Ujian Kesihatan Yang Boleh Dilakukan di Rumah - GueSehat

Terdapat pelbagai sebab orang jarang melakukan pemeriksaan perubatan atau ujian. Salah satunya adalah kerana pemeriksaan perubatan atau ujian memerlukan masa yang lama dan kosnya tidak murah. Namun, tahukah anda bahawa terdapat pelbagai ujian kesihatan yang boleh dilakukan di rumah?

Sekiranya anda tidak mempunyai masa dan wang untuk melakukan ujian perubatan biasa, itu tidak bermakna anda tidak melakukannya. Ujian perubatan penting untuk dilakukan untuk mengesan masalah kesihatan seawal mungkin.

Ujian Kesihatan Yang Boleh Dilakukan di Rumah

Ujian ini dapat membantu anda mengenal pasti gejala dan keadaan kesihatan anda. Walau bagaimanapun, ingat bahawa ujian perubatan ini adalah pemeriksaan asas. Anda masih perlu berjumpa doktor sekiranya ada gejala yang timbul. Inilah ujian kesihatan yang boleh dilakukan di rumah!

1. Mengukur Suhu Badan

Apabila anda demam, suhu badan anda akan meningkat. Nah, salah satu ujian kesihatan yang boleh dilakukan di rumah adalah mengukur suhu badan dengan termometer. Anda boleh menggunakan termometer untuk memeriksa sama ada suhu badan anda meningkat, atau normal. Suhu badan normal antara 36-37 ℃.

2. Ujian Tahap Gula Darah

Ujian kesihatan lain yang boleh dilakukan di rumah adalah ujian kadar gula darah yang biasanya dilakukan oleh pesakit diabetes untuk mengawal kadar gula darah mereka. Seperti diketahui, diabetes boleh menyebabkan komplikasi, seperti penyakit jantung, penyakit ginjal, strok, dan kebutaan.

Sekiranya anda berisiko menghidap diabetes, misalnya, mempunyai riwayat keluarga diabetes, berat badan berlebihan, menjalani diet berkalori tinggi, dan jarang bersenam, anda harus kerap menguji gula darah anda. Anda boleh membeli meter gula darah bebas yang boleh anda gunakan pada bila-bila masa di rumah.

3. Ujian Sistem Pernafasan

Untuk memeriksa sistem pernafasan, ada cara yang boleh dilakukan dan ia disebut Shtange Test. Untuk melakukan ujian kesihatan ini, anda perlu jam randik di sini, geng. Pertama sekali, duduk dan tarik nafas selama 3 kali berturut-turut tanpa menghembus nafas.

Selepas itu, tahan nafas lagi selama yang anda boleh semasa menonton jam randik . Sekiranya anda dapat menahan nafas kurang dari 40 saat, fungsi kerja atau pernafasan anda tidak cukup baik. Hasil orang yang mempunyai sistem pernafasan normal adalah antara 40 hingga 49 saat. Sekiranya anda dapat menahan nafas lebih dari 50 saat, ini bermakna sistem pernafasan anda sangat baik.

4. Ujian Kesihatan Tulang

Adakah anda tahu bahawa kuku boleh menunjukkan keadaan kesihatan anda? Sekiranya kuku anda kelihatan bintik-bintik putih, mudah pecah, atau pecah, ini menunjukkan bahawa tubuh anda sebenarnya kekurangan vitamin B dan zat besi. Kekurangan vitamin B dan zat besi ini boleh membahayakan osteoporosis.

5. Ujian Pendengaran

Cuba dengar perbualan atau perbualan orang di tempat yang kurang sesak dari jarak 4 hingga 5 meter. Sekiranya anda tidak dapat mendengar dengan jelas, anda perlu memeriksa atau memeriksa lebih lanjut keadaan pendengaran anda dengan doktor. Namun, ingat bahawa kaedah ini tidak berlaku semasa anda berada di tempat yang sesak.

6. Ujian Mata

Salah satu ujian kesihatan yang boleh dilakukan di rumah adalah ujian mata. Cuba perhatikan bingkai di tingkap selama 30 minit dan tutup mata anda. Selepas itu, buka mata kiri anda dan tutup. Jadi, yang terbuka adalah mata kanan anda. Sekiranya apa yang anda lihat dengan mata anda kabur dan garis-garisnya tidak selari antara satu sama lain, ini dapat menunjukkan bahawa anda mengalami gangguan mata.

Di samping itu, anda juga boleh melakukan kaedah lain untuk melakukan pemeriksaan mata, iaitu dengan membaca plat nombor kenderaan dari jarak 19-20 meter. Sekiranya anda tidak dapat membaca plat kenderaan atau melihat garis yang tidak sejajar pada bingkai tingkap dengan satu mata, segera berjumpa doktor.

7. Pemeriksaan Payudara dengan BSE

BSE adalah cara yang boleh dilakukan untuk mengesan barah payudara pada peringkat awal. BSE boleh dilakukan dengan bantuan tangan, penglihatan, dan cermin sehingga pemeriksaan menjadi lebih teliti. BSE perlu dilakukan pada waktu tertentu, misalnya tujuh hingga sepuluh hari selepas haid.

Cara untuk melakukan ini adalah dengan berdiri tegak dan memerhatikan jika terdapat perubahan pada bentuk atau permukaan kulit payudara, bengkak atau perubahan pada puting. Angkat tangan ke atas, bengkokkan siku dan letakkan tangan di belakang kepala.

Tolak siku anda ke depan dan perhatikan payudara anda. Tekan juga siku anda ke belakang dan perhatikan bentuk dan ukuran payudara anda. Letakkan tangan anda di pinggang anda, kemudian condongkan bahu ke depan sehingga payudara anda jatuh ke bawah. Tolak siku anda ke hadapan dan ketatkan atau mengontrak otot dada anda.

Angkat lengan kiri anda ke atas, bengkokkan siku sehingga tangan kiri anda memegang bahagian atas punggung anda. Dengan menggunakan hujung jari tangan kanan, sentuh dan tekan bahagian payudara, dan perhatikan semua bahagian payudara kiri ke kawasan ketiak. Lakukan pergerakan ke atas, gerakan bulat atau lurus dari tepi payudara ke puting, dan sebaliknya. Ulangi pergerakan yang sama pada payudara kanan.

Selepas itu, cubit kedua puting susu dan lihat apakah ada cecair yang keluar dari puting susu atau tidak. Rujuk doktor sekiranya terdapat pembuangan. Selepas itu, letakkan bantal di bawah bahu kanan anda dalam keadaan berbaring. Angkat tangan ke atas, lihat payudara kanan anda, dan lakukan tiga corak pergerakan sebelumnya. Dengan hujung jari anda, tekan seluruh payudara hingga ke kawasan ketiak.

Sekiranya terdapat benjolan di payudara atau anda bimbang dengan keadaan payudara anda, segera berjumpa doktor untuk mengetahui lebih lanjut mengenai keadaan anda.

Itulah tujuh ujian kesihatan yang boleh dilakukan di rumah. Namun, ingat bahawa ujian perubatan di atas tidak dapat menggantikan diagnosis doktor. Anda masih perlu berjumpa doktor untuk mengetahui keadaan kesihatan anda, geng.

Rujukan

Brightside. 8 Ujian Kesihatan Penting yang Boleh Anda Lakukan di Rumah .

Hari ini. Ujian Kesihatan 60 saat: 6 Pemeriksaan Penting yang Boleh Anda Lakukan di Rumah .

Aetna. 10 Pemeriksaan Kesihatan yang Boleh Anda Lakukan di Rumah .