Makanan untuk Penderita Autoimun

Autoimun adalah penyakit di mana sistem kekebalan tubuh, yang berfungsi melindungi tubuh daripada bahan berbahaya, menyerang tubuh sebagai gantinya. Penyakit autoimun tidak dapat disembuhkan, tetapi dapat dikendalikan. Salah satunya adalah dengan menerapkan diet yang betul. Penderita autoimun perlu mengetahui tentang makanan untuk penderita autoimun serta makanan yang dilarang untuk penyakit autoimun.

Makanan untuk penderita autoimun boleh disebut diet protokol autoimun atau protokol autoimun (AIP). Diet ini dapat membantu menyuburkan saluran pencernaan, sehingga mengurangkan risiko keradangan yang biasanya dialami oleh orang yang menderita penyakit autoimun.

Makanan untuk penghidap autoimun sebenarnya tidak terlalu berbeza dengan orang biasa. Mungkin hanya sedikit perbezaan. Jadi apa makanan ini, dan bagaimana dengan makanan yang dilarang untuk penyakit autoimun? Inilah penjelasannya!

Baca juga: Bolehkah Autoimuniti Disembuhkan?

Makanan untuk Pesakit Autoimun

Makanan untuk penghidap autoimun sangat spesifik. Tujuan diet ini adalah untuk mengurangkan pengambilan makanan yang menyebabkan keradangan untuk mengawal sistem ketahanan badan. Dengan diet yang betul, diharapkan keradangan di seluruh badan dapat dikurangkan dan pengampunan tercapai. Diet ini sering bertujuan untuk mengawal autoimun yang berkaitan dengan gangguan usus.

Apa hubungan antara gangguan autoimun dan usus atau keradangan? Penyakit autoimun boleh menyebabkan usus mengalami keradangan teruk dan bahkan bocor. Akibatnya, makanan tersebar ke seluruh badan dan mencetuskan sistem imun untuk bertindak balas.

Dengan memakan makanan khusus untuk penderita autoimun, masalah ini dapat diatasi. Diet atau makanan untuk orang dengan perlumbaan autoimun dari diet paleo, tetapi lebih terhad atau ketat lagi.

Makanan untuk penghidap autoimun kaya dengan vitamin dan nutrien, dan mengandungi banyak asid lemak omega-3. Orang dengan penyakit autoimun mesti mematuhi jadual makan yang ketat selama beberapa minggu sebelum mereka dapat mulai menambahkan makanan yang tidak termasuk dalam diet atau makanan yang disarankan untuk orang dengan penyakit autoimun.

Memerlukan waktu yang lama untuk dapat menambahkan makanan baru ke dalam diet biasa ini, selain itu makanan juga mesti ditambah dengan perlahan. Sekiranya anda menghidap penyakit autoimun, anda boleh makan makanan baru setiap beberapa hari atau seminggu sekali.

Selepas itu, anda perlu memberi perhatian sekiranya tubuh menunjukkan reaksi tertentu setelah makan makanan baru. Sekiranya anda mengalami kesan sampingan tertentu, memakan makanan baru ini harus dikeluarkan dari diet harian anda.

Makanan yang Dilarang untuk Penyakit Autoimun

Diet untuk penghidap autoimun sangat terhad. Jadi, makanan yang dilarang untuk penyakit autoimun juga banyak. Sebilangan besar makanan ini sama dengan makanan yang harus dihindari jika anda menjalani diet paleo.

Makanan berikut dilarang untuk orang dengan penyakit autoimun:

 • Bijirin
 • Kekacang
 • Produk tenusu (termasuk mentah)
 • Makanan yang diproses
 • Gula pasir halus
 • Minyak bijirin giling (seperti minyak sayuran atau minyak canola)

Diet untuk penghidap autoimun juga melarang pengambilan beberapa makanan yang tidak dilarang dalam diet paleo. Berikut adalah senarai makanan berikut:

 • Telur
 • Kacang-kacangan dan biji-bijian, termasuk makanan yang mungkin anda fikirkan tidak termasuk dalam kategori ini, seperti kopi, coklat, dan beberapa rempah (misalnya ketumbar dan jintan)
 • Sayur-sayuran malam (tomato, lada, terung, kentang dan banyak lagi)
 • Gula-gula getah
 • Pemanis buatan
 • Pengemulsi makanan dan pemekat

Anda juga perlu mengelakkan pengambilan dadah anti-radang bukan steroid (NSAID) dan alkohol. NSAID adalah penghilang rasa sakit seperti ibuprofen, aspirin, dan naproxen sodium.

