyediakan peralatan ini sehingga anda siap bila-bila masa anda memerlukannya. Setelah mengetahui cara menggunakan pen insulin di atas, anda seharusnya dapat memahaminya dengan lebih jelas lagi, ya! Sebelum menggunakannya, tidak ada salahnya berjumpa doktor terlebih dahulu. Sentiasa jaga gaya hidup sihat agar keadaan badan anda menjadi lebih baik!

Baca juga: Adakah Diabetes Betul Meningkatkan Risiko Kanser?