Maklumat Lengkap Mengenai Orientasi Seks Demisexual

Terdapat banyak orientasi seksual di dunia. Dalam seksologi, orientasi seksual berdasarkan Skala Kinsey. Kaedah Skala Kinsey adalah salah satu daripada 200 skala yang dibuat oleh ahli seksologi, untuk menggambarkan semua jenis orientasi seksual di dunia. Skala yang dipelopori oleh dr. Alfrey Kinsey ini, dianggap sebagai skema kepelbagaian orientasi seksual yang paling tepat. Secara umum, skala Kinsey menentukan perkara berikut:

 • Skala 0: Heteroseksual.
 • Skala 1-5: Biseksual.
 • Skala 6: Homoseksual.

Selain skala Kinsey, secara umum ada juga 3 kategori utama orientasi seksual, iaitu:

 1. Orientasi monoseksual. Orientasi ini ditujukan kepada orang yang hanya menunjukkan minat terhadap satu jantina.
 2. Orientasi polieksual. Kategori ini cenderung mempunyai kaitan dengan beberapa jantina.
 3. Orientasi Aseksual. Sekumpulan orang yang tidak menunjukkan tarikan seksual kepada orang lain, tanpa mengira jantina.

Dari banyak cabang orientasi seksual yang telah ditemui, pernahkah anda mendengar tentang demisexuality? Sekiranya belum, adalah idea yang baik untuk mengenali sifat-sifat khusus orientasi yang merupakan sebahagian daripada spektrum aseksual ini.

Baca juga: Mengenal Panseksual, Orientasi Seksual Miley Cyrus

Definisi Demisexual

Menurut Pusat Maklumat Demisexual, individu yang mengenal pasti demisexual umumnya tidak merasakan tarikan seksual kepada orang lain, kecuali mereka telah membentuk ikatan emosi yang kuat, seperti persahabatan yang lama.

Dilaporkan dari berwayar.com, Holly Richmond, Ph.D., ahli terapi seks dan kaunselor perkahwinan dan keluarga yang diperakui, mengungkapkan, "Ketika bertemu seseorang, setiap individu biasanya akan merasakan tarikan fizikal atau penilaian orang itu, walaupun hanya beberapa saat. Sekiranya demisexual, daya tarikan seperti fizikal tidak berlaku sama sekali. "

Tidak ada yang jatuh cinta apalagi daya tarikan seksual dari pandangan pertama bagi golongan demisexual. Richmond juga menjelaskan bahawa menjadi demisexual tidak ada kaitan dengan jantina atau orientasi yang disukai.

Seseorang boleh menjadi demisexual heteroseksual atau homoseksual. Seorang demisexual masih boleh menikmati seks, tetapi itu hanya mungkin dilakukan oleh orang yang telah menarik perhatian mereka secara emosional.

"Bukannya demisexual mempunyai kod moral atau nilai etika yang lebih tinggi," kata Richmond. "Sebabnya mudah, kerana tarikan utama mereka hanya beremosi. Inilah sebabnya mengapa demisexual tidak boleh dianggap sebagai penyakit penyakit dengan cara apa pun," pungkasnya. Jenni Skyler, Ph.D., ahli terapi seks yang diperakui, juga menggambarkan hubungan dengan demisexual sebagai 'persahabatan yang membara'.

Sifat Demisexual

Berikut adalah gambaran umum ringkas untuk membantu anda memahami dengan lebih baik bagaimana rasanya menjadi demisexual.

 • Ketiadaan perasaan atau keinginan seksual untuk orang lain, adalah perkara biasa yang dialami oleh golongan demisexual.
 • Demisexual merasa sukar untuk merasa tertarik, apalagi tertarik kepada seseorang, walaupun penampilan dan bentuk badan orang itu menarik.
 • Memerlukan kriteria yang lebih besar daripada penampilan visual, aksi, atau sentuhan fizikal untuk menarik minat orang yang demekseksual.
 • Daya tarikan utama bagi golongan demekseksual adalah ikatan emosi yang dia percaya sangat kuat dalam jangka masa yang panjang, untuk membuatnya tertarik kepada orang itu secara seksual.
 • Walaupun kebiasaan bagi kebanyakan orang untuk mula merasakan tarikan seksual kepada orang lain pada awal akil baligh, demisexual tidak melalui fasa tersebut.
 • Sebilangan orang dengan kes demisexual yang teruk mengaku bahawa mereka benar-benar tidak melakukan rangsangan seksual dan tidak boleh terangsang, kecuali jika mereka merasa sangat berkaitan dengan emosional dengan orang tersebut.
 • Apabila orang heteroseksual mengalami penurunan dorongan seks kerana ketidakseimbangan hormon, keadaan ini pasti membuat mereka sedih dan tertekan. Walau bagaimanapun, kekurangan dorongan seks tidak dianggap sebagai beban bagi golongan demiseeks. Demisexual menganggap bahawa hasrat seksual yang tidak pernah ada memang menjadi sebahagian dari identiti mereka.
 • Bagi golongan demisexual, menjalin hubungan romantis bukanlah membuka lebih banyak peluang untuk menjalin keintiman fizikal. Demisexual mengharapkan ikatan emosi yang kuat dalam hubungan.
 • Menjadi demisexual tidak bermaksud orang itu juga aromatik, yang bermaksud tidak merasakan tarikan romantis kepada sesiapa pun. Seorang yang demekseksual, tidak tertarik secara seksual.
 • Wajah, intonasi suara, penentuan nasib sendiri, dan karisma sering diterjemahkan sebagai tingkah laku menggoda bagi kebanyakan orang, kecuali golongan demiseeks.

Syarat untuk Memahami Demisexual

dalam buku Orientasi Tidak Terlihat: Pengenalan kepada Aseksual oleh Julie S. Decker, dijelaskan bahawa kebanyakan orang mengalami tarikan seksual pada lapisan pertama, iaitu pada penampilan fizikal orang lain, tidak kira sama ada dia telah mengetahui lebih banyak mengenai keperibadian orang itu atau tidak.

Namun, demisexual sebenarnya mengalami tarikan seksual pada lapisan kedua, iaitu ketika kedua-dua pihak terlibat dalam ikatan emosi dalam konteks tertentu dalam hubungan yang tidak semestinya cinta.

Salah satu syarat untuk membangkitkan gairah seksual adalah melalui interaksi dan percakapan yang sengit, sehingga kedua-dua pihak saling mengenali peribadi masing-masing. Dalam banci 2014 yang dilakukan oleh Jaringan Penglihatan dan Pendidikan Aseksual, dua pertiga penduduk demekseksual menyatakan tidak berminat atau enggan melakukan hubungan seks dengan pasangan mereka.

Dilaporkan dari indiatimes.com, ahli seks dr. Prakash Kothari mendedahkan bahawa sains tidak menemui penjelasan pasti mengapa seseorang menjadi demisexual atau aseksual. "Saya hanya boleh mengatakan bahawa orang dilahirkan dengan cara itu. Menurut beberapa penyelidik, gen memainkan peranan utama dalam orientasi seksual seseorang, "katanya.

Baca juga: Ini adalah jenis orientasi seksual pada manusia

Bagaimana Mempunyai Perkahwinan Demeksual?

Disusun dari asexuality.org, berikut adalah beberapa petua untuk merapatkan kehidupan berkahwin dengan golongan demeksual:

 • Mempunyai komunikasi yang aktif, terbuka, dan kuat dengan pasangan anda. Pastikan anda tahu apa yang boleh dan tidak dapat diterima oleh pasangan anda. Jangan tersinggung jika pasangan anda jujur ‚Äč‚Äčtentang apa yang dia harapkan dan tidak harapkan dalam perkahwinan. Jangan membiasakan diri untuk menganggap sesuatu sendiri, kerana persepsi demisexual berbeza. Sekiranya anda tidak mengetahui kebenaran sesuatu, tanyakan terus kepada pasangan anda mengenai perincian alasannya.
 • Cobalah untuk menerima standard keakraban yang dapat dilakukan dan dirasakan oleh demisexual, sebagai sebahagian daripada komitmen. Mengahwini orang yang demiseksual bermaksud bersedia menerima bahawa kekerapan aktiviti seksual dan hubungan fizikal hanya bergantung pada kehendaknya. Pasangan demeksual sesekali boleh bersetuju atau menolak untuk melakukan hubungan seks. Bincangkan dan setuju dengan syarat ini, agar tidak ada salah faham.
 • Harus bersungguh-sungguh untuk tidak mengharapkan orang yang demekseksual berubah. Demisexuality bukan selera makan, gangguan, trauma, atau penyakit. Sekiranya pada akhirnya, sepanjang perjalanan perkahwinan, pasangan itu tetap demeksual, merangkul identiti mereka. Tumpukan cinta dan terima kasih anda kepada keperibadian dan kebaikan pasangan anda. Bersikap kreatif dalam meneroka ungkapan kasih sayang. Anda dan pasangan anda bahawa terdapat banyak bentuk cinta yang tidak kurang intim dan lebih seksi daripada hubungan intim.

Apabila mengenali seorang demisexual dalam hidup anda, penting untuk diingat bahawa pasti tidak mudah baginya untuk mengakui sisi dirinya sendiri. Sekiranya dia begitu terbuka sebagai demisexual, anda harus menghargainya kerana ini bererti dia sangat mempercayai anda. Pada masa ketika berbilion manusia lain kadang-kadang memandang tinggi hubungan seks, ikatan emosi itu sangat nyata dan lebih menawan. Beri dia peluang untuk meneroka ikatan emosi yang lebih dalam, sehingga anda perlahan-lahan terbiasa menjalin hubungan intim menurut pandangannya.

Baca juga: Takut Berhubungan Seks? Mungkin Anda Mempunyai Genofobia