Baca juga: Mengenal Autoimuniti, Penyakit yang Menyerang Ashanty

Makanan yang Boleh Dimakan oleh Pesakit Autoimun

Anda sudah tahu makanan yang dilarang untuk penyakit autoimun. Sekarang anda perlu mengetahui makanan yang boleh dimakan oleh penderita autoimun. Menurut para pakar, makanan yang boleh dimakan oleh orang dengan penyakit autoimun harus kaya dengan daging dan sayur-sayuran, tetapi bukan sayur-sayuran malam.

Di samping itu, makanan berikut dapat dimakan oleh pesakit autoimun:

 • Produk kelapa, termasuk minyak kelapa
 • Minyak zaitun
 • Makanan yang diperam, asalkan tidak mengandungi tenusu (seperti kombucha dan sayur-sayuran yang ditapai)
 • Pelbagai cuka, termasuk pemberat, anggur merah, dan sari apel, asalkan tidak mengandungi gula
 • Sirap maple atau madu dalam bahagian kecil
 • Tumbuhan herba
 • pati anak panah
 • Gelatin dari daging yang diberi makan rumput organik

Lalu, bagaimana dengan buah untuk penyakit autoimun? Ini adalah salah satu soalan yang sering diajukan oleh orang yang menghidap penyakit autoimun. Pendapat yang berkaitan dengan buah untuk penyakit autoimun agak kontroversial.

Ada yang berpendapat bahawa orang dengan penyakit autoimun tidak boleh makan buah kerana kandungan gula. Walau bagaimanapun, sebilangan pakar berpendapat bahawa pengambilan buah untuk penyakit autoimun adalah baik.

Sebenarnya, jawapannya tidak mudah. Buah itu sendiri tidak dilarang dalam diet AIP. Terdapat banyak jenis buah, dan semuanya kaya dengan vitamin, mineral, dan antioksidan, jadi baik untuk tubuh.

Walaupun buah boleh mengandungi banyak gula, ini bukan alasan yang mencukupi untuk tidak memakannya. Sebabnya, dengan memakan buah segar dan semula jadi, maka kita dapat pengambilan nutrien yang banyak.

Pakar mengesyorkan agar buah untuk penyakit autoimun dimakan dalam had 10 - 20 gram sehari. Ini bermaksud, penghidap autoimun dapat memakan 2-5 keping buah setiap hari, bergantung pada kandungan fruktosa di dalamnya.

Jadi, dalam memilih buah untuk penyakit autoimun, anda mesti mengetahui kandungan fruktosa. Walau bagaimanapun, orang dengan penyakit autoimun tidak boleh makan buah kering kerana indeks glisemiknya yang tinggi.

Siapa yang Disyorkan Mengikuti Diet AIP?

Orang dengan penyakit autoimun cenderung mendapat manfaat daripada diet ini. Diet ini mengandungi makanan yang dapat dimakan oleh pesakit autoimun dan makanan yang dilarang untuk penyakit autoimun.

Jadi, diet ini mempunyai tujuan untuk memulihkan sistem imun, dengan mengelakkan makanan yang boleh menyebabkan keradangan di dalam badan. Contoh penyakit autoimun termasuk lupus, artritis reumatoid, penyakit Crohn, dan psoriasis.

Penyakit autoimun tidak dapat disembuhkan, tetapi dapat dikendalikan. Diet AIP yang mengandungi makanan yang dapat dimakan oleh penderita autoimun dan makanan yang dilarang untuk penyakit autoimun ini dapat membantu mengawal keadaannya.

Baca juga: Ketahui Penyakit Autoimun dan Rawatan Imunoglobulin Intravena

Mengikuti diet AIP memang dapat membantu mengawal penyakit autoimun dengan mengelakkan makanan yang boleh menyebabkan keradangan. Namun, ada cara lain yang boleh dilakukan untuk mengawal penyakit autoimun. Jadi, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu.

Yang paling penting, anda perlu tahu makanan apa yang anda makan. Dengan cara ini, anda tahu jika ada makanan yang menyebabkan gejala tertentu di dalam badan anda.

Oleh itu, walaupun diet ini bagus, bukan satu-satunya cara untuk mengurangkan keradangan. Mengurangkan tekanan, tidur yang cukup, mengelakkan tabiat tidak sihat seperti merokok dan minum alkohol juga dapat mengurangkan keradangan.

Sumber:

Garis Kesihatan. Apakah Diet Autoimun Protokol (AIP) ?. Julai 2018.

Ibu Paleo. Protokol Autoimun.

Berita AS. Adakah Diet Paleo Autoimun? Januari 2015.

Kesejahteraan autoimun. Buah dan Protokol Autoimun. Mac 2014.

API Gaya Hidup. Apa itu AIP ?. Mei 2019.

Dr. Sara Gotfried MD. Adakah Protokol Autoimun Perlu? Mac 2015.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found