Menyedari Punca Kesakitan - Saya Sihat

Kesakitan adalah pengalaman deria dan emosi yang tidak menyenangkan yang berkaitan dengan kerosakan tisu atau kerosakan tisu yang berpotensi. Kesakitan fisiologi yang disebabkan oleh kerosakan tisu atau potensi kerosakan tisu adalah perkara biasa. Dalam dunia perubatan, rasa sakit telah dimasukkan sebagai gejala vital nombor 5 setelah bernafas, degupan jantung, suhu dan tekanan darah. Oleh itu, jika anda datang ke UGD kerana aduan kesakitan, doktor akan mula mencari di mana sumber kesakitan anda.

Proses kesakitan sangat kompleks, kerana melibatkan komponen biologi, psikologi dan sosial. Pada dasarnya tubuh manusia mempunyai mekanisme untuk mengawal kesakitan, terutamanya sakit akut. Tetapi dalam kesakitan yang berpanjangan atau sakit kronik, kemampuan untuk mengawal kesakitan kadang-kadang menurun. Di sinilah peranan salah satu ubat penahan sakit, iaitu dengan meningkatkan ambang kesakitan.

Terdapat beberapa jenis kesakitan yang harus anda ketahui, jadi anda boleh mendapatkan rawatan yang tepat. Ini adalah jenis kesakitan, yang dipetik dari WebMD dan pelbagai sumber:

Pengelasan Sakit mengikut Tempoh

Kesakitan terbahagi kepada sakit akut dan sakit kronik. Kesakitan akut adalah kesakitan yang berlaku secara tiba-tiba dan tidak lama. Penyebabnya biasanya adalah kecederaan akibat kemalangan atau kecederaan sukan, sakit dada akibat serangan jantung dan sebagainya.

Kesakitan kronik adalah kesakitan yang berlangsung lebih lama daripada 3 bulan. Penyebabnya biasanya disebabkan oleh penyakit seperti barah atau kerosakan tisu saraf, seperti neuropati diabetes. Kesakitan kronik sangat mempengaruhi kualiti hidup pesakit. Tetapi jangan membuat kesalahan, geng! Kesakitan akut boleh berkembang menjadi sakit kronik jika tidak dirawat dengan baik.

Baca juga: Punca Kesakitan di Punggung Semasa Menstruasi

Kesakitan Berdasarkan Lokasi atau Sebab

Kesakitan pada sendi disebabkan oleh artritis seperti osteoartritis atau rheumatoid arthritis adalah salah satu kesakitan yang paling biasa. Kesakitan pada sendi termasuk tulang belakang disebut sakit muskuloskeletal. Termasuk dalam kumpulan ini adalah sakit otot.

Kesakitan lain yang sering dihadapi adalah sakit di rongga perut. Penyebabnya adalah kerosakan pada organ dalaman perut. Ketika berkaitan dengan sakit perut, kebanyakan orang hanya akan menebak penyebabnya, mulai dari keracunan makanan, sindrom iritasi usus, hingga barah. Untuk mengetahui punca sakit perut, anda mesti berjumpa doktor.

Kesakitan yang berkaitan dengan kerosakan pada sistem saraf pusat biasanya muncul di kepala. Setiap orang dalam tempoh hidupnya pasti mengalami sakit kepala. Penyebabnya bermula dari ketegangan saraf di kepala, migrain, vertigo atau tumor di otak. Berhati-hatilah jika sakit kepala terasa begitu sengit dan berulang sehingga mengganggu aktiviti.

Sekiranya jenis saraf yang rosak adalah saraf periferal, seperti pada pesakit kencing manis, ia menyebabkan kesakitan yang teruk akibat neuropati diabetes. Terdapat juga rasa sakit akibat gangguan saraf di wajah, yang disebut neuralgia trigeminal.

Baca juga: Neuralgia Trigeminal, Sakit Wajah yang Menyakitkan!

Berdasarkan Keparahan Sakit

Kesakitan dibahagikan kepada kesakitan ringan, sederhana, dan teruk. Bagaimana menentukannya? Ada skala untuk mengukur rasa sakit, biasanya digambarkan dengan emoticon senyum hingga meringis. Anda akan diminta untuk menunjukkan dengan emoticon untuk menggambarkan betapa teruknya kesakitan anda. Lebih mudah untuk menilai keparahan kesakitan pada angka 1 hingga 10. 1 untuk kesakitan yang sangat ringan hingga 10 untuk kesakitan yang paling teruk.

Cara Merawat dan Mengatasi Sakit

Setiap orang merasakan kesakitan secara berbeza. Anda biasanya diminta untuk menggambarkan kesakitan seperti terbakar, menikam, berkedut, atau sakit tajam. Kesakitan juga dirasakan berbeza oleh lelaki dan wanita kerana tindak balas kesakitan antara lelaki dan wanita adalah berbeza. Menurut penyelidikan, lelaki lebih kuat melawan kesakitan akut akibat kecederaan.

Walaupun sakit kronik lebih banyak dialami oleh wanita, seperti migrain. Diduga terdapat pengaruh hormon pada migrain. Sehingga kini, penyelidikan mengenai kesakitan berkaitan jantina masih dijalankan.

Kerosakan tisu yang menyebabkan kesakitan dapat diatasi dengan ubat penahan sakit sehingga tisu pulih. Biasanya yang agak sukar untuk dirawat adalah sakit kronik seperti neuropati diabetes dan sakit barah. Pengurusan kesakitan jangka panjang diperlukan untuk kesakitan kronik agar tidak mengurangkan lagi kualiti hidup pesakit.

Baca juga: Urut ketika Keseleo, Adakah OK?

Menggunakan Antipain dengan bijak

Banyak pilihan ubat penahan sakit di pasaran menjadikan peluang penyalahgunaan meningkat. Walaupun ubat penahan sakit adalah ubat yang mesti digunakan dengan berhati-hati untuk mencegah kesan sampingan yang tidak diingini.

Beberapa penyalahgunaan ubat penahan sakit yang sering dijumpai di masyarakat adalah: terlebih guna (penggunaan berlebihan dan tidak terkawal), kurang digunakan (penggunaan ubat penahan sakit yang tidak cukup kuat untuk mengurangkan gejala) dan salah guna (memilih ubat yang salah supaya rasa sakit tidak sembuh dan berpotensi menyebabkan kesan sampingan).

Geng Sihat jangan menggunakan ubat penahan sakit secara sembarangan, anda harus berjumpa doktor untuk pengurusan kesakitan yang betul. (AY)