Dadah Yang Menyebabkan Mengantuk - GueSehat.com

Sebagai ahli farmasi, salah satu tanggungjawab saya ketika menjelaskan terapi ubat kepada pesakit adalah mengenai kemungkinan kesan sampingan. Biasanya saya akan menekankan maklumat mengenai kesan sampingan ubat-ubatan yang mempunyai kejadian yang cukup tinggi, yang memerlukan perhatian khusus dari pesakit. Salah satunya adalah kesan sampingan dari rasa mengantuk yang biasa dijumpai dalam penggunaan ubat-ubatan tertentu.

Sejujurnya, saya sendiri mempunyai pengalaman pahit yang berkaitan dengan kesan sampingan mengantuk setelah mengambil ubat. Suatu ketika dulu, suatu hari saya menghidap selesema dan mengambil ubat selsema yang mengandungi antihistamin. Antihistamin dalam ubat sejuk digunakan untuk melegakan gejala alergi yang biasanya menyertai selesema, seperti bersin dan hidung berair.

Walau bagaimanapun, antihistamin boleh menyebabkan kesan sampingan mengantuk. Singkat cerita, beberapa jam selepas mengambil ubat itu saya bermaksud memasuki kereta dari luar rumah ke garaj. Tetapi sayangnya, kesan ubat itu menyukarkan saya untuk fokus dan menumpukan perhatian, jadi saya memukul tiang garaj di rumah. Cermin spion kanan kereta runtuh dan membuat saya sangat terkejut. Nasib baik tidak ada yang terluka.

Kejadian ini memberi kesan yang mendalam di hati saya dan membuat saya menyedari bahawa kesan sampingan dari rasa mengantuk yang disebabkan oleh pengambilan ubat jenis tertentu tidak boleh dipandang rendah. Pesakit mesti menyedari kesan sampingan ini agar tidak mengalami kejadian seperti apa yang saya alami.

Kesan sampingan itu sendiri, secara definisi, adalah tindak balas yang tidak diingini terhadap penggunaan ubat pada dos normalnya. Jadi, ini bukan manifestasi overdosis ubat, ya, geng. Kesan sampingan berbeza antara individu, ada yang mengalaminya dan ada yang tidak.

Kembali lagi kepada kesan sampingan mengantuk, supaya Geng Sihat juga berwaspada, di sini saya menerangkan kelas ubat yang mempunyai kesan sampingan mengantuk dan bagaimana mengatasinya!

Antihistamin

Seperti yang saya nyatakan di atas, antihistamin adalah kelas ubat yang mempunyai kesan mengantuk. Antihistamin biasanya dijumpai dalam ubat selesema dan batuk, ubat alergi, dan ubat mabuk. Contohnya termasuk chlorpheniramine maleate, loratadine, cetirizine, diphenhydramine, dimenhydrinate, dan fexofenadine.

Ubat sakit opioid

Untuk beberapa kes kesakitan yang teruk (teruk), seperti sakit barah atau sakit selepas pembedahan, doktor biasanya akan menetapkan ubat sakit dari kelas opioid. Contohnya termasuk morfin, fentanil, oksikodon, tramadol, dan kodin. Codeine juga sering diresepkan oleh doktor untuk melegakan batuk. Oleh itu, jika ubat batuk anda mengandungi codeine, anda mesti menyedari kesan sampingan mengantuk yang mungkin berlaku, geng.

Ubat antidepresan

Ubat antidepresan, terutamanya antidepresan kumpulan trisiklik seperti amitriptyline, juga menyebabkan rasa mengantuk. Selain sebagai antidepresan, amitriptilin dalam dos yang lebih rendah juga kadang-kadang diresepkan oleh doktor untuk memberi petunjuk untuk mengurangkan sakit kepala.

Ubat gangguan kecemasan

Juga dikenali sebagai ubat penenang, ubat anti-kegelisahan dari kumpulan benzodiazepin juga mempunyai kesan sampingan yang mengantuk. Contohnya termasuk alprazolam, diazepam, dan lorazepam. Malah beberapa ubat kelas ini digunakan untuk merawat keadaan insomnia atau kesukaran tidur, seperti estazolam. Diazepam juga terdapat di beberapa ubat penahan sakit atau analgesik. Biasanya sebagai campuran ubat-ubatan kelas lain, seperti methampyrone.

Ubat untuk mencegah kejang (anticonvulsants)

Ubat antiseizure biasanya digunakan untuk epilepsi, tumor otak, atau penyebaran sel barah ke otak. Contohnya termasuk phenobarbital, phenytoin, carbamazepine, dan sodium valproate. Benzodiazepin juga sering digunakan sebagai antikonvulsan.

Terdapat beberapa ubat lain yang boleh menyebabkan rasa mengantuk, tetapi saya tidak dapat menyebutnya satu persatu di sini. Untuk mengetahui sama ada ubat yang dimakan mempunyai kesan sampingan dari mengantuk atau tidak, Geng Sehat dapat mengenal pasti mereka dari maklumat pada bungkusan ubat tersebut. Biasanya ubat-ubatan yang menyebabkan rasa mengantuk akan dibaca 'boleh menyebabkan rasa mengantuk' disertai dengan amaran 'berhati-hati semasa mengendalikan kenderaan atau mesin'.

Mengatasi rasa mengantuk dari ubat

Ada beberapa perkara yang boleh dilakukan oleh Healthy Gang sekiranya anda letih atau mengantuk kerana kesan penggunaan ubat di atas. Yang pertama adalah menukar jadual pengambilan ubat pada waktu petang. Ini berlaku terutamanya untuk ubat-ubatan yang diminum sekali sehari, misalnya jika anda mengambil ubat anti-alergi loratadine atau cetirizine.

Yang kedua ialah bertanya kepada doktor atau ahli farmasi anda mengenai pilihan ubat lain yang tidak menyebabkan rasa mengantuk. Contohnya, untuk ubat selsema dan batuk, kini terdapat banyak ubat-ubatan over-the-counter ubat di kaunter yang mengandungi bahan aktif yang kesan sampingan mengantuknya tidak terlalu besar.

Geng Sihat juga disyorkan untuk menjaga waktu yang baik dan kualiti tidur pada waktu malam. Oleh itu, pada waktu pagi atau petang anda mesti mengambil ubat-ubatan yang menyebabkan rasa mengantuk, rasa mengantuk yang melanda lebih tahan daripada jika waktu rehat malam anda kurang berkualiti.

Pengambilan kafein dalam kopi atau teh untuk membantu mengatasi kesan sampingan mengantuk dapat dilakukan, asalkan dalam jumlah yang sederhana. Pastikan ubat selamat diambil bersama dengan kafein, ya, geng. Tidak digalakkan mengambil ubat lain yang meningkat berjaga-jaga tanpa pengetahuan doktor.

Dalam beberapa kes, tubuh mempunyai kemampuan untuk menyesuaikan diri sehingga kesan sampingan dari rasa mengantuk akan berkurang ketika seseorang mengambil ubat. Tetapi masih, geng, peraturan asasDia sentiasa berwaspada.

Saya sangat menasihatkan Geng Sihat untuk berhati-hati dalam melakukan pekerjaan yang memerlukan daya tumpuan yang tinggi, seperti memandu kenderaan, semasa mengambil ubat yang boleh menyebabkan rasa mengantuk. Selalu lebih baik selamat daripada menyesal, betul?