Ubat untuk Psoriasis - GueSehat.com

Adakah Gang Sihat pernah mendengar mengenai psoriasis? Psoriasis adalah penyakit kronik yang menyerang kulit, dicirikan oleh pembelahan sel kulit lebih cepat daripada biasa. Sekiranya sel kulit membelah secara normal setiap 28 hari, maka pada pesakit psoriasis ini terjadi dengan sangat cepat, bahkan hingga setiap 2 hari. Ini menyebabkan penumpukan sel kulit mati di permukaan badan, dan mengakibatkan kawasan plak kemerahan yang dilapisi sisik putih.

Psoriasis bukanlah sesuatu yang mengancam nyawa, tetapi timbulnya rasa gatal yang melampau, kadang-kadang disertai dengan rasa sakit, dapat membuat pesakit merasa tidak selesa dan sering menurunkan kualiti hidup mereka.

Seperti yang telah disebutkan, psoriasis adalah penyakit kronik. Maksudnya, psoriasis tidak dapat disembuhkan dan kadang-kadang datang dan pergi. Walau bagaimanapun, pelbagai ubat dapat diberikan kepada pesakit, untuk mencegah gejala psoriasis menjadi lebih buruk dan mencegah sel kulit terlalu cepat pecah.

Adakah anda tahu bahawa setiap 29 Oktober disambut sebagai Hari Psoriasis Sedunia? Ini dilakukan untuk meningkatkan kesedarankesedaran) terhadap penyakit ini, serta memberi sokongan kepada orang yang menderita psoriasis. Untuk memperingati Hari Psoriasis Sedunia, mari kita lihat ubat-ubatan yang biasa digunakan dalam terapi psoriasis!

Terapi topikal

Ubat topikal adalah ubat yang digunakan secara langsung ke kulit dengan psoriasis. Ubat ini biasanya bertindak sebagai pelembap dan pelembap. Tujuan utamanya adalah untuk memberikan kelembapan pada kulit yang terkena psoriasis. Kerana jika kulit terasa kering, maka rasa gatal akan terasa lebih kuat.

Terapi topikal untuk psoriasis biasanya terdapat dalam bentuk losyen, krim, salap, atau gel. Biasanya untuk menentukan terapi yang sesuai untuk pesakit, perlu percubaan dan kesilapan, kerana dalam pengalaman saya ini berbeza bagi setiap orang. Walaupun emolien atau pelembap topikal biasanya boleh dibeli secara bebas, nasihat saya adalah berjumpa dengan terapi yang digunakan dengan doktor yang merawat psoriasis.

Sebagai tambahan kepada terapi topikal yang melembapkan, doktor juga sering menetapkan krim yang mengandungi asid salisilat. Asid salisilat berfungsi sebagai keratolitik, yang dalam kes psoriasis, sifat keratolitik asid salisilik akan 'memusnahkan' lapisan sel kulit mati yang telah terkumpul.

Kortikosteroid

Kortikosteroid, biasanya disebut sebagai steroid, adalah kelas ubat yang mempunyai kesan anti-radang. Biasanya, terapi steroid dipilih jika gejala psoriasis tidak dapat diatasi dengan pelembap atau emolien sahaja. Terapi dengan steroid untuk kes psoriasis juga dilakukan secara topikal alias penggunaan luaran. Ia digunakan pada kawasan yang terkena psoriasis, dan biasanya dalam bentuk krim atau salap.

Terdapat pelbagai jenis steroid topikal yang boleh digunakan untuk merawat psoriasis. Perbezaan antara ubat ini adalah potensi mereka untuk mengurangkan keradangan. Berdasarkan ini, steroid topikal dibahagikan kepada 7 kelas. Kelas 1 adalah ubat steroid tempatan dengan potensi tertinggi, dan kelas 7 adalah ubat steroid topikal dengan potensi terendah. Biasanya, doktor akan membuat pilihan berdasarkan keparahan keradangan atau keradangan yang dialami oleh pesakit.

Steroid topikal dengan potensi rendah merangkumi hidrokortison (gred 7), desonide (gred 6), dan mometasone dan triamcinolone (gred 4). Sementara steroid yang paling kuat termasuk clobetasol dan betamethasone (kelas 1 atau 2, bergantung kepada kepekatan dan jenis penyediaannya).

Terapi sistemik

Sekiranya keadaan psoriasis berada pada tahap sederhana (sederhanake berat (teruk), dan gejala tidak dapat diatasi hanya dengan terapi topikal, biasanya doktor akan memberikan ubat yang bertindak secara sistemik. Ubat ini biasanya diambil secara oral. Kerana ia tidak hanya berfungsi pada bahagian tubuh yang terkena psoriasis, maka secara amnya kesan sampingan ubat ini juga lebih biasa daripada terapi topikal.

Retinoid, methotrexate, dan siklosporin adalah contoh ubat yang digunakan untuk merawat psoriasis secara sistematik. Retinoid berfungsi untuk menghalang pertumbuhan sel, dan biasanya diberikan dalam kombinasi dengan fototerapi. Retinoid bersifat teratogenik, yang bermaksud boleh menyebabkan kecacatan pada janin, oleh itu pesakit yang mengambil ubat ini tidak boleh hamil atau merancang kehamilan.

Sementara itu, kedua-dua metotreksat dan siklosporin berfungsi untuk menekan sistem imun yang berlebihan dan membuat sel kulit membelah dengan lebih cepat. Penggunaan kedua-dua ubat ini mesti dilakukan di bawah pengawasan perubatan, kerana boleh menyebabkan kesan sampingan yang teruk, seperti gangguan hati dan ginjal.

Terapi biologi

Pendekatan lain untuk rawatan psoriasis adalah terapi menggunakan agen biologi. Ubat-ubatan ini berfungsi dengan mensasarkan bahagian-bahagian tertentu dari sistem kekebalan tubuh, yang bertanggungjawab untuk pembahagian sel kulit dengan cepat. Contohnya ialah infliximab dan etanercept.

Penggunaan ubat ini dalam rawatan psoriasis masih agak terhad, kerana agak baru. Oleh itu, banyak data klinikal masih diperlukan untuk menyokong penggunaannya yang selamat pada pesakit psoriasis.

Kawan, itu semua jenis terapi ubat yang digunakan dalam psoriasis. Psoriasis memang bukan penyakit kulit biasa, kerana penyebabnya berkaitan dengan sistem imun dan kronik. Terapi ubat yang diberikan tidak bertujuan untuk menyembuhkan, tetapi untuk mengawal keparahan penyakit.