Sunat Lelaki Dewasa | saya sihat

Sunat secara amnya dilakukan pada bayi atau kanak-kanak berumur 5-12 tahun. Memandangkan faedah untuk kebersihan dan kesihatan, ketika ini sunat pada lelaki dewasa mula diamalkan secara meluas.

Sejumlah kaedah bermula dari konvensional, laser atau kaunter elektrik, dan pengapit boleh menjadi prosedur pilihan ketika seseorang ingin disunat. Pada lelaki dewasa, prosedur mana yang paling disyorkan?

Baca juga: 8 Fakta Menarik Tentang Sunat

Kaedah Berkhatan Lelaki Dewasa

Pada masa ini, prosedur berkhatan lelaki dewasa boleh menggunakan pembedahan konvensional, laser, atau pengapit. Prof. Andi Asadul Islam, Ketua PP Ikatan Ahli Bedah Indonesia (IKABI), dalam webinar yang dimulakan oleh Forum Wartawan Online, Khamis (8/3) menjelaskan, "Pada mulanya sunat dilakukan dengan cara konvensional. Ia didahului oleh anestesia, kemudian kulup dipotong sedikit dari atas terlebih dahulu. sebelah kanan, melingkar ke kanan, kemudian melingkar ke kiri dan kemudian dijahit. Dengan pemotongan ini, terdapat banyak risiko yang dapat dihadapi semasa berkhatan seperti pendarahan dan jangkitan yang agak tinggi kerana luka terbuka, "jelas Prof. Dan saya.

Dalam kaedah laser, sejenis plat besi nipis dipanaskan dengan elektrik. Prinsipnya sama dengan pematerian. Apabila hujung pinggan menyala, proses pemotongan dilakukan.

Semasa dalam kaedah penjepit, prosedur dilakukan tanpa jahitan dan menggunakan sejenis alat penjepit. Namun, penggunaan pengapit untuk lelaki dewasa mempunyai batasan kerana ukuran maksimum pengapit adalah diameter 3.4 cm.

Keputusan untuk menggunakan kaedah berkhatan kembali kepada pesakit. “Risiko pendarahan semasa berkhatan bergantung pada ukuran zakar. Kerana, semakin besar ukuran zakar, semakin besar saluran darah, maka risiko pendarahan semakin besar, ”jelas Prof. Dan saya.

Baca juga: Prosedur Sunat Menggunakan Pengapit

Adakah Sunat Mempengaruhi Kepuasan Seksual?

Pengamal kesihatan seksual dr. Boyke Dian Nugraha SpOG MARS menerangkan sejumlah kesan positif dari berkhatan, terutama sunat orang dewasa. Antaranya ialah mengurangkan risiko dijangkiti penyakit berjangkit kepada pasangannya. "Ini kerana berkhatan terbukti menjadikan zakar lebih bersih dan sihat," jelasnya.

Penyelidikan menunjukkan, penularan seperti jangkitan HPV atau Papillomavirus manusia malah HIV boleh diturunkan. Penyelidikan di 3 negara Afrika, menurut dr. Boyke, menunjukkan bahawa kejadian HIV / AIDS adalah 50-70% lebih rendah pada lelaki yang disunat daripada lelaki yang tidak bersunat.

Selain HIV dan HPV, penyakit menular seksual (PMS) seperti gonorea, klamidia, dan jangkitan saluran kencing (UTI) juga dapat dicegah. Ini kerana spegma yang tersembunyi di kulup (kulit zakar) yang tidak bersih berpotensi menjadi sarang virus dan bakteria. HPV adalah penyebab utama barah serviks dan barah rongga mulut dan tekak, yang disangka menular melalui seks oral.

Walaupun terbukti bermanfaat untuk kesihatan, menurut Boyke, tidak ada perbezaan yang signifikan dari segi prestasi seksual pada lelaki yang disunat dan tidak bersunat. "Hanya mungkin bentuk estetik menjadi lebih baik pada zakar lelaki yang disunat, tetapi tidak ada pengaruh pada kepuasan seksual," jelas dr. Boyke.

Namun, seorang wanita yang hadir dalam acara ini mengakui bahawa dia sebelumnya telah berkahwin dengan lelaki yang telah disunat. Sementara itu, suaminya belum disunat. “Saya merasakan ada perbezaan antara suami yang telah disunat dan tidak disunat, agak sukar untuk dibersihkan dan merasa tidak selesa ketika melakukan persetubuhan. Oleh itu, kami memutuskan bahawa suami juga harus disunat agar perkahwinan kami bahagia, ”tutupnya.

Baca juga: Proses Pemulihan Selepas Sunat Lelaki


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found