fungsi dan bahaya klorin di kolam renang - guesehat.com

Siapa yang suka berenang? Sekiranya anda mempunyai hobi dan suka berenang, anda pasti biasa dengan aroma khas kolam renang. Yup, bau air dicampurkan dengan bahan yang disebut klorin. Tetapi adakah anda tahu apa sebenarnya tujuan klorin ini dicampurkan ke dalam air kolam renang? Sekiranya anda tidak tahu, mari lihat penjelasan di bawah!

Klorin atau kalsium hipoklorit adalah sejenis disinfektan yang biasanya digunakan dalam air kolam renang. Klorin umumnya mempunyai bentuk serbuk putih menyerupai serbuk yang akan berpecah di dalam air dan menghasilkan oksigen dan gas klorin. Gas klorin adalah yang mengeluarkan bau kolam yang menyakitkan. Klorin sendiri dicampurkan dalam air kolam renang tanpa fungsi dan tujuannya. Fungsi klorin dalam air kolam renang tidak hanya untuk membunuh bakteria patogen yang tersebar di air kolam renang, tetapi juga untuk membersihkan air.

Walaupun mempunyai manfaat membunuh bakteria dan membersihkan air, itu tidak bermaksud penggunaan klorin boleh dicampurkan secara sembarangan. Penggunaan klorin di kolam renang harus disesuaikan dengan kepekatan yang diperlukan dan had selamat yang ditetapkan oleh agensi pengawalseliaan. Kepekatan klorin yang kurang dari had boleh menyebabkan bakteria patogen di kolam renang tidak terbunuh. Ini boleh menyebabkan penyebaran penyakit berjangkit. Sementara itu, jika kepekatan campuran klorin berlebihan, boleh membahayakan kesihatan. Bahaya ini disebabkan oleh gas klorin yang tersisa di air kolam renang.

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai bahaya klorin yang berlebihan di kolam renang, berikut adalah keterangan:

1. Menyebabkan kegatalan pada mata

Apabila klorin bertindak balas dengan bahan organik lain seperti air kencing dan peluh perenang, klorin akan menghasilkan sebatian yang serupa dengan nitrogen triklorida. Kompleks triklorida ini boleh menyebabkan kerengsaan pada selaput lendir (lendir), sehingga memicu kerengsaan mata. Lama kelamaan, mata yang sering terkena air kolam renang yang mengandungi sebatian reaksi ini dapat mengalami masalah penglihatan, seperti kornea berawan, iritis, retinitis, dan pembentukan katarak.

2. Jangkitan kulit

Klorin dalam air kolam renang dapat menyebabkan kerengsaan kulit. Sentuhan dengan air kolam yang mengandungi klorin berlebihan akan menyebabkan ruam merah dan jangkitan kulit. Di samping itu, klorin bertindak balas dengan bahan organik untuk menghasilkan sejumlah bahan toksik yang boleh merosakkan kulit. Dan mereka yang lebih cenderung mengalami kesan buruk toksin dari klorin di kolam renang adalah kanak-kanak.

3. Gangguan sistem pernafasan

Sistem pernafasan adalah salah satu sistem organ dalam badan yang sangat mudah terkena klorin dalam bentuk gas di kolam renang. Klorin di kolam renang ini dapat menyebabkan beberapa penyakit paru-paru, seperti bronkitis dan bronkokonstriksi yang disebabkan oleh senaman (EIB). Selain itu, sering juga terdapat kes asma yang dialami oleh seseorang setelah berenang. Keadaan asma ini sering disebut asma perenang. Perkara ini disyaki berpunca dari pendedahan gas klorin. Bukan hanya itu, sebatian klorin dalam klorin juga dapat menyebabkan epiglottitis, iaitu pembengkakan dan keradangan epiglotis yang mengganggu proses pernafasan.

Penyakit pernafasan akibat berenang cenderung lebih dialami oleh orang yang berenang di kolam renang dalaman dengan peredaran udara yang lemah. Ini kerana udara di kolam renang dalaman akan dipenuhi dengan gas klorin.

4. Pereputan dan perubahan warna gigi

Tindak balas klorin dengan air kolam akan menghasilkan pH air kolam yang tinggi yang dapat menyebabkan beberapa masalah pada gigi, seperti perubahan warna dan kerosakan gigi. Klorin adalah salah satu sebatian yang boleh menyebabkan perubahan warna pada gigi. Selain itu, pH air kolam renang yang tinggi dapat menyebabkan enamel gigi menjadi lembut dan membuat gigi lebih mudah reput dan lebih sensitif. Dalam jangka masa panjang, klorin juga boleh menyebabkan karat gigi.

5. Masalah sistem pencernaan

Semasa berenang, anda mungkin secara tidak sedar menelan air kolam renang yang telah dicampurkan dengan klorin. Nah, jika ini sering terjadi, kemungkinan anda akan merasakan ada sensasi terbakar ketika air masuk ke kerongkong anda. Kemudian jika jumlah klorin yang ditelan cukup besar, maka boleh terjadi kerosakan pada tisu di dalam badan, terutama tisu di saluran pencernaan. Selain itu, jika kepekatan klorin dalam air kolam renang melebihi batas selamat, berpotensi menyebabkan kerosakan pada mulut, kerongkongan, dan perut, dalam kes yang teruk bahkan dapat menyebabkan pendarahan.

Walaupun klorin mempunyai fungsi yang baik untuk membunuh bakteria di kolam renang, sebaliknya, klorin juga mempunyai kesan buruk pada tubuh. Oleh itu, jika anda benar-benar mempunyai hobi berenang, anda harus menggunakan perlindungan ketika berenang, seperti menggunakan kacamata renang, penutup hidung, dan juga berhati-hati ketika membuka mulut ketika berenang agar anda tidak menelan terlalu banyak air kolam.