Bolehkah Anak Perempuan Mandi dengan Ayahnya?

Apabila tergesa-gesa, ibu bapa sering mengambil jalan pintas untuk menjimatkan masa dengan mandi bersama anak-anak mereka. Secara amnya, Ibu akan mandi dengan gadis-gadis, sementara Ayah akan mandi dengan budak lelaki. Namun, ada juga pasangan suami isteri yang merasa tidak apa-apa jika Ayah mandi dengan anak perempuan mereka, dan Ibu mandi dengan anak lelaki mereka.

Mereka yang melakukan ini mempunyai alasan yang sama, iaitu untuk menjadi lebih cekap. Terdapat juga alasan untuk memperkenalkan anatomi badan kepada anak. Sebenarnya, bolehkah ibu bapa mandi bersama anak-anak mereka, terutamanya jika mereka berlainan jantina?

Pendidikan awal kanak-kanak akan mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak. Apa yang dilihat, dipelajari dan diserap oleh kanak-kanak akan melekat pada ingatan jangka panjang mereka. Umur 0-5 tahun adalah zaman keemasan bagi setiap manusia. Kerana pada usia itu, fasa perkembangan fizikal dan otak anak-anak berlaku dengan sangat pantas. Oleh itu, pendidikan awal kanak-kanak adalah penting, termasuk mengajar mengenai jantina, seks, dan lain-lain.

Baca juga: Adakah Mandi Malam Benar-benar Berbahaya?

Sebenarnya mandi dengan anak-anak dibenarkan, tetapi hanya sesekali atau tidak terlalu kerap. Mandi dengan bayi boleh menjadi medium untuk mengajar pendidikan seks awal kepada anak-anak. Melalui mandi bersama, ibu bapa dapat mendidik anak-anak mereka secara semula jadi. Ibu dapat mengajar bahawa tubuh seseorang dapat tumbuh dan berkembang, bahkan mengalami perubahan.

Semasa mandi, Ibu atau Ayah dapat memberitahu tentang organ intim dan fungsinya. Tapi ingat, jangan beri nama atau sebutan yang ceroboh, okey? Beritahu anak mengenai syarat sebenar organ pembiakan, seperti zakar, vagina, dan payudara. Istilah lain yang dianggap melembutkan makna sebenarnya boleh memberi pemahaman yang salah kepada anak-anak, yang boleh memberi kesan sehingga mereka dewasa.

"Dengan mandi bersama, ibu bapa dapat melatih anak-anak mereka sehingga mereka dapat mulai mengurus diri sendiri." privasi organ intim. Pendidikan seks juga boleh dimulakan dengan cara yang sederhana, misalnya dengan tidak membiarkan orang lain menyentuh bahagian intim mereka, kecuali orang tua mandi, ‚ÄĚkata Efnie Indriani, M. Psi., Pensyarah Fakulti Psikologi, Universiti Kristian Maranatha, Bandung.

Ibu juga harus bersedia dengan soalan yang akan diajukan oleh si kecil. Dengarkan soalan hingga akhir, kemudian jawab dengan tenang menggunakan ayat mudah. Sekiranya ibu bapa menjawab secara berhenti-henti atau dengan pemikiran pornografi, maka anak itu boleh menjadi bingung.

Mandi bersama boleh menjadi kaedah bagi ibu bapa untuk menunjukkan kepada anak-anak mereka bahagian mana yang harus dibersihkan dan cara yang betul untuk membersihkannya. Melalui mandi bersama, ibu bapa dapat mengajar anak-anak cara menjaga jenazah dengan betul. Bukan itu sahaja, mandi bersama juga dapat mengeratkan hubungan antara ibu bapa dan anak-anak. Semasa mandi, Ibu boleh bertanya aktiviti apa yang telah dilakukannya.

Had Umur Anak untuk Mandi dengan Ibu Bapa

Walaupun mandi bersama dibenarkan, masih ada had umur 3 tahun. "Berkongsi bersama boleh dilakukan, tetapi sehingga usia 3 tahun. Maksimum 5 tahun, selepas itu lebih baik tidak mandi bersama, "kata dr. Anggia Hapsari, Sp. KJ (K)., Psikiatri kanak-kanak dari Hospital Pondok Indah Bintaro Jaya,

Selain berhenti mandi bersama, setelah berusia 5 tahun, kanak-kanak juga harus diajar untuk berani membuang air kecil sendiri di tandas dan memahami cara membersihkan organ intim mereka. Biasakan anak memasuki tandas mengikut jantina. Secara semula jadi, ketika kanak-kanak berumur 5 tahun, mereka mula merasa malu sekiranya masih perlu membuang air kecil di tandas wanita.

Pada usia 5 tahun, organ pembiakan anak telah mula berkembang. Dia juga dapat merasakan tindak balas seksual. Selanjutnya, memasuki fasa pendam, iaitu usia 6-12 tahun, kanak-kanak telah mula mengembangkan kemahiran sosial mereka.

Pada usia ini, dapat dilihat juga kecenderungan seorang anak dan peranan apa yang dipilihnya, untuk menjadi ayah atau ibu. Fasa ini adalah hasil dari fasa sebelumnya, di mana kanak-kanak diperkenalkan dengan perbezaan jantina dan menerapkan pengenalan.

Sekiranya anda melihat terdapat penyimpangan pada anak kecil anda, maka Ibu dan Ayah wajib memperbaikinya. Ibu bapa tidak boleh langsung melarang, menyalahkan dan menilai apa yang dilakukan oleh anak itu salah. Pada dasarnya, kanak-kanak masih tidak tahu sama ada sesuatu yang salah atau betul. Kanak-kanak belajar dengan apa yang mereka lihat dan dengar.

Ibu, walaupun mandi bersama tidak apa-apa, jangan terlalu kerap melakukannya kerana boleh menjadi kebiasaan. Mandi bersama boleh digunakan sebagai media untuk mengenali jantina, mengajar kebersihan badan, dan mengeratkan hubungan dalaman. Umur maksimum untuk kanak-kanak mandi bersama adalah 5 tahun. Jadi, segera hentikan kebiasaan mandi bersama, ya.