Waxing 'Rambut Kemaluan' Sebelum Perkahwinan: Dilema

Perkahwinan adalah salah satu momen terbesar dalam hidup seseorang, jadi tidak hairanlah bahawa dalam tempoh persiapan perkahwinan, adalah perkara biasa bagi banyak drama, kegembiraan, dan kisah menarik untuk dikenang. Terutama bagi bakal pengantin, yang biasanya berubah menjadi yang paling manusiawi compang-camping sebelum perkahwinan. Bermula dari mengurus hal-hal teknikal seperti memastikan setiap perincian acara sesuai dengan keinginan anda, hingga perkara-perkara yang bersifat rohani seperti mempersiapkan diri untuk bersedia menjadi isteri seseorang.

Yang Mudah Itu Penting

Bagi saya secara peribadi, ada satu perkara yang menyibukkan fikiran saya dalam tempoh persiapan perkahwinan. Masalahnya mudah, terdengar remeh, tetapi agak pelik bagi saya: adakah saya perlu lakukan waxing untuk menghilangkan rambut di kawasan wanita (rambut kemaluan) Pra perkahwinan? Secara kebetulan dalam kalangan rakan saya, ramai di antara kita mempunyai status yang sama pengantin perempuan untuk menjadi. Topik ini telah menjadi topik perbincangan banyak bagi kami. Ada yang pro, ada yang kontra. Saya secara peribadi cenderung tidak menyukai idea untuk dilakukan waxing untuk rambut kemaluan. Sebabnya mudah, saya telah melalui proses menghilang dua kali rambut kemaluan dan selepas rasasangat tidak menyenangkan! Yang pertama adalah ketika saya menjalani pembedahan alias pembedahan besar di kawasan sekitarnya, sehingga hilangnya rambut kemaluan ia mesti dilakukan dalam rangka tujuan kawalan jangkitan. Yang kedua adalah kehendak saya sendiri. Tetapi ya, itu sahaja, setelah proses itu saya mengalami gatal yang tidak tertahankan, jadi saya merasa sangat tidak selesa. Secara saintifik, ini adalah semula jadi, kerana kulit di kawasan wanita mempunyai kepekaan yang lebih besar daripada bahagian tubuh yang lain. Sehingga ada rawatan untuk menghilangkan rambut kemaluan, sebagai contoh dengan lilin atau pisau cukur, akan menimbulkan rasa sakit dan gatal sebagai tindak balas terhadap rawatan yang berlaku. Kedua-dua pengalaman ini membuatkan saya malas untuk membuat penghilangan rambut kemaluan.

Apa itu P. SebenarnyaRambut ubik dan apakah fungsinya?

Saya selalu percaya bahawa Pencipta mencipta segalanya dengan fungsi dan tujuan. Begitu juga dengan rambut kemaluan ini. Williamson dalam jurnalnya yang bertajuk 'Tekanan sosial dan akibat kesihatan yang berkaitan dengan penyingkiran rambut badan' mendedahkan bahawa pertumbuhan rambut di kawasan genital adalah salah satu ciri sekunder dari perkembangan status seksual seseorang. Jadi, rambut kemaluan itu normal dan menandakan tahapnya kematangan seksual. Secara fungsional, rambut kemaluan bertindak sebagai penghalang yang melindungi kawasan wanita dari jangkitan, terutamanya kelamin.

Sekiranya PubikHair Berguna, Mengapa Banyak Wanita Lakukan Wpaksi?

Data yang diperoleh dari tinjauan terhadap 3316 wanita di Amerika Syarikat menyatakan bahawa 83.8% wanita dari responden kajian mengaku telah melakukan hubungan seks dandanan rambut kemaluan dengan pelbagai cara, salah satunya adalah waxing. Dua sebab yang paling biasa untuk melakukan ini adalah menjadikan kawasan feminin bersih dan menjadikan kawasan feminin kelihatan lebih menarik. Rambut kemaluan dianggap sebagai sesuatu yang kelihatan secara estetik tidak sesuai, dan bahawa pandangan umum responden mengenai penyingkiran rambut kemaluan adalah bahawa ia menunjukkan sifat feminin seorang wanita. Beberapa kajian berkaitan menunjukkan bahawa ini juga boleh dipengaruhi oleh corak pemikiran dibentuk dengan mengiklankan gambar model pakaian (terutama bikini) yang menonjolkan kehilangan itu rambut kemaluan adalah sesuatu yang mesti dilakukan. Rakan-rakan saya memberikan alasan yang sama ketika saya bertanya mengapa mereka merasakannya waxing sebelum perkahwinan itu perlu. Dan apabila saya berfikir kembali, itu juga benar. Sekiranya rambut kemaluan dibiarkan tumbuh tanpa 'kawalan', terasa lembap dan tidak selesa. Walaupun secara estetik, saya rasa tidak cantik untuk melihatnya. Wah, apa dilema! Sekiranya waxing, Saya takut merasakan kesakitan seperti sebelumnya (walaupun sekarang ini banyak tempat mempromosikan pelbagai teknologi waxing tanpa rasa sakit, saya tetap tidak bergerak). Tetapi jika tidak waxing, kenapa tidak selesa juga atas alasan kemas dan estetik lebih awal.

Bincangkan dengan pasangan anda!

Yup, ini adalah cara saya untuk menamatkan dilema saya. Secara kebetulan, pasangan saya juga mempunyai latar belakang pendidikan dalam dunia kesihatan, jadi kami selalu melihat perbincangan dan perbincangan mengenai perkara semacam ini dari sudut saintifik. Semasa perbincangan kami, pasangan saya menyatakan kesukaannya terhadap perkara ini, dan saya membincangkan dilema yang saya nyatakan di atas, mengenai kesakitan dan sebagainya. Perbincangan kami menghasilkan keputusan yang tidak perlu saya lakukan waxing yang sifatnya sepenuhnya menghilangkan semua rambut kemaluan sekiranya saya tidak selesa dengannya. Tetapi saya tetap melakukannya pemangkasan untuk mengekalkan rapi dan estetika. Syukurlah, dilema ini berjaya diselesaikan! Adakah anda juga salah seorang yang mengalami kekeliruan dalam melakukan waxing Pra perkahwinan? Sekiranya demikian, cadangan saya adalah membincangkan perkara ini dengan pasangan anda, seperti yang telah saya lakukan juga. Pilihan setiap lelaki untuk 'melihat' rambut kemaluan boleh jadi berbeza, jadi kita tidak perlu membuat generalisasi bahawa setiap lelaki, termasuk pasangan hidup kita yang berpotensi, mahukan penampilan supermodel bikini. Dengan berbincang juga, anda yang merasa tidak selesa dengan prospek untuk melakukannya waxing dapat meluahkan rasa tidak selesa anda. Mesej utama dari ini adalah bahawa tidak ada keperluan perubatan atau estetika yang memaksa anda melakukan penyingkiran rambut kemaluan. Proses penyingkiran rambut kemaluan adalah semata-mata pilihan setiap individu mengikut keselesaan masing-masing. Selamat berbincang! Baca Juga Artikel Lain;

  • 5 Petua Menjaga Kesihatan Sebelum Berkahwin

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found