Ikuti 10 Cara Mencegah Demam Denggi Di Sini!

Demam denggi adalah penyakit yang endemik di kebanyakan wilayah di Indonesia. Jenis penyakit yang disebabkan oleh virus ini menjadi salah satu jenis penyakit yang berbahaya jika tidak diubati dengan betul. Atas sebab ini, sangat penting untuk mengambil pelbagai langkah untuk mencegah demam denggi, terutama pada musim hujan.

Aedes Aegypti Menyebabkan Demam Denggi

Demam denggi adalah penyakit yang menular melalui gigitan nyamuk Aedes aegypti yang boleh menyebabkan demam denggi yang cukup tinggi dan disertai dengan pelbagai tanda lain. Demam denggi adalah fasa awal permulaan demam denggi, dapat dikatakan bahawa ini adalah tahap awal permulaan demam denggi. Nyamuk Aedes aegypti Punca demam denggi ini akan lebih senang dibiakkan pada musim hujan kerana pada musim hujan akan terdapat banyak genangan air yang disukai oleh nyamuk. Gejala yang ditunjukkan pada pesakit boleh berupa demam tinggi, muntah, sakit kepala yang akan berlangsung selama tujuh hari tetapi jika tidak dirawat dengan segera, ia akan menjadi lebih teruk malah menyebabkan kematian. Baru-baru ini, vaksin denggi pertama yang telah diedarkan secara rasmi di Indonesia telah dijumpai. Namun, kerana harganya masih sangat mahal, kebanyakan orang Indonesia masih enggan menggunakan vaksin denggi ini.

Baca juga: Cegah DHF, Vaksin Denggi Secara Rasmi Tersedia di Indonesia

Cara Mencegah Demam Denggi

Ini tentunya bukan halangan bagi anda untuk dapat mencegah demam denggi sejak usia dini. Terdapat beberapa cara mudah dan berkesan untuk mencegah demam denggi, seperti yang berikut:

  1. Sentiasa buat rumah anda rapi dan pastikan tidak ada ruang untuk nyamuk mendarat di atasnya seperti tumpukan pakaian, tempat gelap, dan sebagainya.
  2. Semburkan ubat penghalau nyamuk setiap hari dan di sudut gelap atau tertutup ruangan sehingga jika ada nyamuk yang bersembunyi mereka dapat mati dengan segera. Namun, penggunaan penyembur nyamuk ini tidak dapat digunakan secara sembarangan. Kami mengesyorkan agar anda memberi tempoh sekitar satu jam setelah menyemburkan bilik dengan semburan penghalau nyamuk, sebelum menggunakannya untuk tidur.
  3. Keringkan tab mandi dengan kerap dan jangan lupa taburkan serbuk abate sehingga larva nyamuk yang ada di sana akan segera mati.
  4. Tutup ruang atau bekas yang boleh menampung air di sekitar rumah anda, kerana ini boleh menjadi tempat pembiakan nyamuk. Sekiranya tidak digunakan, anda harus membuangnya.
  5. Pasang kabel penghalau nyamuk di setiap lubang yang boleh dilalui oleh nyamuk.
  6. Memasang kelambu di sekitar rumah anda masih belum mencukupi kerana kadang-kadang kita boleh cuai dan nyamuk masuk melalui tingkap atau pintu yang terbuka. Oleh itu, pasangkan juga kelambu di tempat tidur agar tidur anda lebih selesa tanpa nyamuk.
  7. Gunakan losyen penghalau nyamuk yang selamat. Sebenarnya penggunaan losyen ini tidak wajib kerana penggunaan losyen ini tidak sesuai dan boleh menjadikan kulit kering, tetapi ia pasti akan melindungi kulit dari gigitan nyamuk.
  8. Pada musim hujan seperti ini, nyamuk akan membiak dengan lebih banyak dan badan mudah diserang demam denggi. Pakai pakaian panjang yang menutupi badan untuk mengelakkan gigitan nyamuk yang menyebabkan demam denggi.
  9. Selain pencegahan diri, anda juga perlu mengajak persekitaran di sekitar anda untuk bekerjasama membersihkan persekitaran di sekitarnya, dari saluran air, sampah, terutama yang dapat menjadi genangan air, hingga rumput yang menyebar.
  10. Setelah membersihkan secara rutin, anda juga harus berkomunikasi dengan ketua kejiranan anda untuk melakukannya kelam kabut supaya persekitaran rumah anda dilindungi dari nyamuk.

Itulah beberapa cara untuk mencegah demam denggi yang boleh anda lakukan. Perhatikan dan lakukan dengan baik kerana pencegahan lebih baik daripada mengubati. Dan yang paling penting, anda mesti dapat mengekalkan gaya hidup sihat.