Kemurungan - Saya Sihat

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia, kemurungan adalah keadaan penyakit mental yang paling kerap didiagnosis di seluruh dunia. Di peringkat global, dianggarkan 350 juta orang mengalami kemurungan. Depresi bukan hanya gangguan mood. Sekiranya tidak ditangani, ia boleh mengakibatkan masalah yang lebih serius dan juga kematian akibat bunuh diri. Ayuh, kenal pasti simptom dan bagaimana mengatasi kemurungan!

Kemurungan Adalah ..

Sebelum mengetahui tanda-tanda kemurungan atau gejala kemurungan, anda perlu mengetahui apa itu kemurungan. Sedih, marah, atau putus asa, sebenarnya adalah perasaan normal yang pasti anda alami pada episod tertentu sepanjang hidup anda.

Tetapi ketika kesedihan, kemarahan, atau kehilangan minat dalam kegiatan yang sebelumnya disukai berlangsung lama, waspada sebagai gejala kemurungan. Apabila semua kesedihan itu berterusan mempengaruhi kehidupan penderita dan orang-orang di sekitarnya, itu boleh menjadi kemurungan.

Depresi boleh mengganggu aktiviti atau produktiviti harian seseorang. Depresi juga boleh mempengaruhi hubungan dan beberapa keadaan kesihatan kronik yang lain. Depresi adalah keadaan perubatan yang serius dan boleh bertambah buruk tanpa terapi atau rawatan yang tepat oleh pakar, seperti psikologi atau psikiatri.

Gejala Depresi atau Gejala Depresi

Depresi tidak hanya menyebabkan perasaan sedih pada seseorang yang mengalaminya, tetapi juga dapat menimbulkan pelbagai gejala. Beberapa simptom boleh mempengaruhi mood dan beberapa boleh mempengaruhi keadaan fizikal atau badan orang tersebut.

Depresi boleh mempengaruhi lelaki, wanita, kanak-kanak atau remaja secara berbeza. Berikut adalah tanda-tanda kemurungan atau gejala kemurungan pada lelaki yang perlu anda ketahui!

 • Mood , seperti kerengsaan, pencerobohan, kegelisahan, dan kegelisahan.
 • Emosi , seperti merasa putus asa, sedih, dan kosong.
 • Kelakuan , seperti kehilangan minat, tidak lagi bersemangat atau senang melakukan aktiviti yang anda suka, mudah letih, mempunyai pemikiran untuk bunuh diri, minum alkohol secara berlebihan, menggunakan narkotik, untuk terlibat dalam aktiviti berisiko tinggi.
 • Seksual , seperti penurunan keinginan dan prestasi seksual.
 • Kognitif , seperti tidak dapat menumpukan perhatian, menghadapi masalah untuk menyelesaikan kerja, dan mengambil respons yang lama atau tertunda semasa perbualan.
 • Tidur , seperti insomnia, tidur gelisah, tidur berlebihan, hingga tidak tidur sepanjang malam.
 • Fizikal , seperti keletihan, sakit kepala, dan mengalami masalah pencernaan.

Tanda-tanda kemurungan atau gejala kemurungan pada wanita termasuk:

 • Mood , seperti mudah marah.
 • Emosi, seperti merasa sedih, kosong, atau kosong, gelisah, dan mudah putus asa.
 • Kelakuan , seperti kehilangan minat dalam aktiviti, penarikan diri dari keterlibatan sosial, dan pemikiran bunuh diri.
 • Kognitif , seperti berfikir atau bercakap dengan lebih perlahan.
 • Tidur , seperti sukar tidur malam, bangun pagi, dan terlalu banyak tidur.
 • Fizikal , seperti penurunan tenaga, keletihan, perubahan selera makan kepada berat badan, sakit, sakit kepala, dan kekejangan yang mudah.

Tanda-tanda kemurungan atau gejala kemurungan pada wanita termasuk:

 • Mood , seperti mudah marah, perubahan mood, menangis.
 • Emosi, seperti merasa tidak dapat melakukan sesuatu, merasa putus asa, menangis, dan kesedihan yang mendalam.
 • Kelakuan , seperti menghadapi masalah di sekolah atau tidak mahu bersekolah, mengelakkan rakan, dan mempunyai pemikiran untuk membunuh diri.
 • Kognitif , seperti kesukaran untuk menumpukan perhatian, tidak dapat mengikuti pelajaran di sekolah, dan perubahan gred.
 • Tidur , seperti masalah tidur dan tidur terlalu banyak.
 • Fizikal , seperti kehilangan tenaga, masalah dengan pencernaan, perubahan selera makan, penurunan berat badan atau kenaikan.

Cara Mengatasi Kemurungan

Setelah mengetahui tanda-tanda kemurungan atau gejala kemurungan, anda perlu mengetahui cara mengatasi kemurungan. Depresi adalah gangguan mental yang dapat dikawal. Terdapat tiga komponen untuk menguruskan kemurungan, iaitu sokongan, psikoterapi, dan dengan ubat-ubatan.

