5 Jenis Permainan Yang Dapat Meningkatkan Kecerdasan Kanak-kanak | saya sihat

Permainan tertentu dapat membantu meningkatkan IQ dan kecerdasan kanak-kanak, anda tahu! Ini kerana, kreativiti kanak-kanak akan dilatih dengan sendirinya yang menjadikan mereka lebih pintar, lebih pintar, dan juga bertanggungjawab. Ibu bapa akan terkejut mengetahui berapa banyak faedah yang diperoleh anak dari permainan dan bagaimana ia dapat membantu perkembangan bayi kesayangan mereka.

Contohnya, jika kanak-kanak suka bermain doktor, mereka akan menunjukkan rasa empati terhadap orang lain. Atau, jika mereka suka bermain dengan koleksi solekan Ibu, ini dapat meningkatkan keyakinan mereka semasa mereka remaja. Sebenarnya, tidak dapat dinafikan bahawa permainan yang dimainkannya sejak kecil adalah tujuan masa depannya.

Baca juga: Mainan untuk Orang Kecil, Seberapa baiknya?

5 Jenis Permainan Yang Dapat Meningkatkan Kecerdasan Kanak-kanak

Berikut adalah beberapa permainan berguna untuk meningkatkan kecerdasan kanak-kanak dan juga masa depan mereka, Ibu!

1. Doktor

Permainan ini dapat membantu perkembangan otak kanak-kanak serta perkembangan sosial dan kognitif. Di samping itu, ia dapat membantu meningkatkan kemahiran sosial dan bahasa kanak-kanak, meningkatkan imaginasi mereka dan mengembangkan pengetahuan mereka tentang dunia. Dengan menjadikan anak patung kegemaran mereka sebagai pesakit, menjadikan mereka lebih empati ketika mereka dewasa.

2. Teka Siapa

"Tebak siapa ini" dapat membantu kanak-kanak mengembangkan pemikiran logik dan mengajar kemahiran deskriptif. Kelebihan permainan meneka termasuk mengajar anak-anak untuk mengikuti peraturan dan bersukan.

Baca juga: Mahukan Anak Kecil yang Bijak? Jemput Dia untuk Bermain Ayo, Ibu!

3. Catur

Permainan yang berguna kerana akan mengajar anak-anak bagaimana menyusun strategi dan menyelesaikan masalah. Sekiranya dimainkan sejak usia muda, catur mempunyai banyak faedah, termasuk kemahiran membuat keputusan yang logik, membina keyakinan, membantu anak-anak memperoleh wawasan mengenai sifat kompetitif, meningkatkan kemahiran berfikir, membantu menganalisis tindakan dan akibat, dan cemerlang dalam matematik dan sains.

"Catur adalah permainan yang meningkatkan kekuatan otak dan IQ, mempertajam kemahiran lisan, meningkatkan kemahiran matematik, meningkatkan kecerdasan emosi dan kemahiran psiko-sosial, dan meningkatkan kemahiran berfikir kritis. Penyelidikan mendedahkan bahawa catur dapat membantu anak-anak memproses maklumat dengan lebih cepat, "kata penyelidik.

4. Salun

Biarkan kanak-kanak bermain solekan Ibu atau salun terbukti penting untuk keyakinan mereka di kemudian hari. Bermain dengan solekan boleh menyumbang kepada peningkatan keyakinan diri kerana anak anda akan merasa disertakan ketika anda memakainya solekan.

5. Scrabble

Permainan perkataan atau kerang menolong kanak-kanak meningkatkan perbendaharaan kata dan mendapatkan pemahaman yang lebih baik tentang ejaan perkataan. Scrabble memaksa pemain menggunakan kreativiti mereka. Pasti, anak-anak akan memikirkan perkataan yang akan dimainkan. Ini bermaksud, kreativiti dan kemahiran ingatan mereka akan meningkat. Di samping itu, setiap huruf dalam permainan mempunyai nilai titik yang berbeza. Jadi, anak akan menggunakan matematik (kiraan) setelah membuat kata.

"Secara keseluruhan, kerang adalah permainan yang sangat baik untuk meningkatkan IQ kanak-kanak. Menurut penyelidikan, mereka yang bermain scrabble menggunakan banyak bahagian otak ketika membuat keputusan leksikal daripada yang tidak memainkannya, "kata saintis itu.

Baca juga: Ibu, Inilah Kepentingan Manfaat Permainan Imaginatif untuk Kanak-kanak!

Beri Kebebasan kepada Anak-anak untuk Memilih Mainan Mereka

Namun, berikan pilihan kepada anak-anak dan juga kebebasan untuk memilih permainan. Dengan cara itu, kanak-kanak akan belajar dengan lebih baik apabila mereka mempunyai pilihan mengenai apa yang mereka mainkan. Jangan hentikan mereka jika mereka bermain permainan yang sama untuk masa yang lama. Namun, perkenalkan permainan baru untuk mereka mencuba.

"Biarkan anak-anak melakukan kesalahan. Tidak mengapa melihat mereka sedikit kecewa kerana masalah. Jangan campur tangan dan biarkan mereka menyelesaikan masalah dengan cara mereka sendiri. Setelah mereka menyelesaikan masalah itu, beri mereka pujian. Tetapi, jangan keterlaluan sehingga mereka masih memiliki peluang untuk berkembang, "kata penyelidik.

Sementara itu, Laura Markham, Ph.D, pengarang 'Ibu bapa yang damai, anak-anak yang bahagia' mengatakan bahawa ibu bapa harus membiarkan anak-anak mereka menghabiskan masa di luar rumah untuk menjadikan mereka lebih tenang dan bahagia. "Bawa anak-anak pergi berkhemah dan ajarkan mereka cara memasang khemah atau membuat api unggun. Apa sahaja yang menghubungkan anak-anak ke luar adalah sesuatu yang hebat, ‚ÄĚkata Laura.

Baca juga: Permainan Ini Dapat Mengasah IQ Anak Kecil Anda, Anda Tahu!

Rujukan:

Bahagian yang terang. 8 Permainan Yang Dapat Meningkatkan Intelek Anak Anda

Ibu Bapa India. Permainan untuk Meningkatkan IQ Kanak-kanak

Orang Dalam Perniagaan. 6 permainan untuk kanak-kanak yang akan menjadikan mereka lebih pintar


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found