Mempunyai Teman wanita Doktor - guesehat.com

Ada teman lelaki doktor? Siapa yang tidak mahu? Doktor sering dianggap pekerjaan yang sangat mewah. Tetapi memang benar, mendapatkan ijazah doktor memerlukan banyak pengorbanan, jadi saya sangat gembira jika profesion perubatan saya benar-benar dihargai.

Tidak sedikit orang yang berpendapat bahawa mempunyai teman lelaki doktor sangat menjanjikan. Terutama ketika datang kepada ibu bapa, mereka akan sangat gembira jika anak mereka mempunyai calon doktor.

Saya masih ingat rakan baik saya yang berasal dari keluarga doktor memberitahu bahawa dia juga tidak mahu mempunyai pasangan doktor, jika dia boleh. Pada masa itu saya terkejut mendengarnya, bukankah mempunyai pasangan doktor adalah sesuatu yang boleh dibanggakan? Mungkin kerana latar belakang rakan saya berasal dari keluarga doktor, dia tahu selok-belok kehidupan ibu bapanya yang pada awalnya tidak mudah.

Sebenarnya, adakah anda berjanji?

Saya sendiri adalah doktor yang mempunyai rakan doktor juga. Kita seusia, yang bermaksud kita berada pada tahap perubatan yang sama. Pada mulanya, mempunyai pasangan doktor di peringkat kolej perubatan bukanlah kesan yang besar. Mungkin pada masa itu, saya tidak tahu bagaimana kehidupan doktor di masa depan. Jadi, saya tidak kisah sama ada pasangan saya adalah doktor atau tidak.

Perkara yang baik adalah, semasa kuliah kita dapat belajar bersama (ya, kami mengambil peperiksaan setiap dua minggu). Mempunyai seseorang dengan latar belakang perubatan tentunya akan lebih senang untuk diajak berbual, jika dibandingkan dengan menjelaskan apa pelbagai istilah perubatan kepada orang bukan perubatan.

Pasangan saya sangat memahami ketika saya memerlukan waktu rehat selepas berjaga malam, sehingga saya dapat menghabiskan waktu seharian dengan tidur. Saya juga akan faham jika dia memerlukan masa untuk belajar untuk peperiksaannya dan tidak menghubungi saya.

Walau bagaimanapun, ingat bahawa selepas tamat pengajian ada beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan. Kebanyakan orang mahukan pendidikan pakar, begitu juga saya dan pasangan. Sebilangan besar universiti akan meminta pengalaman kerja selama 1 tahun, dan lebih baik bagi mereka yang bekerja di luar Jawa.

Oleh itu, perlu dipertimbangkan untuk melayani di daerah terpencil di Indonesia. Pilihan yang mungkin adalah hubungan jarak jauh atau berkongsi pekerjaan dengan pasangan kita di kawasan tertentu. Adakah kita sanggup bergerak atau ditinggalkan sebentar?

Tidak ketinggalan, menjalani pendidikan pakar bukanlah perkara yang mudah. Sistem pendidikan pakar di Indonesia masih mempunyai aspek 'seniority', jadi pada tahun pertama waktu kita akan dihabiskan di hospital. Hanya sekitar tahun ke-4 atau ke-5, jadual kami akan menjadi lebih santai.

Suami rakan saya kini belajar tahun pertama pendidikan pakar dan sangat sibuk. Komunikasi melalui telefon hanya dapat dilakukan seminggu sekali. Kadang kala rakan saya juga menolong suaminya untuk memeriksa laporan atau tugasan yang dihantar melalui WhatsApp. Ini bermaksud, kita mesti bersedia memberikan sokongan kepada rakan semasa mereka belajar.

Bagi pendidikan pakar, banyak yang mengatakan bahawa jarang sekali mereka berdua bersekolah pada waktu yang sama. Ini bermaksud, salah seorang daripada kita harus mengalah. Mungkin jika pasangan kita berada di tahun 3 atau 4 pendidikan, kita hanya boleh mendaftar ke sekolah pakar. Sepatutnya, semasa pendidikan ini biasanya kita tidak mempunyai pendapatan.

Perlu juga diingat bahawa profesion perubatan adalah profesion jangka panjang. Semua yang kita lalui bukanlah perkara segera. Oleh itu, mempunyai pasangan doktor adalah perjuangan yang mesti ditempuh bersama.