Mitos Makanan untuk Wanita Hamil - Guesehat.com

Semasa mengandung, anda mesti sering mendengar nasihat orang. Mereka biasanya memberi input mengenai perkara-perkara yang tidak boleh dilakukan, perkara yang harus dilakukan, makanan yang harus dicuba, makanan yang tidak boleh dimakan, dan sebagainya. Biasanya ibu bapa dan saudara mara akan bercerita mengikut pengalaman mereka ketika mereka hamil. Namun, sebahagian besarnya hanyalah mitos.

Mitos mengenai makanan yang harus kerap dimakan atau tidak boleh dimakan telah berkembang dan banyak wanita hamil melakukannya tanpa mengetahui fakta sebenar. Sebilangan besar mitos ini telah diturunkan dan menjadi kebiasaan. Nah, sekarang adalah masa untuk Ibu mengetahui fakta dari mitos ini!

Wanita Hamil Harus Makan Lebih Banyak

Memang benar bahawa keperluan pemakanan wanita hamil akan meningkat. Namun, mitos ini betul-betul salah, Ibu. Pakar pemakanan Frances Largeman-Roth mengatakan bahawa wanita hamil memerlukan kalsium meningkat menjadi 1,200 mg dan zat besi menjadi 27-30 mg. Peningkatan hanya sepertiga dari pengambilan normal yang diperlukan. Bagi kalori, ibu memerlukan hanya 180-300 kalori lebih tinggi daripada sebelumnya.

Wanita hamil tidak perlu makan lebih banyak seolah-olah untuk 2 orang. Keperluan pemakanan janin bergantung pada Ibu, tetapi kalori berlebihan akan mencetuskan kegemukan dan komplikasi lain.

Perkara yang paling penting ialah makan makanan dengan pemakanan dan pemakanan yang seimbang. Ingat, ibu, bahawa ada peraturan untuk kenaikan berat badan yang normal ketika anda hamil. Ibu mesti mengawal berat badan, ya.

Baca juga: Bakar Kalori dengan Cinta

Wanita Hamil Tidak Boleh Makan Daging Merah

Dilarang makan daging merah sama sekali tidak salah. Daging merah yang tidak dimasak dan produk daging yang diproses boleh mengandungi parasit toxoplasmosis. Parasit ini boleh menyebabkan wanita hamil keguguran dan mengalami komplikasi. Namun, itu tidak bermaksud anda harus menjauhi daging merah. Yang penting anda memasak daging dengan sempurna sehingga mikroorganisma boleh musnah.

Wanita Hamil Tidak Boleh Makan Nanas

Nanas sering disebut sebagai penyebab keguguran pada wanita hamil. Sebenarnya, nanas baik untuk wanita hamil kerana mengandungi serat dan vitamin C. Nanas baik untuk melancarkan pergerakan usus dan mengekalkan daya tahan.

Namun, nanas juga mengandungi bromelain, yang dapat melemahkan serviks dan menyebabkan kontraksi pramatang. Jangan risau, kesan ini akan timbul sekiranya anda memakannya secara berlebihan.

Ibu boleh mengambil nanas dengan selamat sekiranya masih dalam had selamat, tidak berlebihan, nanas masak dengan sempurna, dan pengambilan nanas setelah melewati trimester pertama kehamilan, iya.

Wanita Hamil Tidak Boleh Makan Makanan Laut

Mitos ini tidak salah sepenuhnya, Ibu. Sebilangan makanan laut mengandungi merkuri tinggi yang berbahaya bagi janin yang sedang tumbuh. Walau bagaimanapun, omega-3 dalam makanan laut juga merupakan keperluan penting bagi wanita hamil.

Untuk mengatasinya, hanya makan makanan laut tertentu, seperti salmon dan kerang. Pastikan juga memasaknya dengan betul dan dimasak dengan sempurna. Seimbangkan juga dengan memakan protein lain agar nutrien yang anda peroleh berbeza-beza. Yang pasti, elakkan makan ikan laut besar, seperti tuna.

Wanita hamil tidak boleh minum teh hijau

Adakah benar bahawa teh hijau tidak boleh diminum oleh wanita hamil? Walau bagaimanapun, teh hijau tinggi antioksidan. Malangnya, mitos yang satu ini boleh menjadi kenyataan, Ibu. Organisasi Kesihatan New South Wales menasihatkan wanita hamil untuk tidak mengambil lebih dari 4 cawan teh atau 2 cawan kopi segera.

Ini kerana teh hijau mengandungi kafein yang cukup tinggi, begitu juga kopi. Kafein boleh mencetuskan kontraksi lebih awal dan meningkatkan degupan jantung pada wanita hamil jika dikonsumsi secara berlebihan. Ini menjadikan anda mempunyai risiko keguguran yang lebih tinggi.

Wanita hamil tidak boleh minum air sejuk

Anda mungkin sering mendengar nasihat untuk menjauhi air sejuk kerana boleh menyebabkan bayi anda menjadi terlalu besar. Sebenarnya, ukuran bayi bergantung pada pengambilan makanan yang dimakan oleh ibu.

Air ais atau sejuk boleh menjadikan bayi anda besar sekiranya air sejuk yang anda minum mengandungi banyak gula. Makanan dan minuman bergula tinggi kalori, jadi anda dan bayi dapat menambah berat badan. Ayuh, sesuaikan diet, ya, agar ibu dan bayi mempunyai ukuran dan berat badan yang normal.

Wanita hamil mesti rajin makan kacang hijau

Benarkah kacang hijau boleh menjadikan rambut bayi tumbuh tebal? Sebenarnya, ukuran dan warna rambut bayi adalah hasil keturunan genetik kedua ibu bapa. Namun, kacang hijau masih bagus untuk wanita hamil kerana mengandungi banyak serat, yang dapat melancarkan saluran pencernaan anda dan membantu mengatasi gejala sembelit.

Wanita Hamil Harus Minum Air Kelapa Hijau

Mitos yang beredar adalah bahawa jika anda rajin memakan air kelapa hijau, bayi anda akan mempunyai kulit yang bersih semasa dilahirkan. Seperti rambut, kulit juga merupakan hasil keturunan dari kedua ibu bapa.

Namun, tidak ada yang salah dengan memakan air kelapa hijau kerana dapat membantu memenuhi cairan dan larutan elektrolit yang hilang, dan mencegah perut kembung pada wanita hamil kerana gejala mual dan muntah yang dialami.

Malangnya ibu, air kelapa hijau tidak baik jika dimakan setiap hari. Kandungan kalium dalam air kelapa hijau boleh mempengaruhi keadaan jantung ibu hamil dan bahkan menjadikan badan anda lemah.

Sebagai tambahan kepada mitos di atas, sebenarnya terdapat banyak lagi mitos yang berkaitan dengan makanan untuk wanita hamil. Jangan terlalu memikirkannya, Ibu. Untuk memastikan ketepatan mitos atau cerita dari rakan, anda boleh meminta pakar kandungan atau bidan anda secara langsung semasa kawalan kehamilan.

Semasa mengandung, yang paling penting adalah makan secara sederhana mengikut keperluan, dengan pola pemakanan yang seimbang. Elakkan makan makanan mentah, banyakkan sayur-sayuran dan buah-buahan, dan jangan lupa untuk memakan kandungan protein dan omega-3. Tidak ada yang salah jika anda sesekali ingin menikmati makanan kegemaran anda, selagi ia masih dalam had selamat. Ibu mesti selektif dalam memilih dan menggabungkan diet yang sihat, ya. (Sumbang / USA)

Makanan Yang Baik Sebelum Bersalin - GueSehat.com