Tanda-tanda Philophobia -GueSehat.com

Orang mengatakan rasanya jatuh cinta sejuta kali, tetapi tidak bagi orang yang menghidap filofobia. Yup, seseorang yang mengalami filofobia sebenarnya akan takut dengan segala yang berkaitan dengan cinta. Mereka boleh merasa takut apabila seseorang mengaku cinta kepadanya, bahkan mereka juga sukar untuk mencintai orang lain.

Terdapat banyak faktor yang boleh menyebabkan seseorang mengalami philophobia, di antaranya rasa sakit dan trauma yang mendalam pada masa lalu. Kebanyakan filofobia benar-benar terasa baik apabila seseorang memberi mereka perhatian dan membuat mereka selesa. Namun, apabila orang itu meluahkan perasaannya dan bersedia untuk melakukan, filofobia akan segera bertindak dingin dan takut. Nah, untuk keterangan lebih lanjut, apakah tanda-tanda seseorang yang menghidap filofobia, berikut adalah keterangannya.

Baca juga: Apa Yang Berlaku Pada Tubuh Anda Ketika Anda Jatuh Cinta?
  • Panik apabila orang lain mahu menunjukkan kesungguhan mereka

Sebilangan besar orang pasti akan menunggu saat ketika orang yang mereka sayangi menyatakan kesungguhan mereka. Walau bagaimanapun, ini tidak berlaku untuk orang yang menderita filofobia. Orang yang menderita filofobia pada mulanya mungkin menikmati tempoh yang hampir tiba. Mereka suka mempunyai rakan yang dekat dan penyayang. Walau bagaimanapun, apabila orang itu menunjukkan kesungguhan mereka, orang yang menderita philophobia cenderung menjauh dan tiba-tiba boleh berubah menjadi orang asing.

  • Menolak perasaan yang sedang dirasakan terhadap lawan jenis

Walaupun sukar untuk dicintai, itu tidak bermaksud seseorang yang mempunyai filofobia tidak pernah memikirkan lawan jenis, anda tahu. Mereka juga memikirkan seseorang yang mungkin mereka minati. Namun, rasa takutnya terhadap cintanya membuatkan dia segera menolak pemikiran itu. Mereka cenderung mencari alasan lain untuk tidak memikirkan angka tersebut dan berusaha untuk segera mengakhirinya. Mereka akan berusaha sedaya upaya untuk menghapus pemikiran kemungkinan hubungan yang lebih dalam.

  • Hati yang terlalu tertutup dan sukar untuk bergerak

Seperti yang dinyatakan sebelumnya, salah satu faktor yang menyebabkan seseorang mengalami philophobia adalah kesakitan dan trauma pada masa lalu. Trauma akhirnya membuat mereka takut untuk memulakan hubungan baru. Apabila rakan memperkenalkan mereka kepada orang yang berlainan jantina, mereka mungkin masih menerimanya, tetapi sikap dingin mereka tidak dapat disembunyikan ketika mereka bertemu dengan lawan jenis. Sebenarnya, mereka sering membandingkan lawan jenis dengan yang lain. Mereka terlalu bimbang bahawa hubungan dengan orang baru akan berakhir sama seperti sebelumnya. Akibatnya, mereka lebih suka bersikap dingin dan menjauhkan diri dari lawan jenis.

  • Takut memilih pasangan yang tepat

Setiap kali orang yang mengalami filofobia membuka hati mereka dan mula membuka diri dengan lawan jenis, selalunya ada perasaan takut yang muncul kembali. Mereka risau dan takut jika orang itu bukan orang yang baik dan ikhlas mencintainya. Tidak jarang mereka akhirnya selalu mencari jalan untuk menguji ketulusan dan kesungguhan orang itu. Mereka tidak mahu terlambat dengan perasaan, tetapi akhirnya pergi lagi.

  • Kesukaran dalam hubungan

Kesukaran untuk mempercayai cinta menjadikan filofobia sering mengakhiri hubungan walaupun ia hanya berlaku sebentar. Mereka juga cenderung meragui pasangan mereka. Akibatnya, ada banyak perbezaan yang mereka persoalkan dan sukar difahami oleh pasangan mereka, sehingga berakhir dengan perpisahan.

Pengalaman masa lalu memang merupakan faktor utama yang membentuk sisi psikologi kita pada masa sekarang. Sekiranya anda merasa takut atau bimbang kerana masa lalu yang buruk, itu adalah perkara biasa. Namun, jika anda merasa bahawa ketakutan telah mengganggu diri anda dan kehidupan anda, terutama kehidupan cinta anda, tidak ada salahnya berunding dengan seseorang yang lebih mahir. Lagipun, anda berhak untuk mencintai dan dicintai. (TAS / WK)

Baca juga: Jatuh cinta boleh menjadikan badan anda lebih sihat!