Makanan yang mempunyai Kesan Negatif terhadap Kesihatan Paru | saya sihat

Menjaga kesihatan paru-paru adalah suatu keharusan. Oleh itu, paru-paru akan menjadi sukar dan tidak mudah diserang penyakit. Ada beberapa cara yang dapat dilakukan untuk menjaga kesehatan paru-paru, seperti menjauhi rokok, berolahraga, dan meminimumkan pendedahan pencemaran udara.

Tetapi selain itu, diet juga boleh memainkan peranan besar. Sebilangan makanan boleh memberi kesan positif kepada kesihatan paru-paru, tetapi yang lain boleh memberi kesan yang sebaliknya. Berikut adalah senarai makanan terburuk untuk paru-paru sehingga mereka mesti dibatasi untuk menjaga kesihatan paru-paru.

Baca juga: Batuk kerana bronkitis, kenali sebab dan gejala

1. Karbohidrat sederhana

Karbohidrat sederhana, seperti tepung putih dan gula halus mempunyai kesan buruk terhadap kesihatan paru-paru. Kerana, makanan ini memicu keradangan dan membebankan kerja paru-paru untuk dimetabolisme.

Makanan berkarbohidrat tinggi membolehkan tubuh menghasilkan lebih banyak karbon dioksida, yang tidak baik untuk paru-paru. Keradangan karbohidrat halus juga boleh menyebabkan saluran udara mengetatkan dan menghasilkan kahak.

Penyelidikan dilaporkan dalam jurnal Dada juga menunjukkan hubungan antara penyakit seliak dan penyakit paru-paru, di mana intoleransi gluten dapat muncul sebagai masalah paru-paru.

2. Ais krim

Ais krim adalah salah satu pencuci mulut kegemaran ramai orang. Malangnya, produk tenusu dapat meningkatkan pengeluaran lendir, terutama di saluran pernafasan. Ini menjadikan produk tenusu menjadi salah satu makanan yang harus kita kurangkan semasa musim sejuk dan selesema.

Oleh itu, jika anda mengalami batuk berterusan yang semakin teruk setelah memakan ais krim dan produk tenusu lain, kahak yang berlebihan, kerengsaan sinus, atau kesesakan hidung, cubalah menghentikan produk tenusu dan lihat bagaimana ia berubah.

Baca juga: Terdapat banyak penyebab sesak nafas, bukan hanya penyakit paru-paru

3. Kerang

Kerang boleh menyebabkan alergi pada kanak-kanak, tetapi orang dewasa juga dapat mengembangkan alergi ini. Sekiranya anda mempunyai masalah alergi dengan makanan laut, anda harus mengelakkan kerang, tiram, kepiting, udang karang, udang karang, kerang, dan udang. Juga perhatikan kerang tersembunyi dalam produk lain dan perhatikan pencemaran silang. Tidak seperti alahan telur, alahan kerang biasanya berterusan sepanjang hayat.

4. Brokoli

Dalam beberapa kes, brokoli sebenarnya mempunyai manfaat paru-paru berkat kandungan dan kandungan antioksidan yang tinggi antikarsinogenik. Walau bagaimanapun, brokoli adalah sayur-sayuran yang cenderung menyebabkan kembung, yang boleh menyebabkan kesihatan paru-paru yang buruk, seperti sesak nafas.

Sebenarnya, ada beberapa makanan sihat yang mempunyai kesan negatif jika dimakan dalam jumlah tertentu, seperti brokoli yang boleh menyebabkan kembung. Oleh itu, sebilangan makanan sihat perlu terhad dalam penggunaannya. Selain brokoli, beberapa sayuran lain yang juga dapat memicu kembung adalah kembang kol, kubis, pokcoy, dan kangkung.

5. Alkohol

Alkohol, apa pun bentuknya, tidak baik untuk kesihatan paru-paru, terutama anggur sulfite merah atau koktel yang mengandung gula, kerana keduanya dapat menyebabkan keradangan. Begitu juga bir.

Makanan yang mengandungi gas dan berkarbonat boleh menyebabkan kembung, sesak dada, dan serangan asma. Selain itu, alkohol juga menyumbang kepada penyahhidratan, jadi ia harus dihindari demi kesihatan paru-paru.

6. Kerepek

Kerepek kentang mengandungi lemak dan garam tepu yang tinggi, keduanya tidak baik untuk kesihatan umum, termasuk kesihatan paru-paru. Lemak trans dan lemak tepu menyumbang kepada kesihatan jantung, yang secara langsung berkaitan dengan kesihatan paru-paru. Garam juga dapat meningkatkan tekanan darah, dan pengambilan garam dengan dos yang lebih tinggi dapat memudaratkan kesihatan jantung.

Selanjutnya, garam juga boleh menjadi buruk bagi paru-paru, terutama bagi individu yang sudah mempunyai masalah paru-paru yang mendasari seperti penyakit paru-paru obstruktif kronik dan penyakit jantung. Ini kerana garam menyebabkan pengekalan air, yang dapat menarik cecair ke paru-paru dan menyukarkan pernafasan. Oleh itu, demi kesihatan paru-paru, anda harus menghadkan pengambilan semua makanan di atas. Terutama bagi anda yang sudah mempunyai sejarah masalah paru-paru.

Baca juga: 6 Makanan untuk Membersihkan Paru-Paru, Meringankan Nafas

Sumber:

eatthis.com. Makanan paling teruk paru-paru

Kesihatan.com. 13-makanan-terbaik-dan-terburuk-untuk-paru-paru anda