1. Psikoterapi

Dalam kes kemurungan ringan, psikoterapi adalah pilihan rawatan yang disyorkan. Sementara itu, untuk kemurungan dengan kes sederhana atau teruk, psikoterapi dan penggunaan ubat juga diperlukan. Terapi tingkah laku kognitif (CBT) dan terapi interpersonal biasanya digunakan sebagai terapi untuk kemurungan.

CBT boleh dilakukan dengan sesi konsultasi tatap muka secara individu dengan psikologi atau psikiatri, secara berkumpulan, atau melalui telefon. Penyelidikan menunjukkan bahawa CBT juga dapat dimediasi melalui komputer.

Sementara itu, terapi interpersonal dapat membantu seseorang yang mengalami kemurungan untuk mengenal pasti masalah emosi yang mempengaruhi hubungan, komunikasi, dan perubahan mood.

2. Sukan dan Terapi Lain

Latihan aerobik dapat mengawal kemurungan ringan kerana meningkatkan tahap endorfin dan merangsang neurotransmitter norepinefrin yang berkaitan dengan mood.

Selain senaman, terapi rangsangan otak, seperti: terapi elektrokonvulsif (ECT) atau terapi kejutan juga dapat digunakan untuk kemurungan. ECT berkesan untuk kemurungan psikotik atau kemurungan yang teruk dan tidak bertindak balas atau mempunyai tindak balas tertentu terhadap ubat-ubatan yang diberikan.

Perubatan Kemurungan

Antidepresan adalah ubat yang digunakan untuk kemurungan. Doktor biasanya akan memberikan ubat antidepresan kepada orang dewasa yang mengalami kemurungan sederhana hingga teruk. Doktor juga boleh menetapkan ubat antidepresan pada remaja, tetapi dengan dos khas. Antidepresan tidak digalakkan untuk kanak-kanak.

Antidepresan berfungsi dengan memperbaiki cara otak mengawal mood. Terdapat pelbagai jenis ubat antidepresan yang digunakan untuk kemurungan, termasuk:

 • Inhibitor pengambilan serotonin selektif (SSRI) , seperti fluoxetine (Prozac) atau citalopram (Celexa).
 • Inhibitor pengambilan semula serotonin-norepinefrin (SNRI) , seperti bupropion, duloxetine, atau venlafaxine.
 • Antidepresan trisiklik , seperti amitriptyline.
 • Inhibitor monoamin oksidase (MAOI) , seperti isocarboxazid dan phenelzine.

Setiap antidepresan mempunyai cara yang berbeza untuk menangani neurotransmitter. Doktor anda mungkin menetapkan ubat-ubatan tertentu untuk diteruskan seperti yang ditetapkan walaupun gejala kemurungan bertambah baik. Ini untuk mengelakkan berulang.

Walau bagaimanapun, Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA) menyatakan bahawa ubat antidepresan juga dapat meningkatkan pemikiran atau tindakan bunuh diri pada kanak-kanak, remaja, atau bahkan orang yang diklasifikasikan sebagai orang dewasa muda dalam beberapa bulan pertama terapi.

Oleh itu, penggunaan ubat antidepresan mesti berada di bawah pengawasan doktor agar sesuai. Sekiranya seseorang ingin berhenti atau mempunyai niat tertentu untuk berhenti mengambil ubat, berjumpa doktor.

Cara Mencegah Kemurungan

Kemurungan pada umumnya dianggap tidak dapat dielakkan. Ini kerana kemurungan dianggap sukar untuk mengenal pasti penyebabnya. Beberapa langkah yang dapat diambil untuk mencegah kemurungan adalah melakukan aktiviti fizikal secara teratur, tidur secara teratur, mengurangkan tekanan, dan menjaga atau membina hubungan yang kuat dengan orang lain.

Depresi adalah gangguan mood yang bersifat sementara atau bahkan jangka panjang. Ketahuilah bahawa terapi oleh psikologi atau psikiatri tidak selalu membuat kemurungan hilang sepenuhnya. Walau bagaimanapun, terapi dapat menjadikan gejala lebih terkawal.

Kombinasi ubat dan terapi yang betul diperlukan untuk mengawal gejala kemurungan. Rawatan setiap orang dengan kemurungan mungkin berbeza daripada yang lain. Oleh itu, jika anda mengalami gejala yang mengganggu kehidupan seharian anda, segera berjumpa dengan ahli psikologi atau psikiatri.

Sekarang, anda tidak perlu repot mencari pakar atau pengamal di sekitar anda, cukup gunakan ciri 'Direktori Pengamal' di GueSehat.com, anda sudah dapat mengetahui lokasi pakar atau praktisi di sekitar anda. Mari cuba ciri sekarang, geng!

Rujukan:

Garis Kesihatan. 2018. Semua yang anda ingin ketahui mengenai kemurungan .

Berita Perubatan Hari Ini. 2017. Apa itu kemurungan dan apa yang boleh saya lakukan mengenainya?