Peraturan Meminum Kopi untuk Ibu Menyusu - GueSehat.com

Selepas kelahiran si kecil, penyusuan susu ibu menjadi tahap penting seterusnya. Semasa menyusu, anda perlu mengetahui peraturan tentang minum kopi. Sekarang, daripada bertanya-tanya jika anda harus berehat dari minum kopi semasa menyusu, mari lihat penjelasan lengkapnya!

Peraturan Minum Kopi untuk Ibu Menyusu

Menurut buku itu Penyusuan susu ibu: Panduan untuk Profesion Perubatan oleh Ruth A. Lawrence, ibu-ibu yang menyusukan bayi boleh menikmati kopi, selagi ia berada dalam had yang munasabah. Apakah had selamat untuk pengambilan kopi? American Academy of Pediatrics mengesyorkan agar ibu yang menyusu tidak minum lebih dari 3 cawan kopi sehari, dengan kandungan kafein lebih kurang 300 mg. Selain itu, jangan minum kopi ketika anak kecil anda dilahirkan sebentar, ya.

mengikut Pusat BayiBayi dapat memproses kafein setelah 3 bulan, dan lebih baik memproses dan mengeluarkannya semasa ia tumbuh. Persatuan Penyusuan Ibu Australia juga memberi amaran bahawa bayi yang baru lahir memerlukan masa yang lama untuk memecah kafein dari kopi, sehingga 160 jam atau sekitar 6 hari. Baru pada usia 6 bulan, bayi memerlukan sekitar 3-7 jam untuk memproses kafein.

Kesan Kafein pada Tubuh Bayi

Ketika ibu menyusu mengambil kopi, sebenarnya kurang dari 1% kandungan kafein terdapat dalam susu ibu. Dilaporkan dari sihat.orgKerana rendahnya kadar kafein dalam susu ibu, jika anda minum kopi semasa menyusui si kecil, anda tidak akan menghidu aroma kopi dari air kencing si kecil anda.

Walau bagaimanapun, ibu yang menyusu masih tidak disarankan untuk minum kopi dalam jumlah yang banyak. Kerana jika anda mengambil terlalu banyak kafein, ini boleh menimbulkan kesan yang tidak menyenangkan pada si kecil anda. Fungsi ginjal dalam badan bayi masih belum sempurna. Juga, bayi anda mungkin gelisah atau rewel sekiranya anda minum kopi dalam jumlah yang banyak.

Perkara yang mesti dipertimbangkan

Penting untuk diingat bahawa minuman berkafein bukan sekadar kopi. Pengambilan lain, seperti teh, minuman tenaga, soda, dan juga coklat mengandungi kafein. Memang, jumlah kafein dalam coklat dan teh jauh lebih sedikit daripada yang terdapat dalam kopi. Namun, bayangkan jika anda minum secawan kopi pada waktu pagi, es krim pada waktu petang, dan secawan teh pada waktu petang, jumlah kafein dalam badan juga meningkat, anda tahu, Ibu.

Sebagai panduan, berikut adalah senarai kandungan kafein yang harus anda perhatikan sekiranya anda ingin mengambil minuman berkafein semasa menyusu

  • Satu tin kok (354 ml) mengandungi kira-kira 40 mg kafein.
  • 50 gram coklat mengandungi kira-kira 50 mg kafein.
  • Satu tin minuman tenaga mengandungi kira-kira 80 mg kafein.
  • Satu cawan teh mengandungi kira-kira 75 mg kafein.
  • Satu cawan kopi segera mengandungi kira-kira 100 mg kafein.
  • Satu cawan kopi yang diseduh mengandungi kira-kira 140 mg kafein.

Oleh itu, terus minum kafein sesedikit mungkin, supaya bayi tidak menjadi berlebihan atau rewel. Sentiasa awasi reaksi si kecil sejak anda minum kopi. Sekiranya si kecil anda boleh bertolak ansur dengan sedikit kafein, anda boleh terus minum kopi. Sebaliknya, jika reaksi si kecil kelihatan tidak selesa setelah anda minum kopi, beri rehat selama beberapa hari, okey?

Jadi, tidak perlu berhenti minum kopi kerana takut menjejaskan kesihatan bayi, Ibu. Kesan kopi tidak begitu menakutkan. Apabila diminum mengikut peraturan dan dosis yang tepat, kopi memberikan kesan yang menenangkan dan tenaga tambahan bagi Ibu. Untuk lebih pasti, anda juga boleh berjumpa dengan pakar pediatrik atau perunding laktasi. (FY / AS)

Baca juga: Periksa Kalori dan Nutrien dalam Kopi Kegemaran Anda