Lokasi dan Gejala Apendisitis - guesehat.com

Adakah anda tahu radang usus buntu? Ya, di sini saya akan berkongsi sedikit mengenai apendisitis. Mungkin ada banyak yang tahu dan masih banyak yang tidak tahu, baik saya akan mulakan. Lampiran adalah bahagian usus besar. Sebilangan besar pemahaman di luar sana masih belum jelas mengenai apendisitis, kerana kurangnya maklumat kesihatan yang tersedia.

Masih ramai yang berpendapat bahawa apendiks adalah apendisitis, disebabkan oleh penyumbatan badan asing. Sebenarnya, ia tidak seperti itu. Lampiran mutlak memang nama organ dan semua manusia memilikinya, baik itu saya, anda, dan kita semua.

Itu bukan masalah, tetapi apabila jangkitan terjadi pada apendiks, apendisitis atau apendisitis akan terjadi. Nah, inilah yang menjadi masalah. Organ ini terletak kira-kira 2.5 cm di bawah injap ileuscum. Secara lebih sederhana, kedudukan apendiks terletak secara visual di sebelah kanan perut, tepat dalam garis lurus antara pusat dan tulang pelvis.

Panjang lampiran berbeza-beza, antara 5-10 cm. Sekiranya apendiks menjadi radang, pada tahap selanjutnya disebut apendisitis, ia akan menyebabkan kesakitan. Kesakitannya berbeza-beza, bergantung kepada pelbagai faktor, termasuk:

  1. Pernah mengambil antibiotik.
  2. Pernah mengambil ubat penghilang rasa sakit.
  3. Keadaan apendiks yang meradang.

Biasanya, pada awal serangan keradangan masih ada di lampiran. Kesannya tidak begitu besar jika keradangannya berlanjutan, yang hanya serupa dengan penyakit ulser. Tetapi jika dibiarkan berlanjutan, jangkitan boleh merebak ke seluruh rongga perut. Akibatnya, terdapat pengembangan jangkitan pada organ lain. Ini boleh tergolong dalam kategori jangkitan teruk, yang boleh mengakibatkan kematian.

Apendisitis dipicu oleh penyumbatan pada lampiran, yang kebanyakannya disebabkan oleh adanya najis yang keras dan tersumbat di pintu apendiks. Najis keras adalah hasil proses yang tidak baik yang dilakukan oleh sistem pencernaan kita. Sudah tentu, dengan pergerakan usus yang kerap setiap hari dan makan banyak sayur-sayuran dan buah-buahan yang kaya dengan kandungan serat akan sangat baik untuk pencernaan.

Penyumbatan pintu apendiks dapat menyebabkan pembengkakan apendiks dan meningkatkan tekanan intraluminal apendiks, yang menyebabkan dinding apendiks menjadi rapuh dan berlubang (pecah). Ini boleh menyebabkan berlakunya jangkitan dan menjadi komplikasi apendisitis yang paling ditakuti.

Dalam keadaan ini, hanya ada satu pilihan untuk rawatan perubatan, iaitu dengan pembedahan besar (laparotomi). Sebabnya, nanah telah merebak ke semua organ perut dan memerlukan tindakan mencuci keseluruhan rongga perut untuk mengurangkan nanah yang tinggal.

Sekarang, sementara kita dapat mengenal pasti semuanya sejak awal, mengapa perlu menunggu sehingga timbul komplikasi? Kita mesti mula mengenali tanda-tanda awal gejala, termasuk:

  • Pedih ulu hati.
  • Pening dan muntah.
  • Sakit di bahagian kanan perut.
  • Demam.
  • Cirit-birit yang berterusan, dan tidak selalu disertai dengan peningkatan sel darah putih atau leukosit.

Sekiranya ada di antara kita yang merasakan perkara-perkara di atas, lebih baik berjumpa doktor mengenai keadaan ini, kerana rawatan awal tentunya jauh lebih baik daripada rawatan lewat. Ayuh, periksa kesihatan kita!

Sehingga kini, rawatan terbaik untuk radang usus buntu hanya melalui pembedahan, baik dengan kaedah laparoskopi atau pembedahan manual. Di sini, saya akan berkongsi sedikit mengenai pembedahan usus buntu. Mungkin Geng Sihat ketika mereka mendengar hukuman pembedahan telah berkhayal mengenai anestesia, akan ada keadaan tidak sedar, koma, kebangkitan, dan sebagainya.

Tetapi kenyataannya tidak begitu suram. Sekiranya radang usus buntu yang belum mencapai tahap komplikasi, doktor di bilik operasi hanya akan memotong bahagian perut, dengan panjang luka atau bukaan sekitar 5-7 cm. Ia juga tidak memerlukan anestesia umum atau anestesia umum.

Di sini, anestesia hanya menggunakan kaedah anestetik tulang belakang atau lebih ringkasnya, anestetik hanya dari pusar hingga ke jari kaki. Jadi adakah anda masih sedar? Ya, dia masih sedar, dia bahkan boleh bercakap sambil mendengar muzik. Tidak begitu menakutkan, bukan?

Oleh itu, jika Geng Sehat didiagnosis dengan radang usus buntu, jangan takut menjalani pembedahan sementara tidak ada komplikasi. Itu sahaja dan terima kasih. Semoga bermanfaat untuk kita semua!

Baca juga: Fakta Menarik Tentang Apendisitis

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found