Menukar Kedudukan Janin | Guesehat.com

Mendekati waktu penghantaran, bagaimana Ibu dan Ayah bersiap? Ada banyak perkara yang perlu disiapkan, ya, salah satunya adalah mencari cara membuat penghantaran berjalan lancar. Tahukah anda bahawa salah satu faktor yang menyokong kelancaran proses persalinan adalah kedudukan janin dalam rahim, anda tahu. Jadi, bagaimana anda mengubah kedudukan janin?

Posisi terbaik untuk bayi dalam kandungan untuk bersalin adalah kedudukan anterior. Kedudukan bayi dalam posisi breech boleh menjadi halangan dalam melahirkan anak. Pada usia kehamilan 36 minggu, bayi biasanya dalam keadaan bersedia untuk dilahirkan. Sekiranya ultrasound berlaku pada kehamilan 30 minggu bayi berada dalam keadaan breech, terdapat beberapa pergerakan yang dapat membantu janin untuk mengubah kedudukannya.

Pada kehamilan 30-37 minggu, untuk mengubah kedudukan janin dalam rahim, anda boleh mencuba pergerakan berikut. Sudah tentu, dengan meminta izin daripada bidan atau pakar obstetrik terlebih dahulu, ya!

Baca juga: Hati-hati! Ini adalah 5 sebab dan tanda bayi breech

Kedudukan Terbaik untuk Bayi di dalam kandungan Ibu

Kedudukan janin adalah penting kerana dapat mempengaruhi proses kelahiran, kedudukan janin yang betul akan membuat persalinan menjadi lancar. Posisi terbaik bagi janin yang akan segera melahirkan adalah kedudukan anterior.

Posisi anterior adalah kedudukan di mana kepala bayi ke bawah dengan wajah menghadap ke belakang, kemudian dagu bayi berada di atas dada. Kedudukan ini menjadi kedudukan yang selamat untuk ibu melahirkan dan proses persalinan cenderung lebih pendek.

Sebilangan besar bayi akan berada di kedudukan anterior pada akhir kehamilan. Namun, ada juga bayi yang berada di posisi lain, seperti posisi breech. Kedudukan ini menjadi berisiko bagi ibu untuk bersalin secara normal.

Cara Mengubah Kedudukan Janin

Sekiranya pemeriksaan ultrasound menunjukkan bayi berada dalam posisi breech, jangan risau Ibu, ada banyak cara yang boleh dilakukan untuk mengubah kedudukan janin. Perkara utama yang harus anda lakukan ialah tetap positif dan berehat, makan makanan sihat, jangan lupa minum untuk memastikan badan anda sentiasa terhidrasi, dan berehat.

Selain itu, anda boleh memasukkan perkara berikut ke dalam tabiat harian anda.

  • Duduk dengan pinggul lebih tinggi daripada lutut, termasuk di tempat duduk kereta, kerusi kerja, atau semasa anda menonton TV. Untuk mengatasi masalah ini, anda boleh meletakkan bantal di kerusi terlebih dahulu.
  • Lap lantai dalam keadaan berjongkok. Semasa merangkak, bahagian belakang kepala bayi anda akan berayun ke arah depan perut anda.
  • Jangan lupa bergerak. Sekiranya aktiviti anda memerlukan anda duduk dalam jangka masa yang lama, jangan lupa untuk bergerak dan berehat seketika.
Baca juga: Berjongkok Semasa Kehamilan, Adakah Berbahaya?

Di samping itu, anda juga dapat melakukan beberapa pergerakan berikut untuk mengubah kedudukan janin:

1. Miring pelvis breech

Untuk jawatan kecondonganAnda perlu berbaring di permukaan rata atau menggunakan permaidani, kemudian angkat pinggul sehingga lebih tinggi daripada kepala anda. Anda boleh menggunakan tumit untuk menolak bahagian bawah badan anda ke atas. Pastikan tangan dan bahu anda rata di atas lantai. Untuk kesederhanaan, anda boleh menggunakan bantal untuk menjadikan pinggul lebih tinggi daripada kepala.

Lakukan pergerakan ini selama 15 minit dan lakukannya 3 kali sehari. Lebih baik melakukannya semasa perut kosong dan janin aktif. Lakukan dalam keadaan santai sambil menarik nafas panjang, ya Ibu.

Kedudukan Breech-Tilt - Spinningcenter.com

Spinningbabies.com

2. Songsang ke hadapan

Berbanding dengan kedudukan lain, kedudukan ini agak sukar dan memerlukan pertolongan orang lain. Kedudukannya hampir sama dengan tolakan, tetapi kaki berada di tanah yang lebih tinggi. Pertama, berlutut di tepi sofa, dan turunkan tangan anda ke lantai dengan hati-hati, kemudian turunkan ke bawah ke bawah lengan bawah. Letakkan kepala di lengan anda atau gantung dengan bebas.

Tarik nafas 3 kali atau lakukan pergerakan ini selama 30 saat, dan lakukan 3-4 kali sehari.

Penukaran condong ke hadapan

Spinningbabies.com

3. Lutut-ke-dada

Sekiranya anda bersendirian, anda boleh melakukan versi kedudukan yang diubah suai songsang ke hadapan. Cuba berlutut di atas lantai, letakkan lengan ke bawah (bengkok) dan buat rahim anda lebih tinggi daripada kepala anda. Tekan pelvis anda ke atas seolah-olah anda sedang menunggu.

Kekal dalam kedudukan ini selama 20 minit, dan lakukan 3 kali sehari untuk hasil terbaik. Pastikan perut anda kosong, okey?

Lutut ke Dada

Spinningbabies.com

Ibu boleh melakukan ini terlalu banyak!

Selain melakukan pergerakan ini, anda juga boleh melakukan perkara berikut untuk mengubah kedudukan janin:

1. Batu bolak-balik

Goncangkan tangan dan lutut semasa punggung anda lebih tinggi daripada kepala anda.

2. Panas dan Sejuk

Anda boleh menggunakan barang panas dan sejuk untuk mengubah kedudukan bayi anda. Letak bungkusan ais atau beg berisi sayur-sayuran beku di bahagian atas perut di mana kepala bayi berada. Kemudian ibu boleh meletakkan kompres hangat di bahagian bawah pelvis. Ini dilakukan untuk mendorong bayi mencari kehangatan dan akan menjauhkan kepalanya dari sensasi sejuk.

3. Muzik untuk bayi telinga

Cuba Ibu memainkan muzik yang menenangkan seperti muzik klasik berhampiran pelvis atau tulang kemaluan. Muzik dipercayai memujuk bayi untuk membongkok sehingga dia dapat mendengarnya dengan lebih baik sehingga akan mendorong bayi untuk bergerak ke bawah.

Pada trimester ketiga kehamilan, anda mungkin menjadi lebih cemas dan sibuk bersiap untuk bersalin. Selain mengetahui kedudukan janin, anda juga perlu mengetahui tanda-tanda jika waktu kelahiran sudah dekat, ya.

Dan ibu juga harus sentiasa menjaga kesihatan dan diri mereka agar tetap selesa. Walaupun tidak ada bukti bahawa pergerakan di atas benar-benar berfungsi, tidak ada salahnya mencubanya. Tetapi pastikan anda mendapat kebenaran daripada pakar kandungan atau bidan anda, ya. Semoga berjaya! (AY)

Baca juga: Latihan Kehamilan untuk Janin yang Sihat

Rujukan:

Spinningbabies.com. Kedudukan Kecondongan Kehamilan dan Kelahiran