Cara Mengatasi Sakit Gigi pada Waktu Malam

Sakit gigi benar-benar menjengkelkan, geng, terutama jika datang pada waktu malam. Sakit gigi pada waktu malam dapat menyukarkan kita untuk tidur, akibatnya pada keesokan harinya kita menjadi letih dan tidak bermotivasi.

Sekiranya Gang Sihat mengalaminya, anda tidak perlu risau. Terdapat beberapa cara untuk mengatasi sakit gigi pada waktu malam yang boleh anda cuba lakukan.

Baca juga: Prosedur, Proses dan Pemulihan Pengambilan Gigi.

Mengapa Sakit Gigi pada Waktu Malam?

Sakit gigi pada siang hari menyakitkan, tetapi sakit gigi pada waktu malam kadang-kadang boleh menjadi lebih menyakitkan. Salah satu sebab mengapa sakit gigi menyerang pada waktu malam adalah kerana ketika kita tidur, darah naik ke kepala. Peningkatan tekanan darah ini boleh menyebabkan kesakitan.

8 Cara Mengatasi Sakit Gigi pada Waktu Malam

Mengubati sakit gigi pada waktu malam mungkin lebih sukar dilakukan, kerana tidak banyak yang boleh dilakukan untuk mengalihkan perhatian seseorang daripada kesakitan. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa cara untuk mengatasi sakit gigi pada waktu malam yang boleh anda lakukan untuk melegakannya:

1. Ambil ubat penahan sakit

Mengambil ubat penghilang rasa sakit seperti acetaminophen atau ibuprofen adalah kaedah paling praktikal untuk mengatasi sakit gigi pada waktu malam. Kaedah ini boleh digunakan untuk melegakan sakit gigi ringan hingga sederhana. Sekiranya anda mengambil ubat penahan sakit, pastikan anda memperhatikan dosnya.

2. Menggunakan Kompres Sejuk

Menggunakan kompres sejuk dapat membantu melegakan sakit gigi pada waktu malam. Meletakkan ais batu yang dibalut tuala di sisi muka atau rahang anda dapat membantu mengecilkan saluran darah di kawasan itu, sehingga dapat menghilangkan rasa sakit.

Menggunakan kompres sejuk ke bahagian yang terkena selama 15-20 minit setiap beberapa jam pada waktu petang juga dapat membantu mencegah sakit gigi pada waktu malam.

3. Tidur di Bantal Tinggi

Pengumpulan darah di kepala boleh menyebabkan kesakitan dan keradangan. Oleh itu, bagi sesetengah orang, tidur dengan kepala yang tinggi atau menggunakan bantal yang tinggi dapat melegakan sakit gigi pada waktu malam.

4. Menggunakan Salap

Beberapa salap perubatan juga dapat membantu mengurangkan sakit gigi. Salap perubatan dan sakit gel yang mengandungi benzocaine dapat menghilangkan rasa sakit. Walau bagaimanapun, benzocaine tidak boleh digunakan pada kanak-kanak.

Baca juga: Cegah Sakit Gigi Semasa Kehamilan dengan Melakukan Ini, Ibu!

5. Berkumur Menggunakan Air Garam

Berkumur dengan air masin adalah salah satu ubat malam yang paling biasa untuk sakit gigi. Air garam adalah agen antibakteria semula jadi, sehingga dapat mengurangkan keradangan. Ini kemudian akan membantu melindungi kerosakan gigi dari jangkitan.

Berkumur dengan air masin juga dapat membantu membuang serpihan makanan yang tersekat pada gigi.

6. Teh Pudina

Menghirup beg teh peppermint juga dapat membantu melegakan sakit gigi buat sementara waktu pada waktu malam. Menurut penyelidikan, pudina mengandungi sebatian antibakteria dan antioksidan.

7. Cengkih

Cengkeh mengandungi eugenol, bahan yang dapat melegakan sakit gigi. Eugenol berfungsi sebagai analgesik, yang bermaksud dapat menghilangkan rasa sakit atau mati rasa. Untuk menggunakan cengkih sebagai ubat untuk sakit gigi pada waktu malam, kunyah atau gunakan cengkih pada gigi yang sakit.

8. Bawang putih

Bawang putih mengandungi allicin, yang merupakan bahan yang mempunyai kesan antibakteria dan dapat membantu membunuh bakteria di mulut yang boleh menyebabkan sakit gigi. Untuk melegakan sakit gigi pada waktu malam, letakkan bawang putih di dekat gigi yang sakit. (UH)

Baca juga: Waspadalah terhadap Barodontalgia, Sakit Gigi ketika Menyelam

Sumber:

MedicalNewsHari ini. Cara menghilangkan sakit gigi pada waktu malam. Ogos 2019.

Bayan, L. Bawang Putih: Kajian mengenai kesan terapeutik yang berpotensi. 2014