5 Kesan Negatif Memainkan Pokemon GO untuk Kesihatan

Siapa yang tidak ketagih bermain Pokemon GO? Permainan ini, yang dikeluarkan oleh Niantic dan bergantung pada teknologi Augmented Reality, memang sangat menggembirakan kerana mendorong pemain untuk berinteraksi dengan dunia nyata untuk mengumpulkan Pokemon. Pokemon GO juga dianggap memberi kesan positif kepada kesihatan kerana permainan interaktif. Namun, di sisi lain ternyata Pokemon GO juga boleh menjadi buruk jika dimainkan terlalu kerap. Berikut adalah kesan negatif bermain Pokemon GO pada kesihatan yang dapat anda ketahui:

Menyakitkan Badan

Memainkan Pokemon GO memerlukan tumpuan untuk menjadi sensitif dan responsif sekiranya terdapat Pokemon, Pokestops, atau Pokegym di sekitar kita. Namun, terlalu fokus pada permainan sebenarnya menjadikan kita tidak peka dengan persekitaran di sekitar kita di dunia nyata. Bayangkan jika semasa anda mengejar pokemon, maka anda tidak menyedari ada batu besar di depan sehingga anda tersandung dan jatuh. Anda tidak mahu terluka kerana anda terlalu fokus pada skrin telefon bimbit, bukan? Kesan negatif bermain Pokemon GO pada kesihatan adalah yang paling mudah berlaku, jadi sentiasa berhati-hati!

Baca juga: Inilah Bahaya Memainkan Telefon Bimbit Sebelum Tidur!

Kekejangan otot

Pokemon GO boleh dikatakan permainan pertama dengan teknologi Augmented Reality (AR) yang berjaya membuat berjuta-juta pemain bergerak banyak. Memang banyak bergerak adalah kesan positif, tetapi berhati-hatilah jika anda, yang biasanya tidak banyak bergerak, tiba-tiba menjadi banyak bergerak kerana Pokemon GO, kerana perubahan tabiat yang drastik dapat membuat otot tubuh anda kaget atau kejang. Cuba jangan terburu-buru untuk memburu Pokemon dan jangan terlalu sering menatap skrin telefon bimbit semasa bermain Pokemon GO untuk mengelakkan kekejangan di leher dan otot di seluruh badan anda.

Merosakkan Mata

Seperti yang kita ketahui, melihat monitor telefon bimbit atau komputer untuk jangka masa panjang boleh menyebabkan pelbagai kesan negatif pada mata seperti rabun jauh dan kerengsaan mata. Begitu juga dengan bermain Pokemon GO, jika dimainkan terlalu lama akan memberi kesan negatif pada mata anda. Cuba rehatkan mata anda setiap 30 minit dari skrin telefon bimbit dengan melihat jarak lebih dari 30 sentimeter untuk mencegah penyakit mata.

Baca juga:Tukar Alat dengan Jurnal Seni

Menumpukan Penumpuan

Seperti disebutkan di poin sebelumnya, bermain Pokemon GO memerlukan lebih banyak konsentrasi agar peka terhadap lokasi Pokemon, Pokestops, dan Pokegym. Ini mengakibatkan anda tidak dapat menumpukan perhatian pada perkara di luar Pokemon GO. Sekiranya tumpuan anda berhenti, aktiviti harian anda mungkin menjadi kurang optimum dan diabaikan. Begitu juga dengan diet anda, anda boleh lupa bila hendak makan kerana anda terlalu fokus pada permainan. Untuk itu, elakkan bermain terlalu lama untuk mengelakkan Pokemon GO larut dalam fikiran anda.

Kemalangan jalan raya

Kesan negatif bermain Pokemon GO pada kesihatan ini boleh menjadi kesan buruk daripada kesan lain. Terdapat banyak kemalangan jalan raya yang berlaku kerana berhenti secara tiba-tiba dan memberi tumpuan semasa memandu ketika bermain Pokemon GO. Mangsa kesan negatif ini bukan sahaja anda, tetapi orang di sekitar anda. Oleh itu, elakkan bermain Pokemon semasa memandu di jalan raya. Tidak ada salahnya bermain permainan popular ini, tetapi sebagai pemain yang pintar dan bertanggungjawab, kita juga harus tetap berwaspada dan menjaga kesihatan kita. Anda boleh menggunakan kesan negatif bermain Pokemon GO pada kesihatan anda sebagai peringatan untuk berehat dari semasa ke semasa sebagai Pelatih Pokemon di Pokemon Go. Mari mulakan sekarang untuk menjadi Pelatih Pokemon yang pintar dan bertanggungjawab!

Baca juga: Kesan Negatif Sinaran Telefon Bimbit Terhadap Kesihatan