Bahaya pecah pramatang cecair ketuban

kata kunci: pecah pramatang cecair amniotik

Bayi di dalam rahim dikelilingi oleh cecair ketuban di dalam kantung amniotik. Cecair ini juga dikenali sebagai cecair amniotik. Cecair ketuban akan pecah pada akhir trimester ketiga, sebagai tanda bahawa bayi sudah bersedia untuk dilahirkan.

Menurut penyelidikan, keadaan ini boleh berlaku pada 3 dari setiap 100 wanita hamil. Cecair amniotik yang pecah pramatang adalah penyebab 3-4 setiap 10 kelahiran pramatang.

Tidak selalu jelas apa yang menyebabkan air anda pecah sebelum waktunya, tetapi kemungkinan besar berkaitan dengan jangkitan, masalah plasenta, atau keadaan lain.

Adakah bahaya pecahnya air ketuban pramatang? Untuk mengetahui jawapannya, baca penjelasan di bawah, ya, Ibu!

Baca juga: Inilah yang perlu anda ketahui mengenai cecair ketuban!

Apa yang perlu dilakukan sekiranya air pecah sebelum waktunya?

Sekiranya cairan ketuban pecah, anda akan merasa cairan merembes dari faraj atau faraj terasa basah. Jumlah cairan amniotik yang keluar berbeza-beza, mungkin sedikit hingga banyak seperti membuang air kecil.

Lalu apa yang perlu dibuat? Sekiranya anda merasakan air anda telah pecah, perkara pertama yang boleh anda lakukan ialah meletakkan pad. Selepas itu, perhatikan warna cecair dan jumlah cecair yang keluar.

Mengompol semasa mengandung juga agak biasa. Oleh itu, Ibu mesti terlebih dahulu menentukan sama ada air kencing atau cecair ketuban. Sekiranya anda percaya bahawa apa yang keluar adalah cecair ketuban, segera pergi ke hospital.

Bagaimana ia dikendalikan di hospital?

Semasa anda berada di hospital, Ibu akan melakukan pemeriksaan, termasuk:

  • Perbincangan dengan doktor anda tentang apa yang anda lalui, termasuk mengenai berapa banyak air yang keluar, bagaimana perasaan anda, bagaimana kehamilan anda telah berkembang sejauh ini, dan sama ada anda mempunyai faktor risiko pecahnya air anda atau pramatang penghantaran.
  • Pemeriksaan kesihatan umum, termasuk memeriksa suhu badan, denyut jantung, dan tekanan darah.
  • Pemeriksaan kadar denyutan jantung janin.

Bagaimana untuk mendiagnosis pecahnya air ketuban pramatang?

Cecair amniotik yang pecah sebelum waktunya didiagnosis melalui pemeriksaan vagina. Doktor akan menggunakan alat yang disebut spekulum steril, untuk membuka vagina lebih lebar, memeriksa keadaan serviks, dan memeriksa sama ada cecair yang keluar adalah cairan ketuban.

Ujian sapuan menggunakan kertas litmus juga akan dilakukan untuk membantu mengesahkan diagnosis. Di samping itu, ultrasound akan dilakukan untuk mengetahui berapa banyak cecair amniotik yang masih ada di sekitar janin.

Sekiranya air pecah sebelum waktunya, anda biasanya akan dinasihatkan untuk tinggal di hospital selama beberapa hari. Ibu dan keadaan janin akan terus dipantau untuk tanda-tanda jangkitan.

Semasa melakukan pemantauan, anda juga akan melakukan pemeriksaan suhu badan, tekanan darah dan degupan jantung secara berkala, bersama dengan ujian darah untuk mengesan jangkitan. Denyut jantung janin juga akan dipantau secara berkala.

Sekiranya ternyata cecair yang keluar bukan cairan ketuban dan penyebabnya tidak serius, anda akan dibenarkan pulang.

Baca juga: Petua untuk meningkatkan jumlah cecair amniotik semasa kehamilan

Bahaya pecah pramatang cecair ketuban

Cecair amniotik yang pecah sebelum waktunya boleh menjadi keadaan berbahaya. Ibu perlu mengetahui apa bahaya pecahnya air ketuban pramatang:

Jangkitan

Beg dan cecair amniotik melindungi bayi. Sekiranya pecah, ada risiko jangkitan masuk ke dalam beg dan cairan ketuban (chorioamnionitis). Jangkitan ini boleh menyebabkan anda melahirkan sebelum waktunya atau menyebabkan sepsis pada bayi anda.

Gejala jangkitan termasuk peningkatan suhu badan, keputihan yang berbau busuk, degupan jantung yang cepat, dan sakit di perut. Denyutan jantung bayi di dalam rahim juga lebih cepat daripada biasa.

Sekiranya anda mendapat jangkitan, anda mesti segera melahirkan untuk mengelakkan komplikasi pada si kecil dan diri anda.

Kelahiran Pramatang

Kelahiran pramatang juga merangkumi bahaya pecahnya air ketuban pramatang. Kira-kira 50% wanita yang mengalami pecah pramatang air mereka akan melahirkan dalam masa satu minggu dari kejadian itu.

Masalah Pramatang

Bayi yang dilahirkan sebelum waktunya mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengalami masalah kesihatan, terutama yang berkaitan dengan pernafasan. Selain itu, bayi yang dilahirkan sebelum waktunya juga cenderung memerlukan rawatan NICU. Semakin awal tarikh kelahiran bayi, semakin tinggi risikonya.

Bagaimana merawat pecah cairan ketuban pramatang?

Cecair ketuban yang keluar tidak dapat diganti. Ibu juga akan terus mengusir mereka dari masa ke masa. Namun, ada beberapa perkara yang dapat dilakukan untuk mengurangkan risiko janin di rahim, termasuk:

  • Ambil antibiotik untuk mengurangkan risiko jangkitan pada rahim. Antibiotik juga dapat menunda kelahiran.
  • Suntikan steroid untuk membantu perkembangan bayi dan mengurangkan risiko kelahiran pramatang.
  • Penyerapan antibiotik untuk mengurangkan risiko jangkitan B Streptococcus awal. (UH / AS)
Baca juga: Mengenal embolisme cairan ketuban, bahaya yang mensasarkan ibu ketika melahirkan

Sumber:

Royal College of Obstetricians and Gynecologists. Apabila perairan anda pecah sebelum waktunya. Jun 2019.

Tommy. Perairan pecah lebih awal (PPROM). Oktober 2